Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z samochodem Pomózcie!!!

spatek
27-01-07, 22:09
witam posiadam Honde 15 D15B2 mam problem zgdy wkrecam ja w obroty samochod sie dusi,strzela,zapala sie czek,a potem gasnie.To wszystko sie dzieje na bezynie.Ustawialem juz zaplon ale nic nie pomoglo.Pomózcie!!!

TDP
27-01-07, 22:23
samodiagnostyka ! elo elo

Lcfr
27-01-07, 22:27
samochod sie dusi,strzela,zapala sie czek,a potem gasnie.To wszystko sie dzieje na bezynie.

cóz ... na wstepie pwinienes otworzyc ten link:
http://www.civicklub.pl/fi/search.php

i wpisac w szukane slowo: s a m o d i a g o n o s t y k a

co pomoze nam(forumowiczom) Tobie pomóc...
a Tobie wyjasnic przyczyny takiego zachowania

dadatkowo proponowałbym uzupełnic profil... w szczególnosci typ nadwozia oraz typ silnika

spatek
27-01-07, 22:36
Silnik D15B2 nadwozie hatchback

Lcfr
27-01-07, 22:43
ale nadal nikt za ciebie samodiagnostyki nie zrobi.. ;/

a ona (samodiagnostyka) moze pomoc w prawidłowej diagnozie tematu...

tomiek
27-01-07, 23:19
A niech stracę!
http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/samodiagnostyka.htm
Może Ci się przyda...
Filtry i swiece zmienił?

boomer
28-01-07, 02:24
moze glupie pytanie ale czy sprawdzales poziom oleju? Samodiagnostyka, sprawdzenie kompresji, poziomu oleju, filtrow, swiec itp

TDP
28-01-07, 13:54
pozatym faktem ze jest juz twoj drugi temat
o takiej samiej tematyce http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=24550

nierozmiem co masz na myśli "samodignostyka nic nie wykazała"

zanim zaczne Ci ubliżać ;)
napisz jaki błąd Ci wyskoczył

maniek1982
28-01-07, 14:02
nic mu nie wykazało!
robi samodiagnostyke włacza zapłon i dupa..check nie mignoł nawet raz
nie czepiajcie sie chłopaka jest tu nowy tak jak ja kiedys i naprawde nowemu jest sie trudno połapac odrazu we wszystkim.zamiast go odsyłać co chwila do szukajki po prostu postarajcie sie mu pomoc.

spatek
28-01-07, 14:20
Wczesniej mialem silnik D15B7,teraz zmienilem na D15B2 i pojawily sie problemy.Jezeli zmienilem silnik to tez powinienem zmienic komputer.

Lcfr
28-01-07, 14:25
nic mu nie wykazało!
robi samodiagnostyke włacza zapłon i dupa..check nie mignoł nawet raz
nie czepiajcie sie chłopaka jest tu nowy tak jak ja kiedys i naprawde nowemu jest sie trudno połapac odrazu we wszystkim.zamiast go odsyłać co chwila do szukajki po prostu postarajcie sie mu pomoc.

staramy sie mu pomóc...

widzimy ze jest nowy... ale powinien poczytac regulamin:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=74
i kontynuowac ten watek który zaczął a nie robic bałagan... (pomijam juz fakt zakladania kilku tematów na dla jednego problemu) Zrobiłem porzadek z postami niepotrzebnymi i sugeruje koledze spatek stosowanie sie do regulaminu...

Co do samego problemu-skoro check mu sie zapala to robiac samodiagnostyke musiał/musieliscie cos zle zrobic bo bład powinien sie pokazac...(chyba ze w miedzyczasie byl odlaczony aku) Znalezienie tego błedu bardzo pomoze sprzecyzowac przyczyne niesprawnosci... Poza tym nie wiemy czy:
- ma gaz (bo pisze ze cos sie dzieje na benzynie co chyba sugeruje ze ma i gaz???)
- oprocz ustawienia zaplonu cos jeszcze robil?(wymiany/naprawy/mycia itp)
- od kiedy sie cos takiego dzieje? (nagle czy po jakiejs wymianie idp/itd)
- czy ma sprawne: filtry paliwa i powietrza/swiece itd...

