Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stuki, luzy w układzie przeniesienia napędu | nierówna praca na biegu jałowym

mr_bg
14-02-11, 22:56
Cześć

Zauważyłem w moim Civicu EG4 stuki, najgorsze są przy cofaniu, gdy np. cofie na obrotach 1500 lekko z górki i odpuszczę gaz i obroty dotrą tam gdzie zaczynają się jałowe - auto szarpie, słychać głośny stuk a auto zachowuje się jakby szybko naciskał i puszczał sprzęgło. Ostatnio zajechałem na plac i taki teścik zrobiłem, na wstecznym przy każdym wciśnięciu/ puszczeniu sprzęgła pod koniec pojawia się stuk i autem lekko szarpnie. Gdy byłem u mechanika stwierdził, że poduszki nie są wybite. Silnik jest w świetnej kondycji, nie bierze oleju. Może to pół osie albo sprzęgło?

Jeszcze mam drugi problem - gdy zapale go odpala sprawnie i jak jest zimny obroty utrzymują się na 1500 i jest ok nie przerywa do póki nie dotknę gazu. Jak dodam, to już spadają trochę niżej i tj. wypada zapłon, jeden cylinder nie chodzi i trwa to gdzieś z 20-30 sekund później już idzie tj. ciągłym zapłonem nie słychać przerw. Wymienione są kable, świece, kopułka, palec.

Mam nadzieje ,że mi pomożecie bo nie lubię części wymieniać w ciemno :(

Pozdrawiam

lopi83
15-02-11, 11:06
stuki to moze byc luz na lozysku lub przegubie
wolne obroty to pewnie krokowy trzeba wyczyscic

mr_bg
15-02-11, 14:36
No właśnie krokowy był czyszczony, mam jeszcze drugi, podmieniać go? A łożyska były sprawdzane i jedno zostało wymienione. A na którym przegubie mówisz może być luz?

Saiti
15-02-11, 18:41
A może trzeba przeczyścić kanał w przepustnicy, którym dochodzi powietrze do krokowca?

mr_bg
16-02-11, 00:00
Daj jakieś wskazówki jak to dobrze zrobić :)

Saiti
16-02-11, 13:00
Wyciągnąć przepustnicę (nie ma inaczej, bo napchasz syfu do krokowca) i przeczyścić. Czyściłeś kiedyś cokolwiek? Dasz radę. ja wymoczyłem przepustnicę w ropie, a potem szmatkami zgarniałem brud. Do kanałów zrobiłem sobie wyciorek ze szmatki i mietalowego wieszaka :D

mr_bg
16-02-11, 15:17
Nie wiem czy to dobry pomysł moczyć w ropie, zamoczy się TPS i przepustnica do wyrzucenia. Mam jeszcze dwie w domu, tą co mam aktualnie montowałem parę miesięcy temu i była czysta. A skąd podejrzewasz ,że to przepustnica a np. nie cewka albo moduł?

skolopendra
16-02-11, 15:29
ja wymoczyłem przepustnicę w ropie,

a później się dziwisz że auto gaśnie :rolleyes:

mr_bg
16-02-11, 20:50
Skolopendra ty tu jesteś oblatany, podaj chociaż co tu może być zużyte ,że tak stuka, może dałbym radę coś sam zrobić zamiast jeździć do mechanika ;)