Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju w nowym 5d
Przy okazji rozmowy z Auto Witolin nt. zawieszenia, zapytalem o rekomendowana wymiane oleju w nowym aucie.
Powiedzieli mi, ze oni zalecaja by po 5kkm sie pojawic i wymienic.
Podobno do nowych aut wlewany jest jakis olej tzw. na dotarcie - prawda to?
Podobno do nowych aut wlewany jest jakis olej tzw. na dotarcie - prawda to?
Nie pamiętam już wszystkich szczegółów, ale kiedyś o tym pisałem na forum: w fabryce samochód rzeczywiście jest zalewany specjalnym olejem różniącym się nieco składem od "zwykłego". Ma to związek nie tyle z docieraniem auta, co czasem jego "oczekiwania na właściciela". Nieraz od opuszczenia fabryki do rozpoczęcia eksploatacji a potem przeglądu mija 1,5-2 lata, w trakcie których olej musi zachować swoje właściwości. Podobno zwykłe tego nie zapewniają.
Zarówno w AWeście jak i HPlaza przekonywano mnie, że absolutnie nie ma potrzeby wcześniejszej wymiany "oleju fabrycznego" na "klasyczny". Ja im uwierzyłem ;)
Pzdr - Artur S.
Ja wymienilem 1-szy raz przy 16500 kkm. Silnik chodzi bez zarzutu.
Myślę, że to nadgorliwość. Ja po raz pierwszy wymieniałem po 20.000 i nikt w ASO nie zalecał wcześniej. Teraz mam 60 i silnik działa bez zarzutu. Producent też tego nie zaleca. A to że ASO chce dodatkowo zarobić - to nie dziwne.
Myślę, że to nadgorliwość. Ja po raz pierwszy wymieniałem po 20.000 i nikt w ASO nie zalecał wcześniej. Teraz mam 60 i silnik działa bez zarzutu. Producent też tego nie zaleca. A to że ASO chce dodatkowo zarobić - to nie dziwne.
niby tak, ale pogadaj z szanujacym się dłubaczem silników, każdy świeżo zrobiony silnik zalewa sie jakims dziwnym wynalazkiem i po 2-3 tys sie wymienia i zalewa normalnym olejem
Witam!
Ja pierwsza wymiane oleju mialem po 6tys. km i kazda kolejna wymiane mam co 10tys.km. Ogolnie ksiazka zaleca wymiane co 20tys. ja osobiscie sobie tego nie wyobrazam, ale jak to zawsze jest ile wlascicieli aut tyle opini. Kazdy poleci Ci tak jak sam zrobil.
Moze nie mam 5D, ale olej 1wszy zlalem przy 1300km, nastepna wymiana była przy 10500km, nastepna planowana ~18000km-19000km - co osoba to regula. Przy silnikach N/A wydaje mi sie, ze to nie ma zbytnio duzego znaczenia czy 10tys czy 20tys km, przy turbinach gdzie ten sam olej jest uzywany do smarowania turbiny - juz zasadniczo tak - bo turbina dosc mocno jest wrazliwa na jakos oleju - a ile jej naprawa/wymiana kosztuje - chyba kazdy wie.
Ja pamiętam, że pierwszą wymianę miałem po ok. 8 tys., a to z tego względu że sporo oleju zjadło, od tamtej pory wszystko jest ok i zmieniam co 15 tys
W poprzedniej Hanii w okresie gwarancyjny'm wymieniałem olej co 20 tys.km ze względu na koszty ASO, po gwaracji już co 10 tys.km. Sprzedałem ją, jak miała przejechane 103 tys.km. Silnik chodził idealnie, zużycie oleju ok. 0,5l na 20 tys.km.:D. Jestem maniakiem, ale nie ma co przesadzać, chyba, że się jeździ non stop w korkach, po placach budowy, lub na bardzo krótkich dystansach. Ogólnie przynajmniej raz na rok zmieniać olej i tyle.