Jak widac ja sie bardziej rozpisuje nad problemem niz własciciel... a chyba on powinien dostarczyc jak nawiecej danych, ktore pomogłyby zlokalizowac usterke...
Trudno z tak enigmatycznego opisu(oraz braku tych bledów) cokolwiek wiecej napisac na ten temat.

EDIT:

Wczesniej mialem silnik D15B7,teraz zmienilem na D15B2 i pojawily sie problemy.Jezeli zmienilem silnik to tez powinienem zmienic komputer.

to troche naswietla sprawe.... :aloha:

.Jezeli zmienilem silnik to tez powinienem zmienic komputer.

to pytanie czy stwierdzenie?
silnik b2 ma innego kompa niz b7
wiecej szczegówłow tutaj-->
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3122
tutaj opisana jest podmianka z b2 na b7 wiec tzreba to tylko "odwrócic" i popatrzec co zostalo zle zrobione/badz nie zrobione...

TDP
28-01-07, 14:41
spatek, czy ten problem nastąpił po "swapie" z twoich wypowiedzi nic nie wynika

podłączam się do wypowiedzi Lcfr, abyś opisał probel od początku i szczegółowo co sie dzieje itp.

narawde z wypowidzi "honda mi gaśnie zapala sie check, co robić" - nic nikt Ci tu nie pomoże, conajwyzej może Ciebie ostro pojechać ;)

więc poświęć 5 minut i opisz problem od początku :hinczyk:

spatek
28-01-07, 17:33
Mialem wczesniej silnik D15B7 zmienilem go na D15B2 i na poczatku wszystko bylo wporzadku.Po okolo 3 tygodniach zaczela sie dusic i strzelac(zaczelo sie to gdy ja ostro przegonilem na wszystkich biegach) wiec pojechalem do mechanika zeby ustawil mi zaplon.pomoglo na 2 dni i znow zaczelo dziac sie to samo.Gdy samochod stoji na jalowym biegu i daje jej gazu to od czasu do czasu sie zadlawi i strzeli nieraz zgasnie.Probowalem sie przejechac ale gdy tylko rusze zaczyna sie dusic potem strzeli i zapala sie check potem samochod gasnie i jest problem by ja zapalic musze ja troche krecic zeby zapalila.Ma instalacje Lpg ale nie chodzi na gazie wiec jezdze na benzynie 98.Wymienialem silniczek krokowy,filtr powietrza i silnik.Wyjolem tez zwezke z dolotu powietrza i zaczela troche lepiej chodzic.Rano odpala bez problemow,na wolnych obrotach tez dobrze chodzi.To sa jej wszystkie objawy.Z gory dziekuje za pomoc.

maniek1982
29-01-07, 09:55
ok
chłopaczyna opisał w miare dokładnie swoj problem....teraz prosimy o jakies porady co to moze byc
dzięki i pozdro

Lcfr
29-01-07, 10:01
ok
chłopaczyna opisał w miare dokładnie swoj problem....teraz prosimy o jakies porady co to moze byc
dzięki i pozdro

moze byc wiele przyczyn...
moze pasek przeskoczył o zabek na rozrzadzie (skoro na poczatku bylo ok???)
moze zawory nie sa ustawione?
moze całkiem cos innego... trudno zdiagnozowac na odleglosc tak dokladnie
co z tym check-iem? jaki ten blad jest?

no i powtórze sie
wiecej szczegówłow tutaj-->
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3122
tutaj opisana jest podmianka z b2 na b7 wiec trzeba to tylko "odwrócic" i popatrzec co zostalo zle zrobione/badz nie zrobione...
analizowaliste to?

spatek
29-01-07, 18:02
Witam.Sprobowalem jeszcze raz zrobic samodiagnostyke i sie powiodlo.Odpalilem samochod przejechalem sie i po chwili zapalil sie check a potem samochod zgasl.Po sprawdzeniu wyskoczyl mi blad o nr.15(sygnal zaplonowy,przerywacz)Jezeli wiecie cos na temat tego bledu to prosze o jakies porady.Dzieki i pozdro :)

-=MARIO=-
29-01-07, 18:34
sprawdz aparat zapłonowy

spatek
29-01-07, 19:19
Moze wie ktos gdzie znajde dobrego elektryka w Wawie :hinczyk:

[ Dodano: Czw 01 Lut, 2007 ]
Hania juz sprawna.Dzieki za pomoc i pozdro ;)