Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : niepokojące odgłosy z okolic napędu

yacq
29-01-07, 13:25
Trzeci już dziś problem, z którym zwracam sie do Was.
Podczas energicznego przyspieszania jadąc na wprost, szczególnie na dwójce i szczególnie na zimnym silniku z okolic jakby lewego przegubu lub lewej części silnika, wydobywa się dźwięk podobny do poluzowanej śruby wprawionej w drgania (nie wiem jak to dokładnie określić). Wożę się z tym problemem prawie od roku. Kilku mechaników w tym mistrz serwisu z Plazy próbowali diagnozować usterkę i nikt nie był w stanie powiedzieć co to. Odgłosy nie występują podczas postoju ani podczas zwiększania obrotów silnika przy wciśniętym sprzęgle. Nie ma też tego na wyższych niż trójka biegach. Co to może być? Dodam, że przeguby lubią już sobie delikatnie popukiwać podczas jazdy na skręconych kołach.

aZZMo
29-01-07, 14:38
Przyczyn może być wiele np: luzy na mechanizmie różnicowym w skrzyni bądź też przegub wewnętrzny

knedi
29-01-07, 23:54
Witaj
ja stawiam na przegub i to prawdopodobnie wewnętrzny. Lewa jest dłuższa więc minimalne luzy będą powodować wibracje. Ale jeżeli mówisz, że już ci pukają na skręconych kołach to może to być i zewnętrzny. Najlepiej wymień całą półoś z obydwoma przegubami i powinno być ok. :afro:

yacq
30-01-07, 10:29
Dziś rano problem nie wystąpił. Generalnie zawsze był a dziś znikł. Podejrzewam, że ma na to wpływ oblepienienie śniegiem i niska temperatura. Chciałbym aby to był przegub zewnętrzny... :)

hunter71
30-01-07, 14:48
Podczas energicznego przyspieszania jadąc na wprost, szczególnie na dwójce i szczególnie na zimnym silniku

Przy okazji odradziłbym Ci energiczne przyśpieszanie na zimnym silniku :mlotek:

yacq
30-01-07, 15:39
spoko spoko hunterq, wiem jak uzywac silnika i slowo "energiczne" nie znaczy do red line ;) chodzi o normalna jazde (tak do 3 tys. przez pierwsze kilka km dopoki silnik nie osiagnie swojej temperatury). Zle sie wyrazilem.