Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z rannym odpalaniem !

Toki
23-02-11, 11:27
Problem polega na tym iż gdy rano chce odpalić samochód wsadzam kluczyk przekręcam i nic nie kręci drugi raz nie kręci trzeci to samo... nic nie słychać jakby nie bylo aku ale kontrolki sie świecą i tak po kilku razach odpala normalnie dodam że mam immobilazer w tkz. pastylce, w trakcie dnia normalnie odpala czy jest cieply czy zimny silnik pojawiło się to wczoraj i dzis dodam że przed wczoraj wyjmowałem akumulator na noc i gdy immobilazer był odłączony , nieaktywny odpiąłem minus niechcący .... może to coś z tym ma wspólnego miał ktoś podobny problem lub potrafi mi pomóc ? wina immobilazera czy czegoś innego ?

Inside4
23-02-11, 11:34
Sprawdz iskrę czy jest (jak nie ma to mogą być kable,świece,kopułka,palec,aparat),zobacz czy pompa podaje paliwo.

pablo_020
23-02-11, 11:36
Jeśli kontrolka od imo gaśnie po 3 sek od przekręcenia kluczyka to wina jest czegoś innego raczej.

Toki
23-02-11, 11:40
samochód w trakcie dnia odpala normalnie nawet jak stoi 6 godzin , a rano tez odpala tylko ze chwile po tym jak jest na 2 pozycji w stacyjce :)

djwafel
23-02-11, 12:20
To powodem jest mróz może coś nie styka?
Wstaw do ciepłego garażu i spróbuj odpalić następnego dnia rano jak będzie dobrze to powodem jest temperatura i tutaj wtedy trzeba znaleźć co jest nie tak.

Toki
23-02-11, 12:43
tylko że temperatura rano nie zmienia się a jednak odpala :) w końcu... gdy sobie chwile pobędzie na 2 pozycji w stacyjce...

PlushaQ
23-02-11, 13:24
A jako użytkownik gaźnikowca, pamiętasz o tym, żeby podpompować trochę paliwa przed rozruchem…? ;]

Toki
23-02-11, 13:27
tak pamiętam :) ale to nie ma nic wspólnego raczej z odpalaniem bo gdybym nawet nie podpompował to rozrusznik by kręcił a mi nie kręci

PlushaQ
23-02-11, 13:27
A, źle doczytałem…
No to tak jak ktoś powiedział - sprawdzaj kopułkę, palec ;]

Toki
23-02-11, 13:30
ale to nie w tych elementach jest problem bo samochod odpala.... a gdyby to byly te rzeczy to by nie odpalil... a na pewno nie odpalal w trakcie dnia normalnie... !!

PlushaQ
23-02-11, 13:32
No to się teraz zdziwisz… Mój przed wymianą kopułki, palca, kabli i świec miał dokładnie identyczne objawy jak Twój ;]
Czyli:
- rano modlitwa do bóstw, żeby gnój odpalił;
- w ciągu dnia zapalał bez problemu, za pierwszym razem.
MAGIC! :P

Inside4
23-02-11, 14:14
ale to nie w tych elementach jest problem bo samochod odpala.... a gdyby to byly te rzeczy to by nie odpalil... a na pewno nie odpalal w trakcie dnia normalnie... !!

Jakiś czas temu miałem podobny problem:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?97460-Nie-pali-przez-wilgo%E6
zapalał jak go podgrzałem trochę opalarką , aż w końcu padł aparat-dlatego w pierwszej kolejności wspomniałem o iskrze:)

dyzmaa
23-02-11, 14:37
zdejmij kopułkę i sprawdź czy nie jest zaśniedziała od środka

jasiek09
23-02-11, 15:47
Albo ja mam problem z czytaniem albo wy. Samochód NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM przy próbie odpalenia a wy mu każecie kopułkę zmieniać. Dobrze zrozumiałem TOKI ?

Toki
23-02-11, 23:29
tak dobrze zrozumiałes :) samochód nie kręci !! i doszedł nowy problem kiepsko pali na ciepłym !

AdasieK
24-02-11, 10:47
na 90% to wina immo
mam u siebie identycznie, pojawiło mi się takie coś w zimę po kupnie auta, myślałem, że aku padło czy coś, ale pobawiłem się kluczykiem (czyt. zero-rozruch, zero-rozruch i tak kilka-kilkanaście razy i za n-tym razem odpalił)
później jakiś czas odpalał i znwou raz zdażyło się, że nie odpalił..
najlepsze było, jak zajechałem na badania, zgasiłem silnik pod wjazdem, później diagnosta wsiada i co, i nie odpala :)
kilka razy przekręcać kluczyk aż zapali i jeździ dobrze, odpukać od pół roku odpala mi za każdym razem, problemu nie ma
nic z tym nie rozbiłem i odpala

rooter666
24-02-11, 12:41
Jak są takie jazdy że rozrusznik nie kręci to jasna sprawa że aku słabo naładowany albo masy brakuje, podładować ewentualnie wpierw włączamy światła na 30 sekund żeby wzbudzić aku i dopiero kręcimy rozrusznikiem.

AdasieK
24-02-11, 14:45
jakby nie bylo aku ale kontrolki sie świecą
więc akumulator ma dobry, czy wy czytacie co piąty wyraz ?
poza tym, gdyby aku mu siadł, to po kilku razach by mu nie odpalił nadal, w ogóle by mu nie odpalał, a jak pisze, to po jakimś czasie odpala

tak po kilku razach odpala normalnie

kiero
25-02-11, 08:09
moze szczotki w rozruszniku sie koncza?

pablo222
25-02-11, 08:25
jeśli nie odpala a kontrolki sie zapalają to na 90 % wina rozrusznika i niema to znaczenia czy zimno czy ciepło zawieszają sie szczotki i lipa. jeśli po uderzeniu czymś twardym ;) w rozrusznik odpali to moja teoria jest prawdziwa a jeśli nie to słaba masa

Toki
25-02-11, 13:39
samochod wczoraj odpalil po powrocie z uczelni .... po 7 godzinach więc AKU odpada !

Dadziuk
27-02-11, 21:55
moze szczotki w rozruszniku sie koncza?

też to obstawiam :) kiedyś miałem identyczny problem

patologg
27-02-11, 22:47
1.Kończy się stacyjka
2.Brak dobrej masy
3.Oczyść dobrze klemy
4.Zobacz czy nie zaśniedziały przewody idące do rozrusznika
5.Skopsany rozrusznik
6.Immo-w zależności co twój immo odłącza-jeśli pompe paliwa to nie immo,jeśli rozrusznik moze byc immo

Toki
06-03-11, 00:34
zmieniony rozrusznik z elektrowłącznikiem który był tu powodem awarii :P Kręci jak trzeba o każdej porze dnia i nocy ! do Zamknięcia !

maritoz
07-03-11, 00:01
Właśnie w tych elementach może tkwić problem, pierwsza rzecz to sprawdzenie czy po przekręceniu kluczyka w stacyjce pojawia się prąd na cewce w aparacie zapłonowym. Po kolei sprawdzaj cały zapłon:)