Zobacz pełną wersję : Wymiana amortyzatora - gwarancja
Z powodu stuków z lewej strony tylnego zawieszenia podjechałem do ASO. Diagnoza: wymiana amortyzatora. Z tego co wiem, to wymiana elementów zawieszenia powinna odbywać się parami, gdyż w przeciwnym razie może wystąpić pogorszenie stabilności jazdy i trzymania się drogi. Na moje obiekcje, co do wymiany tylko jednego amortyzatora (przy przebiegu 34 000 km) serwis odpowiedział, że Honda Polska w ramach gwarancji pozwala na wymianę tylko tego elementu, który jest wadliwy...
No i mam pytanie: czy ktoś miał podobną sytuację? Powinni wymienić mi dwa amortyzatory, czy tylko jeden?
kłoc sie ze dwie sztuki.34 tys to juz troszke jest.inaczej byloby jakbys zrobil na amorach np 2 tys.
w civicu mojego dziadka bez zadnych problemow wymieniono oba amorki, a przebieg symboliczny...ponizej 2000km
nic z tego Ci nie wyjdzie najprawdopodobniej. Mi przy 60.000 (!) wylał lewy, tylny amortyzator. Wymienili jeden i tylko jeden. Oczywiście dyskutowałem w ASO sporo, że drugi też powinien być wymieniony, ale nic się nie udało zdziałać.
Oczywiście życzę Ci, by wymienili oba.
Na pocieszenie: wymiana tylko jednej sztuki nie wpłynęła mi w żadnym stopniu na stabilność jazdy, trakcję lub prowadzenie auta przy dużych prędkościach. Po przejechaniu 10000km lewa, tylna opona nie wykazuje większego zużycia od pozostałych.
co sie moze zmienic przy wiekszym przebiegu na pewno, bo 3X000km to juz sporo, a co dopiero 60.000km . totalny idiotyzm ze strony aso!
Patrząc na przypadek opisany przez @Tencia i perypetie @Qubsona wychodzi, że to zależy od dobrej woli (bądź jej braku) w ASO... Skoro mój serwis twierdzi, że mogą wymienić tylko jedną sztukę, to pewnie na tym się skończy :(
Patrząc na przypadek opisany przez @Tencia i perypetie @Qubsona wychodzi, że to zależy od dobrej woli (bądź jej braku) w ASO... Skoro mój serwis twierdzi, że mogą wymienić tylko jedną sztukę, to pewnie na tym się skończy :(
Spróbuj zadzwonić do innych ASO i zobaczysz jaką dostaniesz odpowiedź. Pamiętam, że jak miałem jeszcze samochód na gwarancji, to zdarzyło się że w jednym ASO powiedzieli że nie da rady w ramach gwarancji, a w innym że nie ma problemu.
Racja, podjedź do innego serwisu ASO. Powinni wymienić 2 amory aby były w miarę jednakowe parametry.
Jak pojedziesz do innego aso to powiedz, ze oba tylne amory stukają i po problemie :)
Ja mam przejechane 71tys km i jestem umówiony na piątek na wymianę gwarancyjną obu tylnych amorów + gumy + mocowania :D Pan w serwisie nawet nic nie marudził tylko odrazu zadecydował, że do wymiany.
