Zobacz pełną wersję : Jakie przelozenie glowne do hybrydy?
bednar_skc
18-02-11, 06:37
W niedlugim czasie bede ze swojej skrzyni od Y8 wsadzal 3 i 4 z CRX...
i mam pytanie czy lepsze bedzie przelozenie 4.25 czy zmienic na 4.4...czy miedzy tymi przelozeniami jest jakas wieksza roznica?
moze ktos jedzi na 4.4 i sie wypowie jak wtedy skrzynia nadaje sie do jazdy na codzien...czy w trasie na dlugiej 5 da sie cicho podrozowac? i nie krecic go wysoko? jakie obroty beda przy 120?
ja mam 0,702 na 4,25 i przy 120 jest około 3100-3200 obrotów (co jak na warunki Hondy jest ciche i niekręcone) bardziej już zaczynają powietrze i opony hałasować nić napęd
podejżewam że przy 4,4 będzie już pewnie z 3500, co oznacza jak dla mnie że przy prędkościach spokojnych-autostradowych może być nie halo
No wlansnie tu trzeba wybrac albo skrzynie do zap... na cwiary albo uzyteczne na trasy. jest jeszcze jeden sposob, przyzwyczaic sie do wyzszych obrotow albo jezdzic 110 w trasie.
Bednar napisz mi ceny na PW ile dajesz za cala robote pomijajac przelozenia.
No wlansnie tu trzeba wybrac albo skrzynie do zap... na cwiary albo uzyteczne na trasy
I tu Kubusiu muszę Cię poprawić. Ja mam hybrydę z FD 4,437, do tego 3 i 4 z CRXa i najdłużdzą 5 z D-serii (0,702). Jazda wygląda następująco: wartości prędkości dla poszczególnych biegów przy 7000 rpm:
1 bieg - około 53 km/h
2 bieg - około 90 km/h
3 bieg - około 127 km/h
4 bieg - około 165 km/h
Jeśli chodzi o najdłuższą piątkę to przy zmianie z czwórki przy 7000 rpm na piątce mam około 4800 rpm. Przy 7000 rpm na piątce osiągnąłbyś około 244 km/h. Czyli jak widać na pierwszych czterech biegach auto zapitala zayebiście (idealnie na ćwiary i sprinty), natomiast piąty bieg jest idealny na trasę. Dla przykładu podam Ci moje zużycie paliwa w trasie jak jechałe w trzy osoby z Lublina do Krakowa i z powrotem: 6,65 l/100 km przy średniej prędkości 120-140 km/h.
Poczytaj sobie TUTAJ (http://civic5g.pl/viewtopic.php?p=11414&sid=5f602454b8e9dc0075d8d3ca40f68bea)
Dzieki Wojtku:) sam bylem ciekawy jak to sie prezentuje tak naprawde. Teraz potrzebuje auta do jazdy tez w trasy wiec tez sie powoli chyba przymierze do przynajmniej dluzszej 5 zeby spokojnie jezdzic. Treaz mam problem bo jak bede mial przelozenia to nie mam gdzie tego oganac po kosztach najlepiej :/ spalanie masz zajefajne mam nadzieje ze tez bede mial podobne. mi w mieszanym wychodzi max 7.5 litra. w typowej trasie nie wiem.
No ja już właśnie nie wiem. Kończę na dniach obróbkę głowicy, zakupiłem zdrową skrzynkę od D15B7. Tam jest FD lekko ponad 4. I teraz nie wiem, czy wrzucając samą 3 i 4 z CRXa odczuję różnicę. Może dorwać jakąś ultrakrótką piątkę i FD 4,4 założyć? jest coś takiego?
krzysiek civic
18-02-11, 11:04
zobacz 2 posty wyzej tma masz link do porownan zobaczysz najkrotsza piatke... a fd 4,4 najkrotsze..tylko w trasie bedziesz miał głosno... ja sie nie zastanawialem bo w dalekie trasy nie jezdze a po miescie to jest dobre
efde to efde, ale sama zmiana 3 i 4 z rexa naprawdę daję radę
wkostek rację ma, ja trasę ŁÓDŹ - TORUŃ - ŁÓDŹ z 2 osobami zrobiłęm ze spalaniem 5,9-6,1L tylko jazda do 110km
jezdzielm na skrzynce od b7 seryjniej. napewno jak wrzucisz 3 i 4 to bedzie roznica niz na serii ale dalej bedzie malo, a po co robisz 2 razy robote??!! zrob raz a porzadnie. juz krotszej 5 niz jaka masz w skrzyni od b7 to nie znajdziesz w serii. w b7 FD jest 4.058 wiec nie powala.
