Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luz pionowy na maglownicy

hellfire
15-02-11, 12:03
Pacjent to Civic EP3 Type-R z elektrycznym wspomaganiem kierownicy (czyli EPS).

Problem jest taki że maglownica złapała luz, tyle że w pionie.
Tzn. prawo-lewo luz jest niewyczuwalny, natomiast w pionie ten element który trzyma drążki kierownicze rusza się o ładne kilka milimetrów, przy kręceniu kierownicą brzydko stukając.
Musiało się stać to dość nagle, bo w niedziele sporo jeździłem i nic takiego się nie działo (a na pewno zwróciłbym uwagę), dziś wsiadłem i po 500m waliło już mocno, nie wjechałem w żadną dziurę ani nic takiego.
Jedne niestandardowe warunki to duży mróz (coś około -10C), co jest najniższą temperaturą przy jakiej ten samochód jeździł od dość dawna.

No i mam kilka pytań z tym związanych:
- czy jest tam może jakaś śruba regulacyjna do kasowania tego luzu? Może nie była zabezpieczona zawleczką i się po prostu poluzowała? Jeżeli jest, to gdzie jej szukać?

- może jest dostępny jakiś zestaw naprawczy do maglownicy, który można by sobie samodzielnie zastosować? Maglownica jest bez hydrauliki, więc powinno być łatwo to rozebrać i złożyć. Trzeba mieć do tego prasę czy jakieś specjalne narzędzia?

- a może to jakiś znany problem z którymś z elementów który można sobie po prostu dorobić na wymiar i wymienić?

- czy może tylko profesjonalna regeneracja wchodzi w grę?

marekctr
15-02-11, 13:17
Elementy i numery katalogowe potrzebne do naprawy maglownicy:
1. Ślizg – 53605S5A003 szt. 1 cena 74,66 brutto
2. Sprężynka – 53413S3Y003 szt.1 cena 10,98
3. Obejma mieszka – 53449S5AJ01 szt. 1 cena 18.67
4. Obejma mieszka – 53448S5AJ01 szt. 1 cena 18,67
5. Podkładki zabezpieczające drążki kier 53536S5A900 szt. 2 cena za szt. 14,27

UWAGA

Nie zamawiajcie sprężynki o nr. katalogowym w/w (jest czarna z zielonym znakiem) to stary model sprężyny, ale dalej ją wciskają zamiast tej poprawionej.

Należy zamówić sprężynę nr. katalogowy 53413SZ3000 (jest złota i z grubszego drutu) wszystkie nowe przekładnie taką mają. Dociągamy momentem 50KG.

hellfire
15-02-11, 13:32
Dziękuję bardzo za taką odpowiedź :)
Widzę że nawet ceny nie są złe.

Jeszcze takie tylko pytanie, bo ja tu nowy jestem.
Te części, za te pieniądze dostanę na podstawie numerów po prostu w ASO, czy gdzie to się zamawia?

marekctr
15-02-11, 14:24
Tak ASO plus 10%, jest temat o maglownicy. Jakieś pytania zapraszam na pw.:)

Leeo
15-02-11, 16:08
wrrrrrrrr.... tematów o magłownicy jest od groma i na tym podporum, i na forum type r :) szukać, szukać, szukać :) Dobrze, że Marasty rozjaśnił sprawę - zamykam więc wątek, żeby nie zaczął żyć swoim życiem :) Kontynuować możesz w temacie stukot w przednim zawieszeniu lub na podforum type r.