Wg mnie to w większości ASO wymieniają tylko jeden... Sam miałem wymienione już dwa z przodu - jeden przy 27 tys km, drugi przy 65 tys - na pytanie z mojej strony, dlaczego nie wymieniają dwóch od razu, padła odpowiedź, że takie mają zalecenia z Honda Poland... Niemniej jednak podjechałem do niezależnego warsztatu na sprawdzenie tych amorków i wyszło, że obydwa mają praktycznie identyczne parametry, więc nie jest aż tak źle i nie przejmowałbym się na Waszym miejscu :) Ja przynajmniej nie odczuwałem różnicy... Dodam, że stuki nadal występują, ale ASO w 3-mieście nic nie słyszą... :)
Wg mnie to w większości ASO wymieniają tylko jeden... Sam miałem wymienione już dwa z przodu - jeden przy 27 tys km, drugi przy 65 tys - na pytanie z mojej strony, dlaczego nie wymieniają dwóch od razu, padła odpowiedź, że takie mają zalecenia z Honda Poland... Niemniej jednak podjechałem do niezależnego warsztatu na sprawdzenie tych amorków i wyszło, że obydwa mają praktycznie identyczne parametry, więc nie jest aż tak źle i nie przejmowałbym się na Waszym miejscu :) Ja przynajmniej nie odczuwałem różnicy... Dodam, że stuki nadal występują, ale ASO w 3-mieście nic nie słyszą... :)
Kurde... czytam Wasze posty i wnioskuję, że ASO z przyjemnością wymienia amorki :D. I naszła mnie taka pokusa by znowu wykorzystać ostatnie podrygi mojej gwarancji i zrobić sobie zawieszenie na ich koszt :D. Hm, idę popatrzyć czy mi któryś nie wylał :D
siemka
ja dzisiaj bylem w serwisie
diagnoza wymiana 2 amorkow z tylu plus poduszki
dziadek dla swietego spokoju po wymianie amorkow podjechal na stacje diagnostyczna by je sprawdzic. jeden ma sprawnosc 86% , drugi 75%. diagnosta powiedzial ze sa ok. zadnych lozow tez badanie na szarpakach nie wykazalo.
Własnie jestem po wymianie amorków z tyłu + poduszki. Stukanie ustało :)
Ordi
ile czasu zajmuje w serwisie ta wymiana ??
1h30min zajęła im wymiana amorków + poduszek + uszczelki w szybie kierowcy (bo mi sie wywijała).
Wymiana samych amorów to raz dwa. Dużo roboty tam nie ma
dzieki
bo wlasnie czeka mnie ta wizyta i nie wiedzialem ile czasu mam rezerwowac
Z powodu stuków z lewej strony tylnego zawieszenia podjechałem do ASO. Diagnoza: wymiana amortyzatora. Z tego co wiem, to wymiana elementów zawieszenia powinna odbywać się parami, gdyż w przeciwnym razie może wystąpić pogorszenie stabilności jazdy i trzymania się drogi. Na moje obiekcje, co do wymiany tylko jednego amortyzatora (przy przebiegu 34 000 km) serwis odpowiedział, że Honda Polska w ramach gwarancji pozwala na wymianę tylko tego elementu, który jest wadliwy...
No i mam pytanie: czy ktoś miał podobną sytuację? Powinni wymienić mi dwa amortyzatory, czy tylko jeden?
Miałem to samo - wymieniony 1 amorek przy przebiegu 31 tyś. Na moje wątpliwości odpowiedzieli, że takie mają zalecenia z centrali Hondy...
ja również miałem tak samo. W sobotę ostatni przegląd gwarancyjny, prawy tylni amorek zakwalifikowany do wymiany która nastąpiła wczoraj. Niestety tylko jeden i mi tez mówili, że obecnie wymieniają tylko jeden i odeszli już od wymieniania parami, oraz zapewniali że nie będzie to miało wpływu na stabilność jazdy
No nie wiem, ale mi powiedzieli (problem u mnie niestety tez wystąpił), że wymienią dwa i jest to nowa poprawiona konstrukcja honda przynała się do blędu konstrukcyjnego amortyzatorow. Mozliwe?
kolejna wiadomość ponoć amortyzatory nowej konstrukcji będą dostępne w magazynach dopiero pod koniec maja.
prezesszymon
05-05-11, 21:01
witam ja wymieniałem też amorek na gwarancji w aso oczywiście wymienili tylko ten wadliwy (prawy) no i stara śpiewka, że lewy w pełni sprawny (przebieg 18kkm) oczywiście ustawili zbieżność po wymianie aktualnie zrobiłem 2 tysie km od wymiany i na razie od pukać bez problemu. Pan w ASO powiedział że to od soli po zimie bo miałem taki dźwięk skrzypiącej gumy przy skrajnym skręcie kół. Zobaczymy po następnej zimie czy nie przyjdzie pora na kolejny amorek ponoć juz w ASO spotykali sie z tym problemem i wymiana bez problemu ok 1,5 h pzdro :cool:
W zasadzie amortyzatory wymienia się parami.Ale ASO na gwarancji chcą wymieniać tylko jeden.I to nie tylko w Hondzie.Kiedyś byłprogram na ten temat w TVN Turbo.Jakiś fachowiec mówił iż samochód naprawiony powinien być w pełni sprawny.A jest tylko tak wtedy jak są obydwa amortyzatory wymienione.Ale ASO uważają że jak jeden zły to jeden się wymienia.Ciekaw jestem czy taką "naprawę"warsztaty robią też na zachodzie.Pewnie nie,bo jak słyszałem Polskę i w ogóle wschód producenci aut traktują po macoszemu:mad:.Pozdrawiam.
