Zobacz pełną wersję : Programowanie Epromów
Posiadam goły programator Willem PCB3b i w związku z tym mam parę pytań:
1) do podłączenia programatora do komputer używamy kabla LPT ale nie takiego typowego do drukarki tylko takiego który pełni rolę przedłużacza, tak?
2) jakiego zasilacza użyć do programatora? 9V czy 12V? ile amper? gdzieś wyczytałem, że 200mA czy można użyć mocniejszego np. 900mA?
3) jakim napięciem powinno się programować epromy 27C256 12.5V czy 15V? czy może jest to zależne od zastosowanego układu?
z góry dziękuję za pomoc :)
Ad. 1. tak pełna przedłużka z podłaczonymi wszystkimi pinami
Ad. 2. wystarczy 9V 200mA ale jak użyjesz mocniejszego nic się nie stanie
Ad. 3. 27C256 - 12.5V
Ja mam też PCB3b i zasilam go 12V 1A, programuje idealnie :) Co do napięcia programowania, to w sofcie do programowania masz opisane jak piny ustawić pod dany układzik :)
kupiłem stabilizowany 9V 1.2A mam nadzieję, że będzie dobry :)
a czy polaryzacja ma jakieś znaczenie?
czy polaryzacja ma jakieś znaczenie?
tak
to gdzie powinien być plus na wtyczce zasilacza?
a która wersja oprogramowania będzie najlepsza do tego programatora? (pcb3b)
dobra wydaje mi się, że wersja 0.97ja jest najbardziej popularna ale mam problem z zapisem kostek,
czytać czyta, wszystkie pola FF więc kość czysta, blank test przechodzi ale przy zapisie od razu wywala błąd ERROR AT 0x000000 CHIP 0xFF BYTE XxXX i w ogóle nie zaczyna programować :/
czego wina?
odgrzeje kotleta, mam taki problem jak kolega ale z 27SF256, pomoże ktoś ?
mam taki problem jak kolega ale z 27SF256
skasowałes zawartość kosci?? przechodzi blank test?
kość jest nowa czysta, zrzucam zawartość i w buforze samo FF, read chodzi Write ani Erase nie bangla, 27C256 już kilkanaście R/W bez problemu a SF nie daje rady, znalazłem coś takiego:
http://www.telwis.pl/adapter-eeprom-28c1-p-134.html ,pewnie ten adapter rozwiązał by mój problem, dziwi Mnie tylko że read działa bez adaptera a write nie.
Przy erase SST27SFXXX zmostkuj w podstawce piny 22 i 24 kiedy kostka już siedzi. Klikaj erase. Po sprawie :)
a przy write też taka zabawa z tym mostkowaniem ??
Nie, tylko przy kasowaniu.
no to nadal w takim razie potrzebuje tej podstawki/adaptera do Willema bo samo kasowanie i sczytywanie Mnie nie ratuje, potrzebuję w pełni obsłużyć 27SFxxx, chyba że jest innym myk żeby Willem pc3b go obsłużył ?
ten adapter to wg. mnie jest do najnowszych Willemów, chyba że się mylę ale nigdzie tam nie jest to jasno napisane
tak czy inaczej programowałem te kości zarówno na pbc3b jak i ma pcb4, bez żadnych dodatkowych adapterów i nie było z tym problemów
napisz coś więcej na jakim to sprzęcie, jaki system, spróbuj pobawić się suwaczkami w programie,
rozumiem, że kasowanie przechodzi bez problemu?
Muszę zabrać Willema na inny komp, może kwestia samego PC, działam na WinXP i C2D 2,8, jak sprawdzę na innym sprzęcie to napiszę, problem jest oczywiście z LPT bo odeszło do lamusa i ciężko teraz o to złącze w obecnych kompach. Jak wyżej pisałem działa tylko Read, wgrywanie i kasowanie nie :/ - nie sprawdzałem jeszcze rozwiązania z mostkowaniem pinów 22 i 24 przy kasowaniu.
Mam takie "laikowe" pytanie odnośnie pinów, jak się je liczy, nie chciał był czegoś spalić jak będę mostkował 22 i 24, kość ma 28 a podstawka w Willemie 32, program pokazuje od któej strony powinna być kość ale nie podaje numeracji pinów.
czy ten schemat jest poprawny, liczymy dookoła ??
http://www.wellon.com.cn/images/IC%20Pack/DIP28.jpg
zmostkowanie pinów w moim przypadku nic nie daje, jak kość była czysta to po załadowaniu bin'a nie dało się go wgrać a jak zmieniłem zawartość bufera ręcznie i zrobiłem write to zapisało, teraz jak robię read to recznie zmieniony buffer zgadza się. Wyskakuje mi "setting jumper for erase W27Exxx" i gdy zwieram piny i klikam ok to wywala na basku dolnym "Device Erase False"
czy ten schemat jest poprawny, liczymy dookoła ??
poprawny, tak się właśnie liczy - dookoła
do kasowania zakłada się odpowiednia zworkę z boku podstawki a nie jakieś mostkowanie pinów...
kasowanie:
http://wikitest.pgmfi.org/twiki/pub/Library/Willem/sst27sf256erase_184.jpg
programowanie/odczyt:
http://wikitest.pgmfi.org/twiki/pub/Library/Willem/sst27sf256_136.jpg
a co w takim wypadku:
http://imageshack.us/a/img546/1330/img1794y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/img1794y.jpg/)
ale to jest willem at3 czyli pcb 5.x a nie pcb3...
