PDA

Zobacz pełną wersję : demontaż elementu deski rozdzielczej 5gen

Kuba007
24-01-07, 23:28
mam pytanie:
jak zdemontowac ten plastykowy element deski rozdzielczej okalacjacy przyciski sterowania lusterkami, szyberdachem, wlacznik halogenow radio i panel sterujacy nawiewow. nie mam zadnej fotki wiec moge to tylko tak opisac. niestety w sam naprawiam nie moge tego znalesc.

otis
25-01-07, 12:43
Siema Kuba

Wszystkie tego typu elementy wyciąga się na podobnej zasadzie

http://www.fotoporadnik.prv.pl/

LIO
25-01-07, 16:49
nie wiem czy na tej stronie jest opis wymontowania tego elementu (nie zauwazylem tam), ale ten plastik jest przykrecony od wewnatrz chyba 8 wkretami (w punktach naroznych tego elementu).
"Najlatwiejszym" sposobem z dobrym dostepem jest wymontowanie calej deski rozdzielczej, co troszke czynnosci wymaga i wtedy wszelkie opisy z tej strony dotyczace demontazu poszczególnych elementów kokpitu sa przydatne. Ktos podobno odkrecal to bez demontazu deski, ale trzeba miec, male i zgrabne dlonie :D dobre narzedzia (krótki srubokręcik, albo najlepiej z giętkim wężykiem, wtedy mozna cudowac. Potrzeba wtedy wymontowanie zegarów, elementu od regulacji nawiewu, byc moze oslony bezpieczników i kierownicy. Nie jest latwo w kazdym razie. Ja odkrecalem przy okazji zdejmowania deski.

mortas
25-01-07, 16:53
Lio a masz moze jakis opis jak zdemontowac cala deske rozdzielcza czeka mnie wymiana bo juz kupilem nowa i nie wiem zabardzo jas sie do tego zabrac z gory dziekuje za pomoc.

LIO
25-01-07, 17:17
zgodnie z opisem na podanej stronie, nalezy zdemontowac zegarek, swiatlo awaryjnych, plastik z nawiewami, zegary,
potem schowek pasazera, konsole pionową, wzmocnienie pod nim, osłone kierownicy, (jesli nie ma poduchy, to kierownice tez lepiej, bo bedzie latwiej wyjac, ja wyjmowalem bez jej zdejmowania), poodpinac kostki od prawej strony od zapalniczki, nawiewów itp, oraz z plastikowych zaczepów az dojdziesz do skrzynki z bezpiecznikami.
nastepnie sruby mocujace deske (po obu bokach pod zaslepkami, jedna pod centralnym wlotem na góze przy szybie i gdzies po spodem, nie pamietam dokladnie chyba jakos kolo kierownicy, ale powinienes znalezc, a jak nie to w manualu sa pokazane).

Kuba007
25-01-07, 17:35
nie wiem czy na tej stronie jest opis wymontowania tego elementu (nie zauwazylem tam), ale ten plastik jest przykrecony od wewnatrz chyba 8 wkretami (w punktach naroznych tego elementu).
"Najlatwiejszym" sposobem z dobrym dostepem jest wymontowanie calej deski rozdzielczej, co troszke czynnosci wymaga i wtedy wszelkie opisy z tej strony dotyczace demontazu poszczególnych elementów kokpitu sa przydatne. Ktos podobno odkrecal to bez demontazu deski, ale trzeba miec, male i zgrabne dlonie :D dobre narzedzia (krótki srubokręcik, albo najlepiej z giętkim wężykiem, wtedy mozna cudowac. Potrzeba wtedy wymontowanie zegarów, elementu od regulacji nawiewu, byc moze oslony bezpieczników i kierownicy. Nie jest latwo w kazdym razie. Ja odkrecalem przy okazji zdejmowania deski.
dzieki za pomoc :piwo2: w takim razie chyba nie bede tego robil, chcialem oddac ten element do flokowania, bo luszczy mi sie farba przy radiu, ale odpuszczam temat....

LIO
25-01-07, 17:53
mozna okleic wszystko do okola dokladnie i dac komus do pomalowania

mortas
25-01-07, 20:58
Dzieki Lio za obszerne info pozdrawiam.

tomiek
25-01-07, 22:23
Część odpowiedzi znajdziesz tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22011&start=0
Pozdrowienia!

djibiza
12-06-10, 01:05
...da się odkrecic dolną część deski rozdzielczej, tą gdzie trzyma się schowek, konsola środkowa itp i plastik pod kierą? Chodzi mi o tę twardą część :) a najlepiej bez zdejmowania całej :D