PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z układem paliwowym w D16Z6

cinekhc
29-01-07, 23:21
Jakiś czas temu zapalił mi sie check,sprawdziłem i okazoło sie po kodzie że to 43 układ paliwowy ;ub jego obwód. Hania nierówno pracuje na wolnych uczucie jakby sama dodawała se gazu czyli chodzi równo i w jednej chwili wskakuje na wyższe i znów równo.
To nie jedyny objaw, kopci na czarno co by wskazywało ze nie spala beny do końca, więcej pali i na niskich i średnich obrotach podczas jazdy dusi się czyli ma czkawke i to bie zawsze nie ma regóły, mam również uczucie że jakoś słabiej przyspiesz nie wiem co jest przyczyną wymieniłem wtryski i nic szukam dalej. Moze ktoś z was wie co to?
Z góry dzięki za pomoc!!!

wieshaq
30-01-07, 09:37
jest w aucie gaz?

cinekhc
31-01-07, 09:44
Nie nie ma gazu :|

LIO
31-01-07, 10:27
przy walnietej sondzie lambda tez mi potrafil wywalac kod od ukladu paliwa
nie masz jednoczesnie kodu od sondy, lub jej grzalki ?

Sławek
31-01-07, 11:09
1. Sonda?
2. Przestawiony zapłon?
3. Filtr paliwa?
Stawiam na sondę. :(

cinekhc
01-02-07, 10:16
przy walnietej sondzie lambda tez mi potrafil wywalac kod od ukladu paliwa
nie masz jednoczesnie kodu od sondy, lub jej grzalki ?
Nie nie ma błedu sondy,tylko uklad paliwowy.Ale czytałem na jakims forum ze nie zawsze wywali bład sondy mimo tego ze cos jest z nia nie tam :(

Sławek
01-02-07, 10:41
Ja miałem 43 właśnie na uszkodzonej sondzie.
Zepsuta sonda podaje złe odczyty, przez co komp nieprawidłowo dawkuje paliwo (zła mieszanka paliwa). Dlatego może ci kopcić i mulić.

MacK
01-02-07, 14:32
tak właśnie pisze w manualu że błąd 43 opisywany jako problem w układzie paliwowym często powodowany jest problemem z czujnikiem tlenu czyli sondą lambda
cinekhc, a czy próbowałeś postępować wg. algorytmu podanego w manualu przy diagnozowaniu błędu 43? może wtedy faktycznie dojdziesz do stwierdzenia że to sonda

cinekhc
03-02-07, 17:16
tak właśnie pisze w manualu że błąd 43 opisywany jako problem w układzie paliwowym często powodowany jest problemem z czujnikiem tlenu czyli sondą lambda
cinekhc, a czy próbowałeś postępować wg. algorytmu podanego w manualu przy diagnozowaniu błędu 43? może wtedy faktycznie dojdziesz do stwierdzenia że to sonda

Sam tylko go diagnozowałem przez zworke na kostce i zresetowałem kompa,ale to nic nie dało więc spróbuje jak mówicie wymienie filtr paliwa i podepne inną sonde bo mam możliwość pożyczenia. Zresetuje jeszcze raz i sprawdze błędy.
Dzięki za pomoc jak znajde przyczyne to dam znać!

sunnboy
04-02-07, 14:47
..siemka..i co jaki wynik podmiany sondy?..bo ja chyba mam tez sam problem :/

cinekhc
04-02-07, 22:49
jeszcze nie sprawdziłem bo czas mi nie pozwala ale dużo osób i to nie z tego forum sugeruje że to filtr paliwa ;)
sprawdze i dam znać

[ Dodano: Pon 19 Lut, 2007 ]
Oki :) Wszystko jasne ;
-filtr paliwa troche przypchany był i został wymieniony
-wymiana sondy,miałem zwarcie na grzałce od niej
Teraz wszystko jest jak należy ,autko chodzi równo i nie zapala się check.
Nie miałem okazji sprawdzić ile pali ale widząc po wskazniku wróciła do normy,czyli koło 10l na mieście ;) a nie 14l jak ostatnio. :/
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.