PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wyświetlaczem

kvas
13-02-11, 20:48
Siemanko. Może ktos spotkał się z taka sytuacją. Od jakiegos czasu wyświetlacz - ten od radia i klimy, oprócz wyświetlania właściwych informacji jest dodatkowo całościowo podświetlony. Wygląda to tak, że wszystkie funkcje jakie sa dostępne na wyświetalczu są tak jakby lekko podświetlone 5% może, a te które byc powinny oczywiście na 100%. Nie przeszkadza to jakoś tragicznie, ale troszkę w****ia :D Zauważyłem, ze zjawisko to występuje nie od razu, ale po jakims czasie jazdy.

Hoze
13-02-11, 20:51
Koleś miał tak w Civicu z 2007 roku, w ramach gwarancji wymienili mu wyświetlacz na nowy. Jeśli jeszcze łapiesz się na gwarancję, gnaj czym prędzej do ASO po wymianę.

kvas
13-02-11, 21:00
Rocznikowo to 2007 więc już chyba po gwarancji hyhy, myslałem że to bardziej kwestia jakegoś bezpiecznika czy HGW

kvas
16-02-11, 11:04
Coś ktoś wie w tym temacie? Tylko ja jestem tym szczęsliwcem?

Lynx07
16-02-11, 11:57
U mnie występuje to czasem, jednak bardzo rzadko, chyba zależy to od temperatury, jednak nie jestem pewien.

h16v
16-02-11, 13:55
Ja zauważyłem (zresztą nie tylko ja), że jak jest zimno to nasze Hondy zaczynają grać w różnych dziwnych miejscach -osobiście się już tym nie przejmuje, chyba że dźwięk się utrzymuje również przy cieple.

adiwawa01
21-02-11, 21:51
ja mam wrażenie, że te autka nie powinny jeździć w naszym klimacie. od nowości tj. od 3 lat mam ufo i od pierwszych temp. ujemnych autko bardziej stukało nie mówiąc już o zawieszeniu. jak już wcześniej kolega mówił: "osobiście się już tym nie przejmuje, chyba że dźwięk się utrzymuje również przy cieple" choć mnie to wpienia bo na 5 aut to pierwsze takie hmm..... kiepskie.

karolkrk
02-03-13, 09:31
Ostatnio zaczął mi mi się ściemniać wyświetlacz, jadę sobie i wyświetlacz nagle robi się ciemny tak jak bym skręcił na minimum podświetlenie. Jak ruszę podświetlenie znowu robi się jasny. Co może być powodem takiego zachowania wyświetlacza ?

Kasio
03-03-13, 10:17
Ostatnio zaczął mi mi się ściemniać wyświetlacz, jadę sobie i wyświetlacz nagle robi się ciemny tak jak bym skręcił na minimum podświetlenie. Jak ruszę podświetlenie znowu robi się jasny. Co może być powodem takiego zachowania wyświetlacza ?

Taż zdarzyło mi się coś takiego , zdarzyło się też że zawiesiło mi się sterowanie nadmuchem centralnym,wszystkie inne nawiewy działały ,włączenie / wyłączenie silnika załatwiło sprawę

podobny problem z wyświetlaczem ale to dotyczy wersji z navi i emulatorem zmieniarki xcarlink: po włączeniu świateł ekran nawigacji tak się ściemniał że nic nie było widać ,mimo że jasność mam ustawiona na "DAY" i pokrętło regulacji koło kierownicy na max,nie można przełączyć na ekran AUDIO(muzyka leci z głośników normalnie),nie działa emulator zmieniarki,nie działa sterowanie głosowe.Po wejściu w "Menu Service" (MAP+MENU+BACK) Car Unit / Radio itd... jest brak komunikacji z tymi urządzeniami.Problem tkwił w podłączeniu kabla "Y" (http://www.xcarlink.co.uk/product.php?productid=59&cat=18&page=1) . Dopiero po jakimś czasie i krótkiej przejażdżce po asfaltowych dziurach i wszystko działa normalnie ,ale musiałem wyłączyć światła,silnik i ponownie go uruchomić, luźne styki w podłączeniu kabla "Y" do radia,styki poprawione i brak w.w efektów.

kowal1608
16-11-13, 14:22
Kolego czy rozwiązałeś ten problem z wyświetlaczem od radia i klimy mam ten sam problem ;/ czy jedyny możliwy sposób to wymiana wyświetlacza ?

4gotten
17-11-13, 21:13
może również pomóc wymiana radia. Jedną z przyczyn może być przegrzewanie się jednostki centralnej.

luki2691
19-11-13, 16:33
Miałem podobny problem. Zaczęło się od wyświetlacza, a skończyło się na tym, że miałem po pewnym czasie problem z radiem (wyłączało się po dłużej jeździe). Wymieniłem radio i od tamtej pory problem się skończył. Problem tkwił w przegrzewającej się jednostce centralnej jak napisał 4gotten.

kvas
19-11-13, 21:54
Uuu mi też się wyłącza po dłuższej jeździe :(

butler.gdansk
19-11-13, 22:12
Hmm... Mi się zdarzyło ze dwa (czy trzy) razy że radio samo się włączyło by po minucie strzelić w głośnikach i się wyłączało.
Po ponownym uruchomieniu silnika było już ok. Wersja z navi...

4gotten
20-11-13, 12:15
Mam takie same objawy, ale tylko w lecie, kiedy radio jest dogrzewane promieniami słońca. Strzela wtedy z głośników i radio żyje własnym życiem. Problemy pojawiają się po ok. 1,5 h jazdy z włączonym radiem. Myślałem nawet ostatnio, żeby przed sezonem letnim zamontować przy jednostce centralnej "coolery" rodem z obudowy komputera.
Radio zwykłe, bez navi, auto MY 2007. Ponoć po FL problem nie występuje.

kvas
20-11-13, 18:21
Czyli widzę ze objawy mamy wszyscy identyczne. Póki co jedyne remedium to chyba wymiana radia ...

kowal1608
22-11-13, 08:40
U mnie póki co problem z radiem nie występuje tylko wyświetlacz raz działa dobrze a raz nie ;/ ale fakt że ostatnimi czasy jak jadę ciągiem godzine to max więc może przy dłuższej jezdzie też wystąpi mi problem z tym radiem jeśli tak to wiadomo że wina leży po stronie radia, ale z tego co wyczytałem na civicinfo może też to być wina samego wyświetlacza , ale to tylko wtedy jak problem z radiem nie występuje.
Szczerze to chciał bym żeby u mnie to było radio bo wyświetlacz do Type R jest okropnie drogi a radio dużo tańsze ;] a używki praktycznie nie ma szans dostać.

kobert
04-12-13, 00:19
ja mialem tak,przyjechalem samochodem zgasilem silnik i stacyjke zostawilem na pozycji pierwszej zeby gralo radio,wtedy literki na wyswietlaczu radia przestaly sie swiecic a tylko delikatnie żarzyły,na wlaczonym zaplonie bylo ok tylko ta 1 pozycja. po jakims czasie przejechalem zgasilem i juz wszystko bylo ok.mial ktos moze tak? czy sa jakies następstwa takiej chwilowej usterki? czytalem troche o tym wariującym radiu i myslalem sobie-to ja mam z tym szczescie...i chyba nie potrzebnie zachwaliłem :D

kajoj
06-12-13, 19:21
Spotkałem się z tym kilka razy (auto uzytkuję od września 2012). Po raz pierwszy od razu po zakupie, podczas jazdy od sprzedającego :)
Trochę byłem zirytowany. Problem potem zniknął i nie pojawiał się do wiosny (raz czy dwa). Ostatnio 2 tygodnie temu znowu się ekran trochę podświetlił, po czym zgasł "na czarno".

Nie wiem od czego to zależy. Przepięcia?

PS. Przypominam sobie, że są w ogóle jakby dwa rodzaje tej usterki. Raz wyświetlacz jest podświetlany nieznacznie i w lato, w słońcu bardzo trudno to dostrzec. A dwa razy przydarzyło mi się takie mocne podświetlenie wszystkich znaków/diod. To było dopiero deprymujące :)

slaslu
06-12-13, 19:32
co prawda nie mam ufo, ale przymierzam się do zakupu i trochę szperam w internecie :) na forum civinfo jest patent na problem z wyswietlaczem- trzeba coś przelutować

kowal1608
11-10-14, 22:08
Czy ktoś się uporał z problemem tego wyświetlacza u mnie parę razy zdarzyło się że wyświetlacz pokazywał dosłownie wszystko, a teraz to już kompletnie wariuje wpierw jak odpaliłem auto to nic nie wyświetlał po kilku minutach tak jak by się rozjaśniał ale tak do 60% i bardziej nie idzie , widać to co wyświetla ale tylko w nocy a w dzień nić nie widać tak jak by oświetlenie zegarów było skręcone do połowy a jest ustawione na maxa. Ktoś próbował się z tym uporać ??? Bardziej wina leży po stronie radia czy wyświetlacza ?

bubu262
22-02-15, 21:05
Witam
U mnie audio w exe ( nie wiem czy jest różnica ) od kilku dni niedomaga. zaczeło się od tego ,że co kilka minut się samo potrafiło zmienić częstotliwość, a dzisiaj zupełnie mu odbiło, bo włącza się samo i wyłącza co ok 10 sek trochę denerwujące miał ktoś podobny przypadek, albo wie o co chodzi??
POzdro

Dealer
27-05-15, 23:29
Ktoś ma jakieś nowe patenty??:)

kowal1608
01-06-15, 12:57
Chyba wymiana radia pozostaje tylko , u mnie pomogło , a oddawać je do naprawy wyniesie tyle samo co kupna z allegro drugiego.
Gdzieś czytałem że jak wymieniać to na radio od polifta że ten problem tam nie występuje

Dealer
01-06-15, 13:02
na razie problem ustał:)

dublo2
08-08-15, 16:38
Witam,

Przy okazji panujących upałów i po staniu kilku godzin w pełnym słońcu problem z wyświetlaczem zawitał u mnie :D Z radiem wszystko jest ok, tylko sam wyświetlacz czasem podświetla wszystkie znaki, które ma w swoim zasobie :D Oczywiście nie świecą one tak samo jasno jak te aktywne, ale je widać ;) Czytałem cały wątek ale de facto konkretnego info nie ma:
Da się naprawić ten wyświetlacz czy tylko wymiana?
Moim zdaniem to nie sprawa radia tylko samego stricte wyświetlacza :D

kri100%R
10-08-15, 10:56
U mnie był podobny problem tylko ze wyświetlacz pokazywał cześć znaków. Trzeba było uderzyć od góry albo poruszać nim lecz za jakiś czas było to samo. Przyczyną były luty wyświetlacza tak zwane zimne luty. Poradziłem sobie sam. Przelutowalem wszystkie na nowo. Od pół roku wszystko gra.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

dublo2
10-08-15, 11:43
A możesz powiedzieć których styków? Wczoraj rozebrałem sobie deskę, wyciągnąłem cały wyświetlacz, otworzyłem obudowę i zobaczyłem płytkę, i w sumie na tym skończyłem bo nie wiedziałem czy dalej można się dostać? Nie chciałem ciągnąć na siłę bo nie wiedziałem czy te styki wzdłuż długiego boku są na stałe przylutowane do wyświetlacza i czy coś nie urwę ;) Przemyłem wszystko spirytusem, podociskałem i na razie wszystko działa, ale pytam na wyrost jak by temat powrócił :D Które styki i jak się do nich dobrać?

kri100%R
10-08-15, 11:52
Właśnie te wzdłuż boku. Używałem lutownicy z ostrym grotem.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

johnny86
10-08-15, 14:15
Wystarczy lutownica rozgrzać i podotykać styki tak aby cyna sie rozstopila i ponownie zaschla, wiec każdy powinien sobie poradzić. Od 2 tyg mam spokój. Jak problem sie powtórzy to dam elektronikowi zeby zdjął starą cynne i nałożył nową bo sam nie jestem na silach tego zrobić :)

dublo2
10-08-15, 16:10
Ok, dzięki :D Jak bym wiedział o tym od początku to bym sobie od razu te luty poprawił. Na razie wyświetlacz działa ok, więc jest ok. Jak coś to będę działał ponownie ;)

leszek kojder
13-08-15, 11:25
Witam właśnie dostałem przesyłkę z nowym zegarem i po założeniu problem świecenia nie znikną, dodam że z radiem nie ma żadnych innych problemów.

dublo2
13-08-15, 11:54
Nowy fabrycznie, czy nowy dla Ciebie - a w rzeczywistości używka? ;)

kowal1608
13-08-15, 12:21
Witam właśnie dostałem przesyłkę z nowym zegarem i po założeniu problem świecenia nie znikną, dodam że z radiem nie ma żadnych innych problemów.

Niekoniecznie to że z radiem nie ma problemu to znaczy że jest wina w samym wyświetlaczu , u mnie jak padł ten wyświetlacz to radio działało perfekcyjnie a wyświetlacz już nie , dopiero po kilku miesiącach zaczynało wariować radio . Wymieniłem radio i jak ręką odjął było po problemie.

leszek kojder
14-08-15, 12:20
Jest jakaś możliwość adaptacji radja z angielskiej wersji?

Lucas.FK2
19-08-15, 00:07
Nie sądzę. Wszystko jest zrobione w odwrotną strone. kształt,długość wiązki,kabli...etc

havier
21-08-15, 18:23
W watku o uszkodzeniach radia ktoś sie wypowiadał,że mu podeszło z anglika, poszukaj.

dublo2
21-08-15, 23:41
W watku o uszkodzeniach radia ktoś sie wypowiadał,że mu podeszło z anglika, poszukaj.
Dokładnie, podobno nie było problemów ☺

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

dublo2
19-10-15, 07:48
Witam,

I co, poradziłeś sobie z problemem? U mnie znowu pojawiło się świecenie dodatkowych pikseli i nie wiem co robić? Przelutowywać styki, kupić "nowy" wyświetlacz, czy "nowe" radio?

Pozdrawiam

kowal1608
19-10-15, 11:35
Witam,

I co, poradziłeś sobie z problemem? U mnie znowu pojawiło się świecenie dodatkowych pikseli i nie wiem co robić? Przelutowywać styki, kupić "nowy" wyświetlacz, czy "nowe" radio?

Pozdrawiam

Zaczynaj od radia , używki są nie drogie na allegro zazwyczaj , a w większości wypadków to właśnie problem leży po stronie radia a nie wyświetlacza.

kvas
19-10-15, 16:02
Pytanie czy używki tez nie maja tego problemu heh.

Wysłane z kalkulatora

dublo2
19-10-15, 19:25
Narazie zamówiłem wyświetlacz, oczywiście uzywke bo w ASO cena ok. 1200 zl☺ osobiście nie chce mi się wierzyć ze nawet uszkodzone radio wpływa na wyświetlacz - jak?☺ale się nie upieram, zobaczymy☺

agrttc
19-10-15, 22:05
jakiś chyba ma, bo w moim jak nacisnąłem dolny róg radia to wyświetlacz wariował

dublo2
20-10-15, 07:31
Witam,

Może, nie neguję tego :D Jak podmienię wyświetlacz to zobaczę co i jak :D
A inni którzy uporali się z tym problemem, to jaki był powód u Was? Czy po prostu przyzwyczailiście się do tego i temat odpuściliście?

Pozdrawiam

kowal1608
20-10-15, 08:31
Witam,

Może, nie neguję tego :D Jak podmienię wyświetlacz to zobaczę co i jak :D
A inni którzy uporali się z tym problemem, to jaki był powód u Was? Czy po prostu przyzwyczailiście się do tego i temat odpuściliście?

Pozdrawiam

Ja u siebie wymieniłem radio i było po problemie, i a wyświetlacz jak był ten sam tak jest i po wymianie działa idealnie , z tego co się orientuje to w radiu moduł się przegrzewał i podawał złe napięcie i wyświetlacz przez to wariował.

dublo2
20-10-15, 08:45
Ja u siebie wymieniłem radio i było po problemie, i a wyświetlacz jak był ten sam tak jest i po wymianie działa idealnie , z tego co się orientuje to w radiu moduł się przegrzewał i podawał złe napięcie i wyświetlacz przez to wariował.
Dzięki za info :D
Tak przy okazji, jak by wyszło to samo u mnie. Czy można wymienić same bebechy radia, a panel (kokpit) zostawić swój, czy trzeba całość wymienić, typu plug & play? :)

kowal1608
20-10-15, 11:17
Dzięki za info :D
Tak przy okazji, jak by wyszło to samo u mnie. Czy można wymienić same bebechy radia, a panel (kokpit) zostawić swój, czy trzeba całość wymienić, typu plug & play? :)

Chyba można , ale pewny nie jestem , zresztą gra nie warta świeczki radio używka całe do ufo kosztuje 150-200 zł

dublo2
20-10-15, 11:27
Tak z ciekawości zadzwoniłem do ASO, spytać się co oni z takim tematem robią. Podobno problem znany, najpierw sprawdzają wtyczkę czy jest ok, jak to nie pomaga to wymiana wyświetlacza na nowy lub sprawny używany. Jak spytałem o radio to podobno to wpływu nie ma i nigdy nie wymieniali. Teraz uwaga... jest aktualizacja cen i nowy wyświetlacz kosztuje teraz 1 750 zł :D a używany za 600 - 800 zł :D

agrttc
20-10-15, 13:43
Za radio 2din dałem mniej niż za ten wyświetlacz w aso wołają :) faktem jest że po wymianie radia wyświetlacz przestał wariować

kowal1608
20-10-15, 14:24
Za radio 2din dałem mniej niż za ten wyświetlacz w aso wołają :) faktem jest że po wymianie radia wyświetlacz przestał wariować

+1 kolega potwierdza moje zdanie , jak chcecie się męczyć i zapłacić dużo więcej oraz wymieniać wyświetlasz to nie ma problemu , a w aso to co najwyżej wymianę oleju można zrobić a i to czasami im nie najlepiej wychodzi , mówi ci w aso żeby wymieniać wyświetlacz bo tak ma w swojej instrukcji serwisowej która przewiduje wymianę wyświetlacza przy jego awari ( gdzie awaria nie jest ściśle określona jaki problem w niej występuje) ściągnij sobie manual do ufo i zobaczysz sobie sam. Oczywiście zdarzają się awarie tego wyświetlacza i ja tego nie wykluczam ale osobiście zaczynał bym od radia, najlepiej wyjmij radio znajdź kogoś uprzejmego lub podjedz do sprzedające podepnij kostki tylko i będziesz miał jak na dłoni czy to wina radia , jeśli dalej problem będzie to znaczy że wyświetlacz.

dublo2
20-10-15, 16:56
a w aso to co najwyżej wymianę oleju można zrobić a i to czasami im nie najlepiej wychodzi
Dla mnie ASO nie jest żadnym wykładnikiem, chciałem się tylko dowiedzieć co oni w tej sytuacji robią. Nic nie robię w ASO, po prostu im nie ufam, nie mówiąc o kosztach ;)

w swojej instrukcji serwisowej która przewiduje wymianę wyświetlacza przy jego awari ( gdzie awaria nie jest ściśle określona jaki problem w niej występuje) ściągnij sobie manual do ufo i zobaczysz sobie sam
Wiem, widziałem.

dublo2
22-10-15, 17:44
Koledzy,

Przyznaję Wam rację, wyświetlacz wymieniony na inny, próbowane dwa egzemplarze (innych wyświetlaczy) i problem ten sam, także szukam teraz radia :D

PS. Jak by coś to mam na sprzedaż wyświetlacz, oddam za cenę zakupu :D

Robin
21-11-15, 23:11
Po kupnie auta wyświetlacz zaczął wariować, pojawiające się dodatkowe literki,znikające itp. Problem w tych wyświetlaczach polega na przerwach w lutowaniu samego panela LCD do płytki. Zawodowo zajmuję się elektroniką więc szybko rozwiązałem problem :p Mam fotkę nawet,ale nie wiem jak dodać do wątku.

dublo2
21-11-15, 23:42
Jak możesz to postaraj się wrzucić foto żeby pokazać co masz na mysli☺będę wdzięczny ☺

TRAFO
22-11-15, 09:45
Mam fotkę nawet,ale nie wiem jak dodać do wątku.

Obrazek trzeba wrzucić na jakiś zewnętrzny serwer i podlinkować.

dublo2
25-11-15, 07:25
I co, doczekamy się na jakieś foto?:D

agrttc
25-11-15, 09:34
Najprawdopodobniej chodzi o to:
https://imageshack.com/i/ey1qgvy9j
znalazłem to na włoskim forum, autor też mówił że przyczyną były zimne luty, przelutował i działa

manieku
26-11-15, 20:21
Dokładnie, chodzi o ten cały rządek wystających szpilek, które prawdopodobnie łączą wyświetlacz z płytką.
U mnie też zanikały częściowo cyfry i litery lub pojawiały się dziwne znaczki i po przelutowaniu tych szpilek, od ponad roku wszystko jest w porządku.

dublo2
27-11-15, 07:30
Mam rozumieć, że rozgrzewaliście starą i nakładaliście nową cynę na każdej szpilce, na płytce (patrząc na zdjęcie - od góry)?

manieku
27-11-15, 17:45
Oczywiście od góry, tam gdzie na zdjęciu widać cynę.
Najlepiej dać trochę topnika na cynę przy każdej szpilce i roztopić lutownicą, dodając odrobinę nowej cyny.
Nie za dużo, żeby nie pozwierać szpilek ze sobą.
Można też odessać starą cynę, umyć jakimś izopropanolem lub spirytusem i przylutować na nowo.
Ale to już trzeba mieć odsysaczkę do cyny.

moniforka
01-12-15, 17:30
Mam ten sam problem, z radiem i wyświetlaczem, radio działa bez zarzutu do ok godziny jazdy, potem wariuje, wyłącza się strzela w głosnikach tak , że uszy bolą, włacza się i wyłącza... co robić? wymienić radio? wymieniał ktoś z was? wymontowanie starego, zamontowanie "nowego" sprawia jakiś problem? jestem kobietą i na pewno sama tego nie zrobię, ale chciałbym wiedzieć czy jest to pracochłonne czy ktoś wymieniał radio w jakimś serwisie i czy był duzy koszt takiej wymiany?

dublo2
02-12-15, 07:30
W tym przypadku to na pewno wina radia, a nie wyświetlacza. Żeby wymienić radio trochę plastików trzeba ściągnąć, ale dla wprawionego "kogoś" aż tak bardzo pracochłonne nie jest. Niestety, ale większość tutaj, takie rzeczy robi sobie samemu, ale może ktoś zlecał wymianę - poczekajmy czy ktoś coś napisze :D

agrttc
02-12-15, 09:27
https://youtu.be/Ck9W9eBZ1z0
Demontaż radia w ufo ;) , pół godziny roboty.
Wymiana na używane może nie rozwiązać problemu, bo używka może mieć ten sam defekt. A w aso na pewno bedzie drogo :)

MałyLuk
30-12-15, 18:41
czy to norma ze po odpaleniu na wyświetlaczu temperatura przez kilka sec. miga ?
nie pamiętam czy tak jest zwykle - o ile za normę moge przyjąć ze po odpaleniu przez 1 sec nie ma wskazanej temp tylko kreseczki ale po tym pojawia się temp ale miga przez kilka sec.
czy ktoś coś może na ten temat?

Kamilao88
30-12-15, 18:52
To normalne bo jest niska temperatura otoczenia... Zaczyna mrygać od 3 stopni w dół.

MałyLuk
30-12-15, 18:57
dzieki, tak dawno nie było zimno że zacząłem się zastanawiać ;)

kjmuszek
30-12-15, 20:48
W trakcie jazdy jak spadnie do 3 stopni na plusie to śnieżynka się wyświetla na wyświetlaczu i raz piknie :) A przy odpaleniu jak kolega wyżej napisał, mruga temperatura od 3 stopni w dół.

luckie
05-01-16, 23:31
Mam ten sam problem, z radiem i wyświetlaczem, radio działa bez zarzutu do ok godziny jazdy, potem wariuje, wyłącza się strzela w głosnikach tak , że uszy bolą, włacza się i wyłącza... co robić? wymienić radio? wymieniał ktoś z was? wymontowanie starego, zamontowanie "nowego" sprawia jakiś problem? jestem kobietą i na pewno sama tego nie zrobię, ale chciałbym wiedzieć czy jest to pracochłonne czy ktoś wymieniał radio w jakimś serwisie i czy był duzy koszt takiej wymiany?

