Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Y3 i termostat

naver
16-02-11, 11:40
Witam.
Od niedlugiego czasu jestem szczęsliwym posiadaczem Civica, niestety nie znam sie na tym na tyle, by znalezc odpowiedz na nurtujace pytanie.

Honda nagrzewa sie na wolnych obrotach bardzo dlugo, a moj znajomy mechanik przy okazji wymiany jakichs drobnych rzeczy kazal mi kupic termostat.

Tak sie zlozylo, ze musial wyjechac na pewien czas i z racji, ze nie jestem pewien zakupionego termostatu (nie ma mechanika, nie ma kto mi tego sprawdzic), a na ewentualny zwrot mam tylko tydzien to chcialem zapytac Was, czy to to.

Kupilem termostat marki Tama o numerze 08-0506, znalazlem w necie, ze otwiera sie przy temperaturze 82C. Wczesniej kupilem JC Auto, ale znajomy powiedzial, ze jest marnej jakosci i zeby go zmienic, a wiem ze tamten otwieral sie przy 78C.

Stad moje pytanie czy do mojego silnika D16Y3 powinien byc termostat 82, czy 78C?
Mam silnik 1.6 o numerze D16Y3, 83kW.

Prosze o szybki ratunek :)

4mell
16-02-11, 14:36
powinien sie otwierac przy 76-80 st C pełne otwarcie 90 st C

naver
16-02-11, 14:48
czyli 82 jest zla..

tak to jest jak gosc nawet nei raczy zagladnac w katalog, a ze sie nie znam to wzialem i dopiero po wroceniu do domu zauwazylem ze ma wybite 82 stopnie..

no nic trzeba isc oddac i kupic gdzie indziej.

dzieki!

kanciaty6
16-02-11, 19:35
a powiedz tak przy temperaturze w granicach od 5 stopni do zera jak dlugo sie nagrzewa Ci hania?? ja musze przejechac dobre 10 kilometrow zeby sie zrobilo cieplej! wskazowka normalnie podchodzi i stanie tam gdzie zawsze hmm moze tez mam zwalony termostat!

mickee
16-02-11, 20:17
Co prawda mam inny silnik ale mi łapie pełną temperaturę po 2,5-3km przy mrozach.

kanciaty6
16-02-11, 21:49
no ja to sie musze przejechac dobre 10 km zeby w pelni cieszyc sie ogrzewaniem :) myslalem ze tak powinno byc ale jak jechalem z kumplem passkiem b4 w benzynie 1,8 moze zle porownanie ale ta sama trasa to o polowe szybciej byl juz nagrzany , i tak sobie pomyslalem ze vw das szrot to moze tak maja ale widze ze to ja mam chyba problem

naver
16-02-11, 21:54
u mnie po 3km wskazowka dopiero na niebieskiej kresce, dopiero po kolejnych trzech wskazowka na 1/4? i tak stoi caly czas.

moj znajomy mechanik mowi, ze termostat jest na bank do wymiany, czekam jednak az wroci, zeby nie dawac hanki obcemu.

dzis jednak sprawdzilem i jak juz miala temperature to 1/4 moze troszke wiecej niz 1/4 wlaczylem ogrzewanie na 4 obrot, to wskazowka zaczela sie wahac,
przy sprawnym termostacie jak sie powinna wtedy zachowywac temperatura silnika? moze ktos mi powiedziec?

do tego jezdze na gazie, spalanie wg znajomego od ktorego odkupilem hanke to 13 l gazu. Takze wydaje mi sie ze to troche duzo. Sam dopiero ostatnio zalalem do pelna, jak zrobie setke to doleje i zobacze ile spalila, zobacze tez jak to bedzie sie mialo do spalania po wymianie termostatu.

comatose
16-02-11, 22:17
U mnie tak jak u kolegi mickee - 2,5/3km i wskazówka znajduje się już na swoim miejscu docelowym.

StarySowa
21-02-11, 22:14
sory jeżeli to nie ten temat ale orientuje się ktoś możne czym możne być spowodowane coś takiego:

honda nagrzewa się po ok3-5km tylko mam jeden ból ogólnie w samochodzie jest ciepło tylko nie wiem czemu nawiew ciepłego powietrza na nogi jak gdyby nie działał wrecz przeciwnie czuć powiew zimnego powietrza no i normalnie w nogach jest kasto a po wyżej kolan już dobrze :confused: