Zobacz pełną wersję : Ustawienie kierownicy, zbieżność
fotomichal
17-02-11, 00:29
Mam do wymiany sworzeń z lewej strony przód, ale mam takie dziwne objawy, i nie wiem czy to to , czy jeszcze coś innego.
Kiedy jadę w mam wciśnięty gaz kierownicę muszę trzymać lekko z lewo żeby jechać prosto, ale jak odpuszczę gaz... to jest idealnie prosto...wciskam gaz i już musze korygować w lewo żeby jechać prosto.... to ten sworzeń? :P
Jeśli tylko tam masz luz i nigdzie więcej to wina tego sworznia, i to w zaawansowanym stadium rozpadu, wymień go jak najszybciej bo jeżdżenie z takim *******zianym do bezpiecznych nie należy.
fotomichal
17-02-11, 08:18
http://allegro.pl/sworzen-wahacza-honda-civic-inegra-krakow-i1423591429.html
będzie pasował?
Polecane sworznie to 555.... Ze 20 zeta droższe.
fotomichal
17-02-11, 20:16
ale muszę znać jakieś jego dane? :)
ten 555 jest dużo droższy, ale pomyślimy :)
Jeżeli nie stać Cię na byle co to bierz 555, są naprawdę dobre. I wymień go jak najszybciej, bo lada moment możesz mieć koło poza obrysem samochodu i przód auta na podłodze.
fotomichal
19-02-11, 14:20
taki będzie ok...
http://allegro.pl/honda-civic-crx-cr-v-sworzen-wahacza-japan-555-i1459042641.html
??
Jeżeli lampa w Twoim avatarze jest z Twojego auta to TAK ten sworzeń będzie pasował.
fotomichal
19-02-11, 15:26
To moja pierwsza Honda, nie znam się jeszcze, dlatego pytam na forum, jeśli Cię to bawi, to po prostu nie bierz udziału w moich tematach. Dzięki.
Możemy porozmawiać o Seicento, wiem o tym aucie wszystko, a Ty wiesz? ... :)
Daj mi czasu, to i Hondę poznam :)
To moja pierwsza Honda, nie znam się jeszcze, dlatego pytam na forum, jeśli Cię to bawi, to po prostu nie bierz udziału w moich tematach. Dzięki.
Możemy porozmawiać o Seicento, wiem o tym aucie wszystko, a Ty wiesz? ... :)
Daj mi czasu, to i Hondę poznam :)
to forum ma takie poczucie humoru poprostu:D napisz jaki masz silnik i bude
kazdy Civic 87-00 Del Sol CRX Integra maja te same sworznie wiec idziesz do sklepu i mowisz sworzen dolnego wachacza do Hondy podaj Vin bo nie wszyscy w sklepach motoryzacyjnych to wiedza i powiedz ze chcesz 555
fotomichal
19-02-11, 16:02
Hatchback, 1.5 Vtec 114KM Civic 96'
a więc z tej ostatniej aukcji bedzie pasował do Twojego EK3:) masz w tabeli wymienione dane do jakich pasuje
jeśli Cię to bawi, to po prostu nie bierz udziału w moich tematach
Chłopcze nie spinaj się bo nie masz o co. W podpisie nie napisałeś jaki masz model Civic-a nie opisałeś tego też w pierwszym poście. widzę natomiast w Twoim awatarze zdjęcie lampy z 6 gen. buda ej/ek a w aukcji ze sworzniem 555 masz spis do czego on pasuje i jest tam takowy. Posklejałem fakty i napisałem Ci odpowiedź na Twoje pytanie.
przywyknij że na tym forum nikt nic na tacy nie będzie ci podawał :D czasem będziesz zmuszony wysilić mózgownice :D:D ale spoko Michale zarówno ja jak i reszta forum na początku wiedziała o H tyle co o balecie
Marcin1792
20-02-11, 00:33
No ale pomagajmy sobie:) Od tego tu jesteśmy:)
jak pomoga to wypada podziekowac:P
fotomichal
21-02-11, 08:19
Dzię ku je my :)
fotomichal
22-02-11, 16:13
A czy po wymianie muszę ustawiać zbieżność?
Zakupiłem 555 :)
Co trzeba by wymienić te sworzeń? co trzeba wymontować?
ile mniej więcej kosztuje wymiana?
Szukam mechanika w Krakowie, i nie wiem który jest Ok :)
Nie musisz ustawiać zbieżności. Jeśli będzie to robił mechanik to chyba tutorial nie będzie Ci potrzebny :) Jesteś pewny że masz do wymiany dolny sworzeń, a nie górny, który częściej łapie luzy? Dolne raczej się zacierają i skrzypią.
fotomichal
22-02-11, 18:08
Nie wiem :D
poprzedni właściciel powiedział ze ten jest do wymiany
mechanik jutro rozbierze to zobaczy, najwyżej na szybko dokupię górny :)
Objaw jest taki że słychać że coś się tłucze, lata, czuć luz... :)
Wsadź jakiś łom między zwrotnicę i dolny wahacz, będziesz wiedział, czy masz luz. Dolne też potrafią się wybić, parę razy już się z takimi spotkałem. Górne sworznie są sprzedawane razem z wahaczami, więc lepiej dokładnie sprawdzić czy tłuczenie bierze się od nich. Cena trzy razy tyle co sam dolny sworzeń.
fotomichal
22-02-11, 23:14
Na allegro widziałem górne sworznie :P
Górne wahacze są miękkie i istnieje spore ryzyko zbyt poważnego uszkodzenia przy próbie wymiany takiego sworznia. Dlatego sprzedają górne wahacze ze sworzniami. Można wymieniać same sworznie, ale to na własną odpowiedzialność.