PDA

Zobacz pełną wersję : czy to uszczelka?

martawroc
13-02-11, 13:42
wiem ze tematów o tym bez liku ale nie ma jednoznacznej odp na mój problem.Sytuacja jest taka ze niedawno wymianiałam płyn chłodniczy. Stary płyn był az czarny. Teraz w płynie są jakby tłuste plamy oleju/benzyny. Jak włoze palec do chłodnicy to zostają na nim jakies czarne osady.
Wiem ze jesli to uszczelka to powinien dymic,powinien byc osad na bagnecie i na korku od chlodnicy a tego wszystkiego nie mam.Wczoraj w zbiorniczku bylo płynu w połowie a dzis jest około minimum, Jak odkrecilam korek chlodnicy to wylało troche płynu.Ale wczoraj włączyłam klime na chwile wiec moze dlatego ubyło płynu w zbiorniczku.
Ojciec i chłopak mówią ze panikuje i mam jezdzic i zaglądac pod maske.
Ja tak mysle ze te tłuste plamy to moze pozostalosc starego plynu.Powiedzcie ze panikuje...:D

reaktor
13-02-11, 13:54
panikujesz

na zdjęciu to ty?:D

martawroc
13-02-11, 13:58
czochraj sie ;p

skolopendra
13-02-11, 13:59
na zdjęciu to ty?

nono ;);)

reaktor
13-02-11, 14:02
nie dymi ci na biało?
to faktycznie podejrzane w zimie to raczej wszystkie auta dymią

martawroc
13-02-11, 14:04
to chyba nie odruzniasz dymienia od "dymienia" zimowego

reaktor
13-02-11, 14:07
no nie specjalnie , nie mam katalizatora i 2 cale wydechu i zostawiam zasłone dymną na 20m a mimo to płynu mi nie ubywa

martawroc
13-02-11, 14:10
zazdroszcze naprawde to takie przedłuzenie rozumiem....:D

reaktor
13-02-11, 14:13
nie tyle przedłużenie co poszerzenie :D podobno bardziej istotny parametr

Skoti
13-02-11, 20:39
kotroluj płyn. jesli chłodnica ci się będzie zapychać błotem na pewno zauważysz.

martawroc
14-02-11, 08:18
ostatnio rozrząd robilam i moze przy wymianie pompy mechanikowi troche oleju sie wlało i zmieszalo z plynem...taką hipoteze tez usłyszalam

lar
14-02-11, 10:46
ostatnio rozrząd robilam i moze przy wymianie pompy mechanikowi troche oleju sie wlało i zmieszalo z plynem...taką hipoteze tez usłyszalam
e tam wlało sie, z rękawa mu skapnęło czy jak, wątpię. Zapewne w tym samochodzie uszczelka bylka juz wymieniana i po prostu po poprzedniej awarii uszczelki coś tam oleju sie dostało do układu i zawsze jakiś tłuszczyk tam bedzie widoczny.
Jeżeli nie jesteś pewna uszczelki to mozesz zrobić tak: przy rozgrzanym silniku odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego (nie chłodnicy, bo raczki poparzy:) i niech Ci ktoś przygazuje a Ty obserwuj czy w zbiorniczku nie robią sie bąbelki, ale musisz obserwować to tak zeby wężyk w zbiorniczku byl zanurzony w plynie.
Innym sposobem jest pomiar sprężania na cylindrach ale to juz u mechanika...

bednar_ek35
14-02-11, 10:50
No ale to co miał by Ci olej zamiast do silnika to do chłodnicy wlać,niewiem