Zobacz pełną wersję : przebicie?? iskra? co jest?
witam dzis zauwazlyme cos dziwnego kilka razy , wsiadam do samochodu i dotkenelm drzwi poszla iskra po palcach
potem za drugim razem jak wsiadlem wsadam kluczyk do stacyjki i rowniez iskra, cos sie tyram ze jest jakies przebicie tylko gdzie teraz moze byc ? na uziemieniu od aku albo kablu ??
jakies pomysly? czy moze normalka to jest ? ;/
No właśnie ja też chętnie bym się może cosik o takim zjawisku dowiedział bo bardzo często po jeździe to mnie kopie przy dotknięciu drzwi od zew.
heh prosze zalozyc sobie pasek antystatyczny i po problemie.... lub myc czesto auto zeby kurzu nie bylo....
mnie to kopie za kazdym razem prawie :smile: ale juz do tego przywyklem :D a paska nie zakladam bo mi sie nie bardzo podoba jak takie cos zwisa z auta.(jak zamykam drzwi od garazu to tez mnie kopie :D )
Mnie tez kopie i olewam to :D
zmieńcie ubranie na mniej elektrostatyczne
zmieńcie ubranie na mniej elektrostatyczne
racja!!
mnie tez rypie za kazdym razem odkad zalozylem sportowa kiere.
zauwazylem tez ze zawsze jak mam na sobie jedne spodnie albo kurtke to wtedy tylko obrywam :-) jak zakladam inne ubrania to jest ok
a pasek elektrostatyczny sucks!!
nie chodzic w swetrach, tylko w ortalionach :D
tylko dres z czterema paskami i antystatyczne sandały :-)
nie chodzic w swetrach, tylko w ortalionach :D
to nie bmw :lol:
nie radze podczas tankowania wsciagac do autka a potem dotknac pistoletu jest bum,mam nawet filmik jak to sie dzieje..w tym roku ponad 1000 wypadkow takich bylo ze iskra spowodowqala eksplozje :)
tez wlasnei o tym slyszalem, rowniez slyszalem ze sa problemy z odszkodowaniem :D
tez o tym slyszalem i zawsze przed tankowaniem wyladowywuje sie na dystrybutorze :)
A u mnie kopie tylko z prawej strony autka wiec sie nie musze przejmować :grin:
Wlasnie u mnie tez pojawila sie akcja z "kopaniem". Czy to moze miec zwiazek z tym, ze przewod masowy jest zasniedzialy i byc moze nie spelnia dobrze swojej funkcji? A co do paska antystatycznego to czy jest okreslone do jakiego elementu samochodu powinien byc przymocowany? bo najlepiej byloby go schowac gdzies pod podwoziem aby nie ciagnac "gumy" za samochodem.
U mnie tez kopie. Jak jest słonce :))
skolopendra
16-04-07, 15:14
tak kopie to uziemić
:aloha:
Za kopniaki :d odpowiada Elektryczność Statyczna, a sam kopniak to tzw. ESD (Electrostatic Discharge). Jedyna recepta (oprócz paska, który nie wiem w jakim stopniu pomaga) to ubierać się w naturalne materiały ->bawełna/len (jedwab chyba odpada :D ), które się nie elektryzują. Wszelkie akryle (nawet domieszki) itp. to pod tym względem prawdziwa elektrownia.
Czy to moze miec zwiazek z tym, ze przewod masowy jest zasniedzialy i byc moze nie spelnia dobrze swojej funkcji?
Witam. U mnie to pomogło. Kupiłem nowy przewód, zaciski okrągłe w sklepie elektrycznym i załozyłem. Odrazu przestało"kopać". A jeśli chodzi o pasek antystatyczny to ja przykręciłem do jednej ze śrub trzymających tylny zderzak. Ale nic to nie pomogło. Myślę ze on nic nie daje.
Pozdrawiam
Łukasz
gregorypeck66
29-05-09, 13:23
Witam.Miałem ten sam objaw.Auto kopało przy zamykaniu drzwi.Wystarczyło przeczyszczenie i wymiana śrubki przewodu masowego z akumulatora w miejscu połączenia z karoserią.Klema była dobra.
JeNNy_forever
29-05-09, 20:46
mnie to kopie za kazdym razem prawie :smile: ale juz do tego przywyklem :D a paska nie zakladam bo mi sie nie bardzo podoba jak takie cos zwisa z auta.(jak zamykam drzwi od garazu to tez mnie kopie :D )
to przykręć pasek do garażu hahahaahaha :D:D:D swoją drogą to nie tylko od ubrań może Was kopać - powietrze potrafi doprowadzić w trakcie jazdy do tego, że samochód zostanie naelektryzowany, szczegółów nie znam ale gdzieś ostatnio na forum ktoś tak napisał i jest w tym sporo prawdy, pasek powinien pomóc na takie rzeczy, a że nie zawsze to może źle przykręcony ;)