Zobacz pełną wersję : swap d14z2 na d14a4
mój d14z2 ma już ,dość".Mam możliwość kupienia od znajomego d14a4 w super stanie.Zakładam że cały osprzęt przełożę z z2 ,a jak ma się czujnik położenia wału,czy jest możliwość na dokręcenia go do bloku d14a4 ?.Na co zwrócić jeszcze uwagę przy przekładce?
d14z2 ma obd2 a a4 ma obd1 także przekładka może być kłopotliwa bez przerabiania wiązki a poza tym z2 jest dużo lepsze od a4. Więc poszukał bym z2
D14a4 prawie = d14z2
w d14a4 wtryski chodzą parami a w z2 są "odseparowane", w d14z2 są 2 sondy lambda a nie 1 więc trudniejsze są zabawy z wydechem kiedy chcemy pozbyć się kata itd.
d14a4 to odb2a/b (nie pamietam) a nie żadne obd1 :)
d14Z2 nie jest dużo lepsze od d14a4 a wręcz powiedziałbym, że na odwrót. Z2 jest bardziej "ekologiczny", z a4 można więcej wyciągnąć na co juz kiedyś były dowody na ckpl (choć nadal jest to bez sensu bo d14 rozwojowe nie jest niestety).
tu ludzie chyba nie czytaja o co pyta piszacy posta, w A4 nie pryzkrecisz czujnika polozenia walu bo nie ma do czego, trzeba by przekladac cala obudowe pompy oleju i to kolko z zebami co jest na wale korbowym, a tak pozatym to wszystko podejdzie z Z2 do A4
d14Z2 nie jest dużo lepsze od d14a4 a wręcz powiedziałbym, że na odwrót.
którą opcję proponujecie- zakładać silnik d14a4 z kompletnym osprzętem o symbolicznym przebiegu+rzeżba elektryki ,czy blok 14a4+przekładka obudowy pompy oleju z2 +osprzet
poszukac Z2 :) nie kombinowac, moj brat kupil za 600zl ze skrzynia biegow z przebiegiem 98000km :)
pytanko czy po przełożeniu d14a4 (obd2a) w miejsce d14z2 (obd2b) i zostawieniu kompa coś się dzieje ze spalaniem? Jak lozek napisał w a4 wtryski chodzą parami a w z2 już osobno. Czy wałki rozrządu się różnią? Fajnie jakby ktoś mógł wkleić zdjęcia obu wałków czy krzywki są te same. Mam taką przekładke u siebie i auto śmiga lecz czasem przerywa jakby go zalewało po dodaniu delikatnie gazu. Świece i przewody wymienione reszta przeczyszczona.
Wkladac slupek z osprzetem i sie niczym nie przejmowac. Sprawdz tylko czy a4 ma czujnik przy wale korbowym bo jest w z2 reszta praktycznie sie nie rozni
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
wiesko1261
30-04-14, 19:55
D14A3 I A4 nie mają czujnika , zostanie przekładka pompy i zdejmowanie miski
mimo wszystko niewiele roboty :D
ja bym przełożył pompę i zostawił osprzęt d14z2