Ostatnio i u mnie pojawil sie ten problem, po paru gidzinach jazdy zaczyna wariowac wyswietlacz, po czym nastepuje glosny "strzal" z glosnikow, radio wylacza sie, a wyswietlacz wraca do normy. Radio mozna wlaczyc ponownie dopiero po ponownym odpaleniu - mial to ktos jeszcze?

kvas
06-01-16, 09:58
Większość, ja też :)

Wysłane z kalkulatora

kvas
31-05-16, 22:33
No to pochwalę się , że osobiście wymieniłem sobie radio na poliftowe. Mega pomógł filmik rodaków z Anglii. Dodatkowo za grosz kupiłem oryginalny hondowski adapter do Ipoda/Iphona. Wszystko się zmieściło - kabelek siedzi w tym małym schowku pod radiem. Wyświetlacz działa jak należy - te powidoki były ewidentnie od radia. Radio gra świetnie, obsługa Iphona z kierownicy - wypas! Polecam.

dublo2
01-06-16, 07:00
Tak z ciekawości, czy samo radio (wymiana) z polifta jest plug&play do przedlifta? :) Pytam, tak na przyszłość - odpukać oczywiście ;)

kvas
01-06-16, 07:13
Dokładnie tak jest.

Wysłane z kalkulatora

00J23
02-06-16, 18:13
Miałem taką sytuację kupiłem używkę wymieniłem i po problemie. Pozdrawiam

radek_15
23-12-16, 14:41
Witam. U mnie jest ten sam problem z radiem co opisywany w tym wątku. Chcę kupić użwane radio z modelu poliftingowego. Tylko mam problem bo nie wiem je rozróżnić. Czy po modelu wypisanym na radiu można się zoriętować bo zauważyłem że występują różne. Chcę się ustrzec od kupna też uszkodzonego. Może ktoś pomoże?

Lucas.FK2
23-12-16, 16:27
Radio Poliftingu ma przycisk przy odtwarzaczu płyt TITLE zamiast DISP

Marecki
23-12-16, 16:41
Czy ten wyświetlacz jest naprawialny, czy trzeba go wymieniać? U mnie tez wariują literki i cyferki i nie wiem, co zrobić. Jak sie go docisnie palcem w pewnych miejscach, to na jakis czas wraca do normy, po czym znowu głupieje.

manieku
23-12-16, 17:22
Tutaj masz opis naprawy ze zdjęciami (po angielsku)
http://www.civinfo.com/forum/electronics/40606-radio-aircon-display-problem.html#post1830199

W skrócie: musisz wymontować wyświetlacz i polutować jeszcze raz cały rządek szpilek, które widać na poniższym zdjęciu.
http://www.3dfluff.com/files/radio/11board.jpg

Marecki
23-12-16, 19:37
O, super. Dziękuję serdecznie.

Lucas.FK2
23-12-16, 21:48
Ja przeważnie robie lekkie uderzenie pod wyświetlacz i na jakieś 30 min jest spokoj ale to nie reguła.

Marecki
23-12-16, 21:57
Ja przeważnie robie lekkie uderzenie pod wyświetlacz i na jakieś 30 min jest spokoj ale to nie reguła.

To tylko doraźnie. Ja chcę to naprawić na stałe.🙂

kvas
23-12-16, 23:01
Wymiana radia naprawiła u mnie wyświetlacz :D

manieku
24-12-16, 10:28
Źle wyświetlające się znaczki są albo z jakiejś awarii w radiu albo właśnie z zimnych lutów na szpilkach wyświetlacza.
Na 6 stronie w tym temacie pisałem już o moim przypadku i wystarczyło polutować szpilki i od ponad 2 lat temat nie wrócił, u Ciebie widocznie winne było radio.
Kolega Marecki napisał, że dociskanie wyświetlacza pomaga na jakiś czas, więc jest bardzo duża szansa, że wystarczy go polutować i będzie ok.
Wyjęcie wyświetlacza i lutowanie to z godzinka roboty i nic nie kosztuje, więc od tego bym zaczął. A jak nie pomoże to dopiero bym myślał nad kupnem innego radia.

marcin001984
24-12-16, 11:52
A czy ktoś miał problem z prędkościomierzem? U mnie w byłym FN1 momentami świeciły się prawie wszystkie piksele (jeśli dobrze to ująłem), tzn. jechałem np 110km/h a na wyświetlaczu pokazywało 888, przez co prędkość była trudna do odczytania. Nie działo się to zawsze, tylko loteria. Wymieniłem prędkościomierz na poliftowy i problem zażegnany.

mariusz1021
24-12-16, 21:01
Potwierdzam przelutowanie wszystkich szpilek na wyświetlaczu pomaga. Miałem problem po kupnie auta że właśnie wyświetlacz raz dobrze świecił, a raz tylko część znaków wyświetlał, uderzając od góry obudowy albo dociskając wyświetlacz udawało mi się naprawić problem na chwilę. Po wyjęciu wyświetlacza i przelutowaniu szpilek, od pół roku wyświetlacz świeci jak nowy :)

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

dublo2
09-01-17, 10:33
Wymiana radia naprawiła u mnie wyświetlacz
A czy jak wymieniłeś radio z polifta do przedlifta to masz nadal pełną funkcjonalność, wszystko jest ok? Pytam, bo polift ma usb i aux w schowku i czy instalacja / wtyczki pasują w 100%?
Ponadto, z tego co zauważyłem to jest inna barwa srebrnego w radiach z przedlifta i polifta? Rzuca się to w oczy?
Pytam bo chyba będzie mnie też czekała wymiana radia, a wolałbym kupić radio z polifta bo zawsze to młodsze i jest większa szansa, że będzie "sprawniejsze' ;) A może w polifcie w ogóle temat wyłączania się i strzelania radia nie występuje?

Z ciekawości, nowe radio w ASO to koszt 5 800 zł :D

szczepar
09-01-17, 10:40
Jak miałbym kupowac za 5800 nowe radio o tak minimalnej funkcjonalnosci, to lepiej kupic 2 Dinową obudowę za 500 w ASO , i dołozyc 2 Dinowe radio z nawigacją i innymi bajerami - i zamknąć się w 3k z dobrym radiem Pioniera.

kvas
09-01-17, 19:33
A czy jak wymieniłeś radio z polifta do przedlifta to masz nadal pełną funkcjonalność, wszystko jest ok? Pytam, bo polift ma usb i aux w schowku i czy instalacja / wtyczki pasują w 100%?
Ponadto, z tego co zauważyłem to jest inna barwa srebrnego w radiach z przedlifta i polifta? Rzuca się to w oczy?
Pytam bo chyba będzie mnie też czekała wymiana radia, a wolałbym kupić radio z polifta bo zawsze to młodsze i jest większa szansa, że będzie "sprawniejsze' ;) A może w polifcie w ogóle temat wyłączania się i strzelania radia nie występuje?

Z ciekawości, nowe radio w ASO to koszt 5 800 zł :D

Wszystko było plug&play, nie ma różnic w odcieniach, inne są niektóre napisy na buttonach (po tym poznasz też polifta). Teraz nic nie strzela, wyświetlacz cudownie się naprawił i wszystko jest ok. Kosztowało mnie to jak pamiętam trzy stówki na OLX.

dublo2
10-01-17, 07:18
Wszystko było plug&play
Super :D

nie ma różnic w odcieniach
A srebrne obramowania przycisków nie są bardziej stalowe, niż srebrne? :) Na tym polegał też właśnie lift.

inne są niektóre napisy na buttonach (po tym poznasz też polifta)
Wiem.

Teraz nic nie strzela, wyświetlacz cudownie się naprawił i wszystko jest ok. Kosztowało mnie to jak pamiętam trzy stówki na OLX.
Ok ;)

dublo2
08-02-17, 11:59
Witam,

Wygląda na to, że w końcu ktoś opanował naprawę radia w UFO :D

https://www.olx.pl/oferta/radio-civic-8-ufo-naprawa-bluetooth-CID5-IDjZ7w7.html#17d31c3159

Ktoś pierwszy spróbuje? Jak mnie dopadnie usterka to chyba się zdecyduję :D

Pozdrawiam

dublo2
09-03-17, 09:08
Witam,

Przeglądając kiedyś aukcje na allegro, sprzedający pisał, że przy zmianie radia potrzebny jest jakiś kod, żeby odblokować radio, którego on nie miał. Czy to prawda? Byłem przekonany, że wymiana radia to tylko typowo fizyczna wymiana...

Pozdrawiam

Lucas.FK2
09-03-17, 17:46
W Civicu VIII gen na pewno nie jest potrzebny żaden kod do radia,przynajmniej w Hatchbacku. Wszystko jest P&P

dublo2
10-03-17, 07:01
No właśnie też tak słyszałem, że to jest robota typu Plug & Play - stąd moje zdziwienie jak przeczytałem opis aukcji :D Dzięki :)

Civmann
20-04-17, 11:31
No i stało się i u mnie :mad:
Zaczęło się od wyświetlacza radia, podwójne znaczki, wszystko świeci na raz, problem z odczytem właściwych wskazań. Po kilku dniach radio zaczęło żyć swoim życiem. Włącza się i wyłącza samoczynnie kiedy chce. Najgorsze są strzały z głośników. Pomaga wyciszenie na maxa jednak delikatne trzeszczenie nadal słychać. Do tej pory zdarzyło się poraz 3, pewnie nie ostatni. Nie chcę z tym czekać w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy "bebechy" radia z fabryczną navi różnią się od zwykłego ?
2. Czy ktoś wymieniał poniższe części sam i mógłby ocenić stopień trudności bo żaden ze mnie "Paganini lutownicy" ale chcę się tego podjąć sam.
C784 - 100uF 16V 105 C (kondensator)
R789 - 390 ohm (rezystor)
D789 - dioda zenera BZX55C5V6
3. Czy temat naprawy przegrzewania radia załatwia naprawę wyświetlacza ?

kvas
20-04-17, 20:38
Sumo sumarum - wymiana radia na poliftowe "naprawiła" problemy z radiem i wyświetlaczem na 100%. U mnie zniknęły wszystkie problemy jakie opisałeś u siebie.

Civmann
20-04-17, 22:11
Czyli z wyświetlaczem jest nadzieja:)
Niestety muszę cię zmartwić - mam polifta więc możesz mieć problem raz jeszcze, dlatego nie chcę się bawić w używki bo nie wiadomo co się trafi i kiedy usterka wróci. Na innym forum wyczytałem o problematycznych podzespołach które wymieniłem wcześniej a raczej chcę wymienić ;) tylko nie wiem czy wnętrze radia z navi jest identyczne z tym bez ?
Po krótkiej analizie wydaje mi się że usterka może rzadziej występować przy stosowaniu nawiewu często skierowanego na wylot nad radiem ( być może zapewnia lepsze chłodzenie radia ). U mnie najczęściej szyba-nogi.

dublo2
04-05-17, 08:15
Na innym forum wyczytałem o problematycznych podzespołach które wymieniłem wcześniej a raczej chcę wymienić
Mógłbyś podesłać linka?

U mnie najczęściej szyba-nogi.
U mnie też ;)

Civmann
05-05-17, 07:28
Proszę bardzo:
http://www.civicforum.pl/showthread.php/20685-Szwankuje-wyświetlacz-radia-strzela-z-głośników-własne-życie-radia?p=337616#post337616
Masz radio z navi?

dublo2
05-05-17, 07:38
Nie, zwykłe ;)

grypsownik
05-05-17, 13:06
ja miałem problem z wyświetlaczem okazalo sie ze sa zimne luty na laczeniach i zmieniłem na nowe luty i wszyztko już od 3 miesięcy hula

dublo2
10-05-17, 07:11
Civmann, i zrobiłeś jakiś krok do przodu w temacie? Naprawiłeś radio? ;)

Civmann
10-05-17, 08:43
Civmann, i zrobiłeś jakiś krok do przodu w temacie? Naprawiłeś radio? ;)
Niestety nie, jeszcze nie bo ciężko z czasem, musze jeszcze sprawdzic czy wnetrze radia z navi jest identyczne jak te bez.

dublo2
11-05-17, 06:56
Jak się uporasz z tematem to opisz co i jak, dla potomnych ;)

decorpd
20-05-17, 19:02
Panowie jestem nowym właścicielem Hanny wszystko gra, ale muszę wymienić ten wyswietlacz z radia/godziny. Cena wyświetlacza z navi jest lekko droższa ale może warto, można wymienić ten element z wyświetlacza bez navi na ten z?

esbe
20-05-17, 21:17
@up: do navi potrzebujesz sterowania z kierownicy. Generalnie ta nawigacja nie jest warta zachodu aby ja dokladac.

filipfm
22-05-17, 11:01
Już było dyskutowane. Zeby wlozyc OEM navi (ale nie akcesoryjne 2din) to trzeba pol auta wymienic. A korzyści z samej navi brak. Obsluga audio jest fajniejsza, a w poliftowej obsluga USB.

Civic4774
24-05-17, 06:29
Panowie mam pytanie związane z zegarami głównymi, czy jeśli kupię używki na "Alledrogo" wystarczy sama przekładka czy jeszcze trzeba programować pats itp. ?

dublo2
24-05-17, 07:21
Zegary główne to licznik / obrotomierz? Czy wyświetlacz - prędkościomierz albo wyświetlacz - radia? Jak chodzi Ci o to drugie to tylko przekładka - czyli plug and play. Jeśli chodzi o licznik / obrotomierz to na nie wiem na 100% ale myślę, że też wystarczy sama wymiana ;)

Civic4774
24-05-17, 07:31
Licznik / obrotomierz , w niektórych samochodach jest potrzeba programowania patsa do kluczyka bo auto nie odpali

Lucas.FK2
24-05-17, 12:42
Licznik,obrotomierz jest plug&play i nie trzeba nic programować. to nie vag.
Chcesz założyć od FN2 do diesla? :cool:

Civic4774
24-05-17, 13:20
nie będę robić siary :) , z pseudo FN2

Lucas.FK2
24-05-17, 13:23
Z pseudo FN2 czyli? Tylko w FN2 było czerwone podświetlenie. (w Si też,ale to już zupełnie inna bajka)