Zobacz pełną wersję : tylna wycieraczka HC 3D 94rok HB EG4
Witam, mam dość głupie pytanie ale naprawde nie wiem, na szybko patrzyłem bo zimno jak diabli i moze czegos nie zauwazyłem..
Wie ktoś jak wymienić wycieraczkę tylną w EG4??
Bo ja jak narazie pojęcie nie mam.. :(
PozdrO
Albo kupić całą w ASO, albo wymienić samą gumę. Niestety inaczej się nie da :(.
inaczej się nie da?? a mozna w ogóle samą gumę wymienić?? czy jest to rzeźba w kale??
nie no japoniec nie przewidział wymiany całego pióra wycieraczki tylnej?? :( w szoku jestem poprostuuuu :(
kup sama gume w sklepie motoryzacyjnym i ja zmien. trudne to nie jest, a wyjscie praktycznie jedyne
Ano, niestety jest tak jak pisza poprzednicy. Ja w swojej bylej EG4 wymienialem sama gume, ale to "rzeźba w kale", jak juz zostalo powiedziane...
Pozniej guma nie zbierala dobrze i przestalem uzywac tej wycieraczki (moze wina gumy?)...
ja właśnie sie zabieram za zmiane tej wycieraczki, tam jest taki jakby kołek łączący pióro z resztą na stałe więc go rozwierce i wy...ebe:] a wsadze tam albo śrubke taką o tej średnicy z płaską nakrętką albo coś w tym stylu. Wszystko się da zrobić.
Raz się troche pookombinuje, ale jak masz zamiar jeździć troche tym autkiem to myśle że warto bo później będziesz miał 100 razy prościej wymieniać:]
w swifcie mojej dziewczyny tata tez kombinowal z wycieraczkami a efekt tego jest taki że podczas deszczu wycieraczka odpadła i zanim zdazyła wylaczyc wycieraczki , podrapała ona solidnie szybe wiec wychodzi ze trzeba to zrobic dobrze.
a wracajac do tematu to chcialbym miec taki problem.. u mnie od dnia zakupu nie bylo wycieraczki i nie ma do tej pory, ale jakos sobie z tym radze
samej gumy nie wymienisz ...chyba że wyrwiesz :) ...musisz kupić całe pióro :/ niestety... takie do dupy rozwiazanie z przodu już jest inaczej.Spoko nie są drogie ;)
a jak zdjąć to całe ramie od wycieraczki? bo chce ją sciagnąć i pomalować.
Przednie zeszły elegancko i już ślnią pomalowane. A ta tylna bzdziągwa nie chce zejść.
Co do wymiany to ja wymeiniłem jednak samą gumę, niewyrywałem jej ale lekko te metalowe zaczepy na boki wziołem wyciągłem starą, nowej niemogłem dostać takiej samej długości więc przyciołem troche (oczywiście gume i te 2 blaszki po bokach) wsadziłem zacisnołem z powrotem i jak nowa:] zajeło mi to ok 10 min także myśle że warto tak zrobić.
A jeśli chodzi o ściągnięcie tylniej wycieraczki to z tego co pamiętam podwarzasz tą osłonke śrubokrętem i masz tam śrube odkręcasz ją i ściągasz wycieraczke
Ale masz tu "SAM NAPRAWIAM CIVIC"
http://rapidshare.com/files/24575866/Sam_naprawiam_Honda_Civic.rar
Ściągnij sobie i zobacz na 100% będzie bo to tam widziałem ale niepamiętam w którym miejscu ale pod koniec gdzieś chyba.
Witam. Jestem tu nowiutki.
samej gumy nie wymienisz
Bzdura - ja wymieniłem samą gumę i chodzi doskonale. Mimo, że laikiem motoryzacyjnym jestem dałem sobie sam radę.
Zgadzam się w zupełności z kolegą przedmówcą.
a jak zdjąć to całe ramie od wycieraczki?
Prosta sprawa:
1) Zdejmij plastikową osłonę śruby.
2) Odkręć srubę.
3) Podważ DELIKATNIE ramię, opierając np. śrubokręt o podstawę ramienia (tak, gdzie jest plastikowy pierścień)
3a) Jeśli nie chce zejść to użyj WD40 i psikaj przez kilka dni.
3b) Obstukaj delikatnie młotkiem ramię wycieraczki przy gwincie śruby - tam jest taki trzpień w kształcie stożka z gwintem, który lubi sie "zacierać" z gniazdem ramienia.
4) Uważaj z podważaniem, bo łatwo zbić tylna szybę!
Powinno pomóc.
Tak zrobie, dzieki chłopaki:)
A przy okazji życze wszystkim wesołych świat:)
;)
u mnie tez chcialem wymienic bo byla juz taka brzydka (farba zeszla) ale wymienilem gume zdemontowałem cala wucieraczke zeszlifowalem i ladnie pomalowałem na czarny mat i jest teraz jak nowa :)
WESOŁYCH ŚWIĄT !