bednar_skc
18-02-11, 12:08
a Jaka jest roznica w przyspieszeniu przy fd 4.25 i 4.4? powala? :)
krzysiek civic
18-02-11, 12:24
majson czyli miedzy 4.0 a 4.4 jest duza roznica odczuwalna tak??:)
bednar_skc
18-02-11, 13:40
a 4.25 a 4.4?
jeśli masz 4.4 to bierz to. Przecież sam wiesz, że będzie lepiej. Ta różnica nie będzie przekolosalna, ale na pewno nie będziesz musiał się skupiać i wczuwać, żeby ją odczuć.
krzysiek civic
18-02-11, 13:45
4.4 ciezko dostac..
Da ogłoszenie do działu KUPIĘ to kupi.
krzysiek civic
18-02-11, 14:07
ale miedzy 4.25 a 4.4 juz nie ma takiej roznicy...
ale miedzy 4.25 a 4.4 juz nie ma takiej roznicy...
Różnica jest. Oczywiście tzw. odczuwalność zależna jest od mocy jaką dysponuje auto. Mój kolega ma podobny setup jak ja kiedyś (wtedy miałem 150 KM i 170 Nm) i jak jechaliśmy sprinta to widać było, że ja trochę wcześniej zmieniałem poszczególne biegi i przyspieszałem trochę szybciej. Dodam, że kolega ma takie same przełożenia, ale różnica jest w FD. On ma 4,250, a ja 4,437. Oczywiście kolosalnej różnicy nie ma i jak masz płacić sporą kasę to wolałbym odpuścić. Natomiast między 4,0 a 4,4 różnica jest bardzo odczuwalna.
krzysiek civic
18-02-11, 15:08
wkostek wiec rozumiem ze przy powiedzmy tych 110 KM nie ebdzie az tak odczuwalna miedzy tym 4.0-4.4 i 4.2...skoro napsiałes ze od mocy jaka dysponuje auto hmm?
Nie no na FD 4,4 zdecydowanie auto będzie lepiej przyspieszało, ale np. róznica między fd 4,25 a 4,4 to wielkiej różnicy nie będzie.
krzysiek civic
18-02-11, 18:38
czyli mam rozumiec ze 90 Km tez bedzie duzo lepiej przyspieszala? czy wedlog Ciebie nie oplaca sie?
Kiedyś ktoś mądrze powiedział, że tuning auta nigdy nie będzie opłacalny. Każda modyfikacja w mniejszym lub większym stopniu coś polepsza. I zebrane to wszystko razem powoduje, że jest lepsze i szybsze od seryjnego. Na pewno, jeśli miałbym rozpoczynać zabawę z modyfikacjami od początku, to rozpocząłbym właśnie od skrzyni.
psycholoog
19-02-11, 09:18
w b7 FD jest 4.058 wiec nie powala.
Albo 3.88 zalezy na która trafil:)
Racja Wojtu tez jestem tego samego zdania ze nalezy mody silnika rozpoczac od wsadzenie hybrydy albo skrzyni od d13 z fd4.4.
krzysiek civic
19-02-11, 13:21
spalanie duzo wzrasta?? przy fd 4.4 np w trasie? albo po miescie
a Jaka jest roznica w przyspieszeniu przy fd 4.25 i 4.4? powala? :)
Jest duża różnica, jakiś czas temu brałem się z H z 4.4 a ja mam 4,25 i skakała jak żabka, kiedy ja dopiero przymierzałem się do zmiany biegu :)
jakbym drugi raz robił hybrydę to bym wstawił od razu 4.4
krzysiek civic
19-02-11, 18:20
Panowie a ja mam pytanie do was: ile srednio kosztuje wymiana skrzyni??? 200?? bo bede sie orientował ale chciałęm sie dowiedziec ile u was
Splananie wzrasta na poczatklu bo sie depcze zeby testowac pozniej juz wraca do takiej ilosci jaka byla. mi spalanie teraz przy minusowych temp nie przekracza 9.1l/100 w miescie.
Srednia cena to 250zl.
krzysiek civic
19-02-11, 18:51
mogłby ktos polecic kogos sprawdzonego z okolic Katowic... kto by to ogarnoł?
http://civic5g.pl/printview.php?t=1022&start=0&sid=68be21b605aa66966709654b2af9ce96
tu jest taki ciekawy temat.