Ja dziś pojechałem do ASO (Aries w Warszawie), bo kilka dni temu wyciekł mi jeden amortyzator, a od dłuższego czasu stuka też drugi. Zakwalifikowano dwa do wymiany gwarancyjnej :)
Nie jeździ się do Aries tylko do Autowest :)
W Autowest NIGDY nawet nie zaproponowali wymiany jednej strony ... miałem wymieniane mocowania gumowe amortyzatorów - podobno wolno TYLKO parami i jest to zalecenie HONDY Polska :)
Ja dziś pojechałem do ASO (Aries w Warszawie), bo kilka dni temu wyciekł mi jeden amortyzator, a od dłuższego czasu stuka też drugi. Zakwalifikowano dwa do wymiany gwarancyjnej :)
Amortyzatory wymienione - kierownica przekrzywiona :/
Po wymianie amortyzatorów w przednim zawieszeniu zapadła błoga cisza jak w nowym samochodzie, ale serwis chyba zapomniał sprawdzić potem zbieżność. Jadę we wtorek na poprawienie geometrii i wyprostowanie kierownicy, a do tego czasu postaram się nie zwracać na nią uwagi...
Witam,
Umnie przy przebiegu 50 tys zostal wymieniony tylko jeden tylny amortyzator. Mimo tego ze jest to moj zaprzyjazniony serwis honda decyzja o wymianie tylko jedengo amortyzatora zapadla ow Honda Polska. Obecenie auto juz po gwarancji i niestety musze wymienic przednie amortyzatory (96tys). W serwise koszt jedengo bez wymiany to 600zl nawet po rabacie to 500zl. U dalo mi sie jednak znalesc w sklepie internetowym E-AUTO PARTS.pl amortyzator Sachs za 330zl. Z tego co jest unas zamontowane ten sam producent a cena o polowe nizsza.Jutro montuje.
Amortyzatory wymienione - kierownica przekrzywiona :/
Po wymianie amortyzatorów w przednim zawieszeniu zapadła błoga cisza jak w nowym samochodzie, ale serwis chyba zapomniał sprawdzić potem zbieżność. Jadę we wtorek na poprawienie geometrii i wyprostowanie kierownicy, a do tego czasu postaram się nie zwracać na nią uwagi...
Więc dokończę swoją historię z wymianą amortyzatorów w Aries Motor - może komuś się przyda :)
Pojechałem na ustawienie zbieżności po wymianie amortyzatorów. Po ok. półtorej godzinie otrzymałem auto z ustawioną geometrią. Problem w tym że kierownica była tym razem przekrzywiona w drugą stronę... Wróciłem ponownie, samochodem przejechał się pracownik serwisu i potwierdził że faktycznie nadal coś jest nie tak. Wtedy zaproponowano mi żebym zostawił samochód w celu ponownego wyregulowania geometrii. Dostałem na ten czas samochód zastępczy (fabrycznie nową Hondę Jazz - fajne autko:). Po kolejnych paru godzinach zadzwoniono do mnie że samochód jest gotowy. Odebrałem i faktycznie teraz prowadzi się tak dobrze jak nigdy dotąd :)
spróbuje zapytać tu,chce wymienić osłony amortyzatorów w sedanie z 2007r ,jak jest z tematem zbieżności ,trzeba ją robić czy nie?
spróbuje zapytać tu,chce wymienić osłony amortyzatorów w sedanie z 2007r ,jak jest z tematem zbieżności ,trzeba ją robić czy nie?
Moim zdaniem trzeba. Zeby wymienic oslony trzeba zdjac cala kolumne z auta, rozkrecic ja, potem poskladac. Geometria to pewnie w okolicach 100 zl. Chyba nie warto oszczedzac.