Zobacz pełną wersję : 200mm czy 212mm...
Potrzebuję Waszej porady, opinii, doświadczeń.
Mam D13B2 i zamierzam oddać koło zamachowe do otoczaka i zmienić sprzęgło.
Pytanie brzmi:
a) kupić sprzęgło pod 200mm i seryjny zamach oddać do Otoczaka
b) kupić sprzęgło pod 212mm i zamach 212mm oddać do Otoczaka
Jest jakaś różnica poza wymiarem? Waga? Właściwości kręcenia czy czegokolwiek?
Jak ktoś chce krytykować to proszę bardzo...nie raz się już tym spotkałem. Czekam na jakieś sensowne odpowiedzi.
212mm - większe sprzęgło = troche też mocniejsze sprzęgło, bo jest większa powierzchnia tarcia.
Mialem d14 to zmienilem zamach na 212 i dałem do odchudzenia. Teraz mam to u siebie w d16z6 i wszystko jest super.
Ja bym polecił zmiane na wieksze bo niby czemu nie? Wad tego rozwiązania nie widze skoro i tak bedzie odchudzane.
Pytam ponieważ jakby spojrzeć na to racjonalnie to skoro zamach z D13B2 200mm jest mniejszy to ma mniejszą wagę i średnicę która się kręci. Po to powstał ten temat żeby dowiedzieć się jak to jest w tym przypadku. Patrząc pod kątem fizyki, mniejsza średnica niby rozkręci się szybciej niż większa. A jak jest naprawdę w ruchu silnika :)?
Sam zamach jest tej samej średnicy tylko te przetłoczenie w miejscu styku zamachu z tarczą sprzęgła jest większe.
Ja u siebie przy wymianie skrzyni też założyłem sprzęgło 212 mm bo było tańsze niż te 200 mm :) 366 zł ze komplet exedy to dobra cena więc nie czekałem długo tylko pojechałem do Tygryska po drugi zamach. Teraz żałuję że nie poczekałem tygodnia i nie ode lżyłem
skolopendra
16-02-11, 10:12
a)
w zupełności starczy ,zwłaszcza jak dasz exedy
no chyba że planujesz turbo-kompresor:rolleyes: wtedy 212mm ładuj
Tylko z tego co widziałem ciężko jest dostać exedy pod 200mm a jak jest to cena wyższa niż to pod 212mm. A jak z kwestią działania? Jakieś wnioski :)?
Mi się kiedyś udało dostać exedy do d15z6 200mm za 390 zł z rok temu
skolopendra
16-02-11, 10:52
ciężko jest dostać exedy pod 200mm a jak jest to cena wyższa
http://allegro.pl/527-sprzeglo-honda-accord-civic-exedy-i1442293359.html
:rolleyes:
tylko hck 2026 ma taką zeszmacona cene ;) 200mm jest już drogie
http://allegro.pl/527-sprzeglo-honda...442293359.html
Przedmiotem aukcji jest:
SPRZĘGŁO KOMPLETNE
wymiary tarczy: średnica zewnętrzna 210mm, ilość zębów 20
Dzięki za linki ale jak coś to poszukam :) chodzi mi bardziej o sam fakt co i dlaczego polecacie :)
skolopendra
16-02-11, 11:13
nie szukaj już dziury w całym :cool:
Nie szukam nie szukam :) Czyli albo kupić sprzęgło pod 200mm exedy a jak nie to zmiana na 212...
skolopendra
16-02-11, 11:33
jak nie to zmiana na 212...
pod kompresor ...owszem...tylko wtedy koła nie tocz ,bo zgubisz trakcje na drodze :)
Nie nie nie :) N/A mowa :p tym bardziej w D13B2 :)
Jak masz ochotę wydać dodatkową kase to kup zamach pod 212mm.
Jak nie to zostań przy 200mm. Jeden ciort.
Powierzchnia cierna wcale nie jest większa, jak porównywałem moje byłe sprzęgło 200mm i obecne 212mm Exedy to główna różnica była w średnicy środkowej cześci tarczy gdzie jest wieloklin i sprężynki a nie w samej okładzinie.
Głównym faktem, który przemawia za przejściem na 212mm to, że dużo łatwiej dostać jakieś fajniejsze sprzęgła stageowe itp oraz to, że np możesz kupić seryjne Exedy np dedykowane pod D16Z6, które będzie zapewne mocniejsze niż Twoje obecne 200mm.
Ja u siebie mam włożony zamach od Otoczaka i właśnie Exedy OEM 212mm dedykowane do D16Z6 i kompletnie nic się nie dzieje.
Załatwiałem zresztą Ocinowi dokładnie takie samo Exedy jak miał jeszcze D15 i też był mega zadowolony a kasa z tego co pamietam była równie śmieszna coś między 300 a 350zł.
Moim zdaniem jak robić lekki zamach to na 212mm, bardziej przyszłościowe rozwiązanie. Będziesz robił swap na d15 czy d16 i masz już gotowe koło i sprzęgło w komplecie. Tak jak piszą inni zamach średnicą zewnętrzną sie nie różni, miałem oba koła w ręku, waga też taka sama.
Nie nie nie :) N/A mowa :p tym bardziej w D13B2 :)
Jeżeli byś chciał, to mi zalega zamach 200mm od otoczaka i nie mam co z nim zrobić, także możesz zaoszczędzić u mnie i dołożyć do sprzęgła więcej ;)