Tylko ten temat został zapożyczony z tego forum :) I został napisany przez Rema :)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?2929-Og%F3lne-info-o-skrzyniach-w-silnikach-serii-D
Mam hybryde z FD4,25 i ostatnio jeźdiłem 2 dni CRX'em z podmienionym FD na 4,4 i mimo iż silnik był seryjny oprócz koła lekkiego to powiem wam że muszę mieć to FD 4,4 bo to jak dla mnie jest niesamowite jak to auto się lekko wkręca. Może nie było aż takiej różnicy ale biorąc pod uwage że tam była seria to na prawdę jest różnica odczuwalna.
Roznica jest o prawie 0.2 wiec musi byc czuc roznice.
Zrób takie przełozenia i bedize *****iscie
Fd 4,437
1 - 3,250
2 - 1,909
3 - 1,346
4 - 1,033
5 - 0,702
Po wlożeniu FD i 3 i 4 z CRX przy 7000 obr biegi konczyc sie beda na:
1-53 KM/h
2-89 KM/h
3-126 KM/h
4-164 KM/h
5-227 KM/h
DjHammer musisz sie zapoznac z tekstem Rem36 bo troche masz zanizone wartosci co do przelozen i obrotow.
wszystko jest policzone na kalkulatorze d serii zalezy tez jakie kto ma kolka nie kłóćmy sie o 1km/h :P
z jakiej skrzyni brać FD 4,4? jak poznać ze to akurat takie, zeby się nie naciąć przy kupnie.
Najtaniej i najpewniej że to będzie FD 4,4 można brać ze skrzyni Concerto SOHC. Nie wiem tylko czy ma znaczenie czy D16 czy D15. DOHC miało na pewno 4,25. Taka skrzynkę właśnie sobie kupię dla tego FD z bratem na pół. On bierze długą 5 i moje FD4,25 do Rexa a ja właśnie to FD4,4. Na tym FD liczy się zęby żeby mieć pewność ale ile ma mieć jakie to już nie wiem.
o ile dobrze pamietam to na dyfrze powinno byc 71 zebow.
o ile dobrze pamietam to na dyfrze powinno byc 71 zebow.
a na walku 16
co daje 4.4375 ;)
Dzięki za konkrety chłopaki :D
Witam mam takie pytanko może się kto orientuje. Mam B18c4 i skrzynię s9b i zastanawiam sie czy seryjne FD 4,266można wymienic na jakieś o wyższym indeksie np : 4.4 ?? Bo myślę że tak jest łatwiej niż wymienić 2,3,4 Jęśli ktoś coś wie w temacie to proszę niech napisze z jakiego modelu i z czym to się wiąże przy wymianie, jaka będzie różnica i ewentualne koszty ???
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdro
KOWAL ziom
10-03-11, 23:10
Witam mam takie pytanko może się kto orientuje. Mam B18c4 i skrzynię s9b i zastanawiam sie czy seryjne FD 4,266można wymienic na jakieś o wyższym indeksie np : 4.4 ?? Bo myślę że tak jest łatwiej niż wymienić 2,3,4 Jęśli ktoś coś wie w temacie to proszę niech napisze z jakiego modelu i z czym to się wiąże przy wymianie, jaka będzie różnica i ewentualne koszty ???
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdro
tak na logikę to chyba prościej manualnie wymienić biegi, pod warunkiem że masz te, które chcesz...
ze skrzyni z b16a2 - y21 lub s4c można wziąć 4,4 albo z integry - z s80 i z y80
Czy ktoś może potwierdzić słowa jednego z przedmówców, że w Concerto w SOHC było FD 4.4? I czy to podpasuje do Civovskiej skrzyni z hydraulicznym sprzęgłem?
Hmm, tak patrzę po rozpiskach prędkości/obrotów i wnioskuję, że mając na 3000 obr/min jakieś 110 km/h nie wydaje mi się, bym miał seryjną skrzynkę od D16Y7....
