PDA

Zobacz pełną wersję : tylna wycieraczka HC 3D 94rok HB EG4

Turtles
26-01-07, 17:30
Witam, mam dość głupie pytanie ale naprawde nie wiem, na szybko patrzyłem bo zimno jak diabli i moze czegos nie zauwazyłem..
Wie ktoś jak wymienić wycieraczkę tylną w EG4??
Bo ja jak narazie pojęcie nie mam.. :(

PozdrO

jogal
26-01-07, 17:52
Albo kupić całą w ASO, albo wymienić samą gumę. Niestety inaczej się nie da :(.

Turtles
26-01-07, 17:58
inaczej się nie da?? a mozna w ogóle samą gumę wymienić?? czy jest to rzeźba w kale??
nie no japoniec nie przewidział wymiany całego pióra wycieraczki tylnej?? :( w szoku jestem poprostuuuu :(

_Qba_
26-01-07, 18:01
kup sama gume w sklepie motoryzacyjnym i ja zmien. trudne to nie jest, a wyjscie praktycznie jedyne

hosi
26-01-07, 18:07
Ano, niestety jest tak jak pisza poprzednicy. Ja w swojej bylej EG4 wymienialem sama gume, ale to "rzeźba w kale", jak juz zostalo powiedziane...

Pozniej guma nie zbierala dobrze i przestalem uzywac tej wycieraczki (moze wina gumy?)...

UkiNH
26-01-07, 19:31
ja właśnie sie zabieram za zmiane tej wycieraczki, tam jest taki jakby kołek łączący pióro z resztą na stałe więc go rozwierce i wy...ebe:] a wsadze tam albo śrubke taką o tej średnicy z płaską nakrętką albo coś w tym stylu. Wszystko się da zrobić.
Raz się troche pookombinuje, ale jak masz zamiar jeździć troche tym autkiem to myśle że warto bo później będziesz miał 100 razy prościej wymieniać:]

BRNK
26-01-07, 19:35
w swifcie mojej dziewczyny tata tez kombinowal z wycieraczkami a efekt tego jest taki że podczas deszczu wycieraczka odpadła i zanim zdazyła wylaczyc wycieraczki , podrapała ona solidnie szybe wiec wychodzi ze trzeba to zrobic dobrze.

a wracajac do tematu to chcialbym miec taki problem.. u mnie od dnia zakupu nie bylo wycieraczki i nie ma do tej pory, ale jakos sobie z tym radze

dar14
31-01-07, 19:06
samej gumy nie wymienisz ...chyba że wyrwiesz :) ...musisz kupić całe pióro :/ niestety... takie do dupy rozwiazanie z przodu już jest inaczej.Spoko nie są drogie ;)

regnar
06-04-07, 20:29
a jak zdjąć to całe ramie od wycieraczki? bo chce ją sciagnąć i pomalować.
Przednie zeszły elegancko i już ślnią pomalowane. A ta tylna bzdziągwa nie chce zejść.

UkiNH
06-04-07, 21:39
Co do wymiany to ja wymeiniłem jednak samą gumę, niewyrywałem jej ale lekko te metalowe zaczepy na boki wziołem wyciągłem starą, nowej niemogłem dostać takiej samej długości więc przyciołem troche (oczywiście gume i te 2 blaszki po bokach) wsadziłem zacisnołem z powrotem i jak nowa:] zajeło mi to ok 10 min także myśle że warto tak zrobić.

A jeśli chodzi o ściągnięcie tylniej wycieraczki to z tego co pamiętam podwarzasz tą osłonke śrubokrętem i masz tam śrube odkręcasz ją i ściągasz wycieraczke
Ale masz tu "SAM NAPRAWIAM CIVIC"
http://rapidshare.com/files/24575866/Sam_naprawiam_Honda_Civic.rar
Ściągnij sobie i zobacz na 100% będzie bo to tam widziałem ale niepamiętam w którym miejscu ale pod koniec gdzieś chyba.

GADZINA
06-04-07, 21:42
Witam. Jestem tu nowiutki.

samej gumy nie wymienisz

Bzdura - ja wymieniłem samą gumę i chodzi doskonale. Mimo, że laikiem motoryzacyjnym jestem dałem sobie sam radę.

Zgadzam się w zupełności z kolegą przedmówcą.

tomiek
06-04-07, 22:27
a jak zdjąć to całe ramie od wycieraczki?
Prosta sprawa:
1) Zdejmij plastikową osłonę śruby.
2) Odkręć srubę.
3) Podważ DELIKATNIE ramię, opierając np. śrubokręt o podstawę ramienia (tak, gdzie jest plastikowy pierścień)
3a) Jeśli nie chce zejść to użyj WD40 i psikaj przez kilka dni.
3b) Obstukaj delikatnie młotkiem ramię wycieraczki przy gwincie śruby - tam jest taki trzpień w kształcie stożka z gwintem, który lubi sie "zacierać" z gniazdem ramienia.
4) Uważaj z podważaniem, bo łatwo zbić tylna szybę!

Powinno pomóc.

regnar
08-04-07, 11:19
Tak zrobie, dzieki chłopaki:)

A przy okazji życze wszystkim wesołych świat:)
;)

Dareko87
08-04-07, 12:55
u mnie tez chcialem wymienic bo byla juz taka brzydka (farba zeszla) ale wymienilem gume zdemontowałem cala wucieraczke zeszlifowalem i ladnie pomalowałem na czarny mat i jest teraz jak nowa :)

WESOŁYCH ŚWIĄT !