Zobacz pełną wersję : Migająca kontrolka oleju na biegu jałowym
Ostatnio zauważyłem, że na ciepłym silniku gdy np. stoję na światłach na biegu jałowym, to delikatnie pomryguje kontrolka od oleju, tak poniżej 1tyś obr/min. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane. Ma ktoś jakiś pomysł?
jest ok. Słyszałem, że to może być od filtra oleju.
bardziej podejrzewałbym pompę oleju. chodz sam na ten temat jestem za glupi :)
U mnie za długo świeciła się przy rozruchu zimnego silnika i po zbadaniu ciśnienia rzeczywiście wyszło, że przez kilka sekund po uruchomieniu zimnego silnika brak jest ciśnienia oleju więc wymieniłem pompę i jest ok. U Ciebie w optymistycznej wersji obstawiam czujnik lub pompę oleju a w bardziej pesymistycznej to chyba panewki niestety skoro na ciepłym mruga. Czym prędzej zmierz ciśnienie oleju na ciepłym silniku, tj. wtedy gdy kontrolka mruga.
skolopendra
28-02-11, 17:19
Ma ktoś jakiś pomysł?
tak zmień olej i filtr ,byle nie na filtrona
skolopendra
28-02-11, 19:45
filtrony mają gwint do dupy
Jak pompa to mogiła ;/ w jakiej cenie mógłbym taką gdzieś tu dostać?? W weekend dopiero będę mógł cokolwiek sprawdzić, mam nadzieję, że się nie rozpadnie.
skolopendra
28-02-11, 19:51
200zł?
I jakie daje objawy ten do dupy gwint?
skolopendra
28-02-11, 20:13
podcieka
Miałem filtrona i nic nie podciekało, teraz mam jakiś filtr od mazdy i nie widzę różnicy.
A może by tak zmienić najpierw czujnik ciśnienia oleju ? To prostsze i tańsze zapewne...
Zmierz ciśnienie oleju.
0,7 bar na jałowych
3,5 bar przy 3000rpm
silnik rozgrzany
Ja używałem filtrona i nic mi nigdy nie podciekało. Uwaga taka, że trzeba uszczelkę posmarować olejem przed przykręceniem i nic nie podcieka.
Zmierz kolego ciśnienie oleju jak koledzy radzą czym prędzej , a jak słabe to jeszcze szybciej wymień bo zaraz panewki pójdą i silniczek do remontu. . .
Sytuacja wyjaśniona, temat do zamknięcia.
Super, to może napisz co było powodem.
Myśle, że może sie to komuś przydać na przyszłość.
I nie będzie musiał zakładać tematu, bo w tym odpowiedzi nie ma :)