Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupiłem Cifa co dalej?

AWIK
25-02-11, 14:56
Witam.
Kupiłem Cifa VII gen. hatchbacka, 5 drzwi, 1.6 z przebiegiem wyświetlanym 105 kkm.
Co warto zrobić, wymienić teraz? Rozrząd, olej, filtry coś jeszcze?

Pron!
25-02-11, 15:28
Zobacz w instrukcji (powinno być wypisane) co się wymienia przy 100 tyś km i to wymień jeśli nie był robiony przegląd w jakimś ASO.

AWIK
25-02-11, 15:38
Samochód jest sprowadzony z Luksemburga i instrukcja jest po francusku..., a po za tym nie mam żadnej gwarancji, że ten samochód ma rrzeczywiście taki przebieg i czy wpisy w książce serwisowej są prawdziwe...

rafal86
25-02-11, 15:51
czyli wymien to co sie zawsze wymienia standardowo przy kupnie auta

radekkaras
25-02-11, 19:06
kolego jestem z Belgii i trochę się orientując w papierach Beneluksu.Zatem jeżeli nabyłeś auto i nie sam sprowadzałeś to powinien ci kolo co Ci go sprzedał okazać tzw carpass to jest certyfikat kilometrów.jeżeli tego nie ma to auto mogło być sprzedane tylko jako na export czyli coś tam nie gra w nim.Mogło tez tak być ze carpass masz tylko na przebieg 200tys a handlarz cofnął zegar i muzyka gra a carpass zaliczył kosz.Mam tez cifa kupionego w salonie przy 100tys zmieniasz rozrząd, i tak zwany duży serwis płyny oleje mi zmieniali tez płyn hamulcowy i chlodniczy

zbych123
25-02-11, 21:27
wymień rozrząd filtr powietrza oleju i olej i będzie git jak ci nic innego się nie dzieje to tylko jeździć

xavier85
25-02-11, 23:46
Rozrząd, filtry paliwa oleju, olej, płyn hamulcowy, płyn w chłodnicy, sprawdź stan tarcz oraz klocków hamulcowych:), na wiosne dobij klimę i odgrzyb:)
Pakiet startowy to normalka:) w ciemno szczelam ze jeżeli masz auto od handlarza to masz ponad 200 tys grubo najechane, chyba ze jakieś potwierdzenie z serwisów:) wiem co mowie pracowałem na komisie;)

bunkerites
26-02-11, 10:01
a jaki masz olej zalany ? 5w ?> czy juz 10w ?

AWIK
28-02-11, 07:46
a jaki masz olej zalany ? 5w ?> czy juz 10w ?

No właśnie, a jak to sprawdzić?

Rozrząd, filtry paliwa oleju, olej, płyn hamulcowy, płyn w chłodnicy, sprawdź stan tarcz oraz klocków hamulcowych:), na wiosne dobij klimę i odgrzyb:)
Pakiet startowy to normalka:) w ciemno szczelam ze jeżeli masz auto od handlarza to masz ponad 200 tys grubo najechane, chyba ze jakieś potwierdzenie z serwisów:) wiem co mowie pracowałem na komisie;)

5 letnie auto z benzynowym silnikiem 200tyś????

Mam jeszcze jedno pytanie - na fabrycznym radiu jest przycisk cd aux - czy to oznacza, że można do niego podłączyć zewnętrzne urządzenie? Jeśli tak to gdzie jest gniazdo/wtyczka?

rafal86
28-02-11, 08:39
to jakim olejem jest zalany to mozemy sobie teraz pozgadywac bo tego nie sprawdzisz. Ewentualnie co były własciciel Ci powie ale równie dobrze on nie musi mówic prawdy

mycek
28-02-11, 08:57
przy tym przebiegu zalej smialo 5W40 np. Motula i bedzie dobrze.

ja na twoim miejscu zmienil bym jeszcze rozrzad i pompe wody zeby nie bylo pozniej niespodzianki. nie wiadomo kiedy to bylo robione. i tak jak mowia koledzy:
-olej,
-filtr oleju,
-filtr paliwa,
- swiece

booltazar
28-02-11, 09:10
zalej Castrol Edge 10w60 i zmien olej w skrzyni biegow
zmien jeszcze filtry kabinowe, przy wymiane swiec obowiazkowo regulacja zaworow.

..mozesz jeszcze podjechac do ASO i odczytac ew. bledy ECU (pomimo, ze nie swici sie "helikopterek" jak sadze)

bunkerites
28-02-11, 13:17
jesli nia masz na kartce napisane jaki olej zalany zalej na probe 5w a jesli bedzie bral olej to 10w

booltazar
28-02-11, 13:34
jesli nia masz na kartce napisane jaki olej zalany zalej na probe 5w a jesli bedzie bral olej to 10w

cos chyba nie za bardzo, mi oleju nie bierze, przynajnmniej na tyle abym musial dolewac miedzy zmianami

Sześć klas zimowych (oznaczonych dodatkowo literą W z ang. Winter - zima): 0W, 5W,
10W, 15W, 20W, 25W (Im niższa liczba przed literą W, tym olej może być stosowany w
niższych temperaturach otoczenia. Przykładowo olej w klasie 10W może być
eksploatowany w temperaturze otoczenia -30C).

bunkerites
28-02-11, 14:46
to dobrze ze nie bierze :)

AWIK
28-02-11, 15:27
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Mógłbym jeszcze poprosić Was o wyjśnienie zagadki z CD/AUX?

tomsoo
28-02-11, 16:09
Ano możesz bracie podpiąć sobie zmieniarkę - niestety, złącza do tego są z tyłu radia, więc masz przed sobą rozbiórkę konsoli środkowej. Zmieniarka może być taka montowana w miejsce schowka nad radiem lub wkładana do bagażnika. Generalnie dość drogo wychodzi.

genior
28-02-11, 16:17
albo emulator zmieniarki za 300-400pln