tam to dziala jak dobrze pamietam juz bez zworek i program wszystko zalatwia, ustawiasz tylko vpp switchem na 12,5V...
dipswitch widze ustawiony zupelnie na odwrot od lewej do prawej, co wybrales w programie - pcb3 czy willem?
od właściciela dostałem info że to PCB3 i tak ustawiałem, na dipswitch nie patrz bo w między czasie sprawdzaliśmy kości które były na nim robione i chodziły (inne niż "nasze"). To w takim razie ustawie program na "Willem" a nie PCB3 i dipswitch się wtedy kolejnością zmienia, oraz ustawieniem ON-OFF, jutro sprawdzę czy to pomoże, a co w przypadku gdy wgrałem edytowany ręcznie bufor w trybie PCB3 a skasować w tym trybie się go nie da a po przestawieniu na willem pokazuje same FF, wracam na PCB3 robię read i bufer jest zmieniony dokładnie tak jak to zrobiłem wcześniej. Muszę drugą kość SF załatwić chyba i robić wszystko na ustawieniach "Willem", możliwe że tej kości już nie uda się wymazać/uratować.
Dzisiaj już padam, sprawdzę jutro na świeżo co i jak po zmianie ustawień, dzięki za Info.
ps. jeżeli jutro się nie uda to pewnie pomoże dopiero zakup tego:
http://www.telwis.pl/adapter-eeprom-28c1-p-134.html
Adapter E(E)prom 28C1 przystosowany do programatorów Willem.
Testowany na programatorach WillemAT3
dzisiaj poległem, chciałem sprawdzić u znajomego jakie ma ustawione parametry (procedura, odcinka, shift light itp) po otworzeniu kompa znalazłem SST27SF512 czyli elektronicznie kasowany odpowiednik 27Cxxx, zgrałem mapę, wrzuciłem w Crome'a posprawdzałem co i jak ma ustawione i chciałem zmienić shift light żeby był niżej bo czasami trafia na odcinkę, zmieniłem ładnie zapisałem i wgrałem na kość 27C512 (taką miałem wolną pod ręką) wsadziłem do kompa włączam zapłon i check nie gaśnie, odpalam silnik przebiera, śmierdzi paliwem prawdopodobnie P28 wszedł w "tryb awaryjny" i pracował na OEM mapie(ustawieniach domyślnych) z P28. Co mogło pójść nie tak że nie bangla, wcześniej robiłem pod siebie kilka kości 27C256 w ramach nauki i wszystkie poprawnie pracowały.
512 trzeba zapisywać od połowy. Dajesz offset 8000.
offset (hex) wpisujemy 008000 ?
przy zgrywaniu też trzeba offset podawać ?, jak zgrywałem to nie podawałem offsetu i po zapisaniu, w Crome'ie wyglądało wszystko niby ok,
W offset wpisujesz po prostu 8000.
Wtedy mapkę zapisuje od połowy kości i komputer normalnie to czyta, żeby czytał od początku trzeba by dać rezystor w odpowiednie miejsce.
Plik z mapą który zapisałeś po zgraniu miał 32kb czy 64kb (chodzi o rozmiar pliku :)) ?
32kb
:)
,gdzieś czytałem że różnica polega na wstawieniu przełącznika który rozłącza jedną z nóżek i wtedy komp czyta drugą połowę kości, gdzieś znalazłem to info przy szukaniu informacji o dwóch mapach na OBD1.
Przy programowaniu SST27SF512 wpisujesz offset 8000
Przy programowaniu SST27SF256 offset ustawiasz na 0
to samo się tyczy chyba wszystkich kości które podchodzą pod ECU P28 np 27c256/27c512
Witam, mam taki sam problem z zapisem kości 27sf256 odczyt i kasowanie chodzi bez problemu. Mam programator Willem 7.1 próbowałem na ustawieniach PCB3 oraz PCB45 bez skutku. Pytanie do Mario czy kupowałeś ten adapter czy poradziłeś sobie w inny sposób?
w tej chwili mam inne priorytety i na razie temat poszedł na boczny tor ale to musi działać bez adaptera
Ja też walczyłem z programowaniem tej kasowalnej kości . Wg. schematów wilema , czyt. ustawianie zworek , kości nie dało się zapisać ani skasować. Error za errorem. Jako , że miałem kupione 2 sztuki , na jednej postanowiłem pocudować i doszedłem ( bynajmniej u mnie ) że kasuje kość i zapisuje kiedy zworki od napięcia ustawimy na najwyższe napięcie. Nie wiem czy to błąd w schemacie , czy coś ale takim sposobem skasowałem i nadpisałęm już jedną kość koło 20 razy. Do tej pory jeździ u mnie i nic się nie dzieje.
Mogę zrobić foto mojej konfiguracji zworek .Może komuś się przyda.
A przy okazji zapytam odnośnie Croma , jest w stanie ktoś wyjaśnić mi kilka opcji ?
Dajcie sobie spokoj z programatorem Willem on dziala jak mu sie chce. Prawda jest taka ze dobry programator kosztuje.
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
Willem trafił do pieca po 2 dniach w moim zakładzie.Jeśli macie coś do zaprogramowania to zapraszam.Zaprogramuje każdą kość za free.Czy to ECU czy SRS czy Tacho.
nici_ezg jak możesz to wrzuć te fotki z góry wielkie dzięki.
Po rocznej przerwie temat powraca jak bumerang :)
Nici_ezd, masz te fotki gdzieś ??