Zobacz pełną wersję : rozrzad d14z6
no wiec tak, nalatalem 185 kkm i sie zastanawiam czy wymieniac rozrzad; pierwsza wymiana byla przy 98kkm; juz czas na druga? orientuje sie ktos jaki koszt? pierwszy robilem w ASO; jakie ceny zamiennikow?
Witam, wymieniałem kompletny rozrząd w swojej poprzedniej Hance właśnie z tym silnikiem w czerwcu 2010, niestety koszt nie jest tani: Podam dokładnie: Pasek Aschika - 80 zł, rolka napinająca oryginalna (nie znalazłem zamienników) - ok. 450 zł, pompa wody GMB - ok 200 zł + 300 zł robocizna w porządnym warsztacie...czyli ponad tysiąc zika. Radzę wymieniać co 100 tys.km:). Jeśli wcześniej było robione w ASO na oryginałach, to do 200 tys.km. możesz pośmigać:). Części porządne, japońskie (i to nie JC Auto, tylko naprawdę porządne japońskie części). Pozdro.
Przyjedziesz do mnie to zamkniemy się w 700 zł na oryginalnych częściach ^^ Robota 250, części niecałe 500 (oczywiście oryginalne)
Hej,
Sam sie przymierzam do robienia rozrzadu i znalazlem taki zestaw
ROZRZĄD (http://allegro.pl/rozrzad-kpl-honda-civic-vi-1-4-2001-2005r-d14z-i1457385169.html)
Co sadzicie, warto kupic?
Moj przebieg to "dopiero" 105kkm i z tego co czytalem to pompy wody do 200tys smigaja, ale nie wiem czy dla swietego spokoju przy jednej babraninie nie wymienic calosci
Jesli chodzi o pompy wody to na alledrogo, znalazlem jakies AISIN albo AIRTEX - nie znam i nie przemawia do mnie, jest sens sie w to pakowac?
Pozdrawiam
Bunio14, Mitsuboshi i GMB to bardzo dobre firmy, jakość wcale nie gorsza od oryginału, natomiast brakuje w tym zestawie pompy wody:(.Saiti, jeśli zdobędziesz rozrząd kompletny oryginalny za 500 zł, to albo masz super zniżki, albo nie wiem....w każdym razie gratki, jeśli Dasz radę i pozdro:)
Krzysztof1969
21-02-11, 22:46
No tak 1000zł ale u "kowala". Wymiana w ASO to 1200zł proszę wybaczyć ale w takim wypadku wolałbym dołożyć te dwie stówki.
Hoze, dzieki za ceny, mialem nadzieje ze troche taniej sie opedzi temat...
saiti - gdzie jak i dlaczego? napisz cos wiecej, masz jakis warsztat w wawie? 500 za komplet tzn za pasek, napinacz i pompe?
Mitsuboshi i GMB to bardzo dobre firmy
Zgadzam sie i o tym czytalem, ale jesli chodzi o pompy wody AISIN albo AIRTEX - tych nie znam, moze ktos bedzie mogl sie wypowiedziec
No tak 1000zł ale u "kowala". Wymiana w ASO to 1200zł proszę wybaczyć ale w takim wypadku wolałbym dołożyć te dwie stówki.
Po pierwsze - PRIMO - Nie u Kowala, tylko w najlepszym nieautoryzowanym warsztacie aut japońskich o specjalizacji Honda w Szczecinie, po drugie - PRIMO - w ASO za wymianę kompletnego rozrządu (części które wymieniłem + robocizna) zapłacisz więcej niż 1200 zł, chyba że nie wliczają w to pompy wody, bo niby wg nich nie trzeba, ja tam wolę dmuchać na zimne i wymienić wsio, a po trzecie - PRIMO ULTIMO - jeśli myślisz, że w ASO lepiej wykonają Ci robotę niż w solidnym warsztacie, gdzie pracują porządni mechanicy a nie wymieniacze, to się grubo mylisz, wiadomo tylko, że takiego warsztatu należy dobrze poszukać. Aha, nie będzie wiele tańszy, ale jednak:)
Bunio14 - o firmir Aisin słyszałem, nawet się do niej przymierzałem, ale poszukałem i znalazłem pompę wody GMB i taką polecam:).Pasek to dałbym Mistuboshi albo Aschika(to samo co dają w ASO jako oryginał, tańsze o prawie 30%).
Starstruck
22-02-11, 11:03
Ale ceny... Ja rozrząd (z pompą wody) na japońskich cenach z robocizną zrobiłem za niecałe 500 zł.
sory za odswiezenie tematu, ale nie chcialem zakladac nowego. Szykuje sie do wymiany rozrzadu kompletnego tzn z pompa i i napinaczem. Potrzebuje kupic cos dobrego ale nie za drogiego bo mam jeszcze kilka innych wydatkow. najlepiej jak by wszystko bylo w komplecie co myslicie o tym http://allegro.pl/rozrzad-pompa-wody-honda-civic-vii-1-4-01-05-japan-i4493122420.html?
z tego co czytam to pasek mitsuboshi, pompa Aisin, napinacz NSK wiec chyba spoko, co jeszcze powinienem zakupic do wymiany w/w rozrzadu?
bunkerites
23-08-14, 09:32
cytat z aukcji " HONDA Civic VII - (EU,EP,ES) - prod. 02.2001 do 03.2005 silnik 1,5 16V moc 114KM (84kW)" jakie 1.5 sie pytam ? :)
Wracajac do twojego kompletu.Niby spoko.Lecz czy napewno mitsuboshi to oem pasek?...Ostatnio wyslalem zapytanie o oem rozrzad do haparts i odpowiedzili ze maja oem na stanie ale Gates pasek.Reszta tak jak w aukcji.Cena 490 zl :D
cytat z aukcji " HONDA Civic VII - (EU,EP,ES) - prod. 02.2001 do 03.2005 silnik 1,5 16V moc 114KM (84kW)" jakie 1.5 sie pytam ? :)
Wracajac do twojego kompletu.Niby spoko.Lecz czy napewno mitsuboshi to oem pasek?...Ostatnio wyslalem zapytanie o oem rozrzad do haparts i odpowiedzili ze maja oem na stanie ale Gates pasek.Reszta tak jak w aukcji.Cena 490 zl :D
też z tego lałem, ale cóż ważne żeby grało. W sumie lepiej dołożyć ta stówe i mieć pewniaka. dzieki!
Panowie nie ma znaczenia czy będzie pasek Gates czy Mitsuboshi ja preferuje ContiTecha koszt około 80 zl
Ważne aby wymieniła rozrząd osoba świadoma oraz właściwie wykonała cała operacje, to gwarantuje niezawodność.