Zobacz pełną wersję : Szybkosc przelaczania na gaz?
Mam takie pytanie zauwazylem ostatnio ze szybko mi benzyny ubywa, jezdze na malych odleglosciach i czesto odpalam auto. Auto dosc dlugo sie przelacza na gaz, wczesniej trwalo to bardzo krotko - czy mogł pasc jakis czujnik lub czy mogla sie tem przestawic w kompie lpg?Czym to moze byc spowodowane ?
W kompie sie samo nic nie przestawi, czujnik tez ci nie padl bo przelacza na gaz (jak osiagnie zadana temperature).
Niestety, przy takich ujemnych temperaturach czas przelaczania sie wydluza.
Jak ci zalezy zeby bylo szybciej to kup pelna dolna oslone silnika, albo zakryj wlot powietrza w grilu, bedzie dluzej silnik i woda trzymala wyzsza temperature i szybciej sie woda bedzie grzala i co za tym idzie zmniejszy sie czas oczekiwania na przelaczenie na LPG.
Jednak nie polecam zakrywania wlotow powietrza jesli stroisz czesto w korku, albo musisz pamietac zeby na wiosne to sciagnac, zeby nie przegrzac silnika.
No wlsanie jezdze juz 5 rok i przy wiekszych mrozach (-30 ) jezdzilem fura palila, normalnie przelaczala sie na gaz, napewno szybciej niz teraz?
Nie wiem jakos nie przekonuje mnie to ze sa mrozy, meczy mnie to dlaczego tak sie dzieje:)
a wskazówka od temp wolniej nie wstaje ?
Moze troche wolniej, ogolnie wolniej sie w aucie nagrzewa (mimo tego ze mam pol chlodnicy zakryte) Musze to jutro jeszcze dokladniej obadac.
może termostat się poddał
może termostat się poddał
Kolega ma racje. Jakbyś chciał żeby przełączało Ci na mrozach po 30sek to załóż sobie elektryczne grzanie i problem z głowy :)
Tylko tej zimy tak sie dzieje w poprzednich latach przelaczalo sie o polowe szybciej
a wskazówka od temp wolniej nie wstaje ?
Jest tak ze wczoraj przez 2 km sie nie ruszyła i momentalnie sie podniosła do wymaganej temp nagrzanego silnika?I wtedy tez sie na gaz przełaczył .
to może jednak termostat?? dopiero jak dostanie wyższej temp się otwiera...
na to wskazuje, koszt nie wielki i od tego bym zaczal.
Termostat max 40zł wymiana banalna tylko nie zapomnij płynu spuścić