W concerto SOHC jest Fd 4.4 lecz nie we wszystkich(kumpel kupił skrzynie z 1.5 i było tam Fd 4.25).Fd z concerto nie podpasuje do skrzyni z hydraulicznym sprzęgłem bo wałek napędowy jest krótszy.Skrzynię masz raczej seryjną bo z tego co pamiętam też tyle miałem przy 3000obr/min
Tommm, i my mamy FD 4.0 tak?
ze skrzyni z b16a2 - y21 lub s4c można wziąć 4,4 albo z integry - z s80 i z y80
i tylko zaminić?? Jaka będzie różnica ?? bo prawdopodobnie mam dostep do przełożenia z y21 wielkie dzięki za info
No to jak nie podpasuje z Concerto ze skrzyni na linkę do skrzyni hydro to FD 4,4 było w D14 z Aerodecka.
Tommm, i my mamy FD 4.0 tak?
Dokładnie ;).Ja miałem hybrydę z 4.25 ale 2 dni temu się posypała :( i teraz znowu na seryjnej skrzyni śmigam
Czy potrafi mi ktoś powiedzieć po czym poznać na pewno, że w danej skrzyni jest FD 4.4? Mianowicie chodzi mi o to, czy w skrzyni z d13b2 94` jest FD 4.4. Potrzebuję informacji na już, bo mam takową do kupienia.
krzysiek civic
26-03-11, 09:19
bylo juz pisane w moim temacie!! jedni psiali ze w 94 tez jest DF 4.4 drudzy ze nie, ze tylko w 95.... najpewniej jednak znalezc z 95 i brac mi sie tak udalo..
Mi wiadomo ze z Nobless 95r
Że w noblesse to wie większość. Kurczę, czy w Hondzie nie będą tego wiedzieć? To tylko informacja ile zębów ma dany wałek.
a jakie chcesz fd to Ci podam ilość zębów
Cysiek, ja potrzebuję wałka w postaci fizycznej :) Ilość zębów nie interesuje mnie tak bardzo, byle by przy ich dzieleniu wyszła liczba 4.437 (albo i większa :D).
Mam jeszcze jedno pytanko.
Dostałem biegi od CRX (wszystkie) i widzę, że dwója w D15B7 ma 1.761, a ta z CRX ma 1.944, więc rozumiem, że sensem jest dla mnie przełożyć również i ten bieg?
to podziel 71 przez 16 i będzie grało
tak jest to sensowne i to bardzo
Liczby już mi powiedziały, że to sensowne. Teraz pytam, czy fizycznie możliwe ;) Rozumiem, Cysiek, że potwierdzasz :)
To są ilości zębów z wałków FD 4,4 i w takiej konfiguracji będą działać.
nie da rady wlozyc drugiego biegu z rexa do s20/40
to pytanie czy stwierdzenie ? :)
sati kup sobie normalną skrzynkę i na niej rób hybrydę
stwierdzenie:
Ponieważ jednak skrzynia ta pochodzi przedewszystkim z 4gen ( poza skrzynia S20 z 5gena DOHC 92r) jej konstrukcja jest nieco inna i nie jest już tak różowo, bezproblemowo można wsadzić jedynie 3 i 5 bieg 4 wymaga szlifowania ( nie dremelem czy wiertarka ), 2 jest nacięta na wałku głównym, który ma nieco inna długość ( w niektorych skrzyniach DOHC ma inną liczba zębow na wielowypuscie tarczy sprzegla niz reszta walkow serii D ) wiec prawdopodobnie nie będzie działał poprawnie…
Artek, napisz co i jak, dlaczego i po co, oraz hm? :)
Jedyne, co mi się kojarzy to to, że one są zespolone z całym FD, mam rację?
musial bys przelozyc zebatki razem z walkiem a ten nie bedzie pasowal do s20
Ludziska ma ktoś namiary na fd 4.4? bo szukam i nigdzie nie mogę dostać.
skolopendra
01-04-11, 15:12
bo szukam i nigdzie nie mogę dostać.
w dziale giełda widziałem
Skolo, to chyba dawno było, albo podaj linka, będę wdzięczy :)
Niedawno byla cala skrzynia z D13 '95...
Ma ktoś jakiegoś linka do kalkulatora prędkości na danym biegu przy danych obrotach i danych przełożeniach? Online albo do pobrania.
chudypiter
10-04-11, 20:51
Ma ktoś jakiegoś linka do kalkulatora prędkości na danym biegu przy danych obrotach i danych przełożeniach? Online albo do pobrania.
http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html
LEŃ
Nie działa ten kalkulator tak jak prawie każdy inny jaki znalazłem. Po wpisaniu przełożeń i wciśnięciu "compute speed" w miejscu prędkości wychodzi NaN. Ma ktoś jakiś działający?
musisz wstawic kropki a nie przecinki i wszystko dziala ;)