Zobacz pełną wersję : komp d16y7 a d16y3
Witam, mam w samochodzie przlozony silnik (slupek) z d16y7 (podobno 105km) na d16y3 (podobno 114km), komp pozostal z starego czyli :" 37820-P2E-G01 EL ", i teraz mam pytanie czy stary komp "obsluguje" obecny silnik dobrze czy moze mapy sa calkiem inne i np dostaje zamalo paliwa itp ?? czy jak bym zmeinil na ten co powinien bodajze na allegro znalazlem: " 37820-P1G-E11 CS " byla by odczuwalan roznica czy nic?
mam juz zakupiony kolektor ssacy (d16z6) oraz wydechowy (4-2-1 ebay)
Teoretycznie silnik d16y3 powinien w miare OK pracowac na komputerze z d16y7.
Komp P1G jest z silnika D15, to zupelnie nie to. Jesli szukasz kompa do d16y3 to będzie P1K - natomiast musialbys miec takze przejsciowke OBD2-OBD1 aby podlaczyc ten komputer pod swoja wiazke - nie zapominajmy takze o immobilizerze ktory zwykle wystepuje w tym komputerze.
hm z tego co tu jest :
http://moto.allegro.pl/komputer-sterownik-honda-civic-1-6-d16y3-gwarancja-i1450480994.html
wiec chyba ktos aukcje zle zrobil
a przypadkiem d16y7 i d16y3 nie sa obd2 ? :) na wikipedi raczej blad zrobili piszac ze to obd1
Ale ogolnie przechodzac do sedna sprawy chodzi oto ze czasem jak zapalam to silnik chodzi tak jak by na jednym garze nie pracowal... ale gdy sie przelaczy na gaz jest normalmalnie ( na gazie zawsze normalnie pracuje ) dzieje sie to tylko gdy odpala sie samochod i to niezawsze czasem jest normalnie ale czasem trzesie buda ostro. Nie jest to tez wina nagrzania silnika bo czasem jak mi zgasnie przez przypadek to po odpaleniu ponownie znawu trzesie i przelanczajac sie na gaz jest ponownie wswzystko ok.
Jeszcze odnosnie tej pracy to po przelonczeniu na gaz jest wszystko ok , gdy przelanczam na benzynke juz tez jest ok. Czego to moze byc wina ? z gory dzieki za pomoc ;)
A to pierwszy raz handlarze nie wiedzą co sprzedają? D16Y7 to OBD2, D16Y3 to OBD1