PDA

Zobacz pełną wersję : Zestrojenie wzmacniacza z radiem

Zrogi
19-02-11, 21:52
Hej

Drzwi wygłuszone wzmacniacz zamontowany głosniki założone. Teraz czeka mnie zestrojenie całości. Mam pytanie czy lepiej na radiu ustawić eq na flat i regulować wzmakiem, czy lepiej ustawić domyślnie wysokie niskie wyżej średnie trochę niżej i dopiero regulować wzmakiem?

creative2200
19-02-11, 23:30
jak dla mnie lepiej na wzmacniaczu ustawic wszystko po srodku a regolowac radiem, bo w razie czego bedziesz sie musial zatrzymywac i isc do bagaznika a jak bedziesz mial zrobione na wzmaku "uniwersalnie" to 2 klikniecia na radyjku i juz masz tak jak ci odpowiada :p

Zrogi
19-02-11, 23:56
Mam na myśli takie wstępne strojenie. :) Bo wiadomo potem to tylko w radiu.

ppm702
20-02-11, 12:33
w radiu niczym się nie kręci oprócz głośności.

Jak już pisałem kilkakrotnie na tym forum ustawiasz GAIN w 1/3 skali. Ustawiasz na ORYGINALNEJ płycie charakterystykę (wysokie, średnie, niskie). Nieprawdą jest, że wysokie i niskie trzeba podbić, a średnie zdjąć. To charakterystyka przysłowiowej "beemki" czy "golfa" spod remizy...

Także ustawiasz dźwięk na ucho, tak aby odbiór nie bęczył, wysoki nie dominował, średnica ładnie wypełniała, a niski uzupełniał. Po tak ustawionej charakterystyce skręcasz na wzmacniaczu GAIN na minimum, ustawiasz regulator głośności na radiu w kierunku maksimum aż usłyszysz zniekształcenia. Wtedy cofasz głośność do maksymalnej skali kiedy zniekształcenia znikną. Następny krok to GAIN we wzmacniaczu. Przy tak ustawionej głośności regulujesz GAIN w kierunku MAX do momentu wystąpienia słyszalnych zniekształceń. Wtedy cofasz odrobinę i można powiedzieć że minimum strojenia masz za sobą.

Reszta to ustawienie dobrej charakterystyki, a do tego trzeba już doświadczenia, dobrych nagrań i ucha ;)

Powodzenia!

Zrogi
20-02-11, 18:47
We wzmacniaczu mam jeszcze następujące pokrętła: bass bost, przełącznik mode z opcjami Full, High(subsonic) Low Band Pass, pokrętło high pass (subsonic), low pass( Band pass). Czy tu masz jakieś sugestie, czy na słuch? Wzmacniacz Ground Zero GZTA 2155X http://www.ground-zero-audio.com/english/08_ta2155x.htm i gra to z głośnikami http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Vibe-Slick-6-Comp-/136 podłaczonymi pod załączone zwrotnice.

ppm702
20-02-11, 19:07
Je?li tylko przod to przelacznik pasma na "full". Reszta sluzy do aktywnego podzialu w przypadku braku zwrotnic albo ustawienia czestotliwosci ciecia subwoofer'a

Zrogi
20-02-11, 19:32
Wielkie dzięki, o to mi chodziło. Jak tylko zrobi się cieplej będę ustawiał. Na razie gra mocno, niestety dźwięk jest męczący i hałaśliwy więc będę musiał się pobawić. :)

Vitosek
21-02-11, 12:32
Bo pewnie ci się tweetery od Slicków "wydzierają", jak je masz skierowane? Na "twarz?

Zrogi
21-02-11, 18:59
Ja mam je w trójkątach na przeciwko lusterek. Muszę przeregulować tak żeby wydobyć poszczególne pasma, żeby się jakos to wszytko uzupelniało.

Vitosek
24-02-11, 08:56
Nie chodziło mi o to gdzie je masz zamontowane a w jakim kierunku :). Czy próbowałeś kilku ustawień położenia tweeterów względem "twarzy"? Czy zamontowałeś jak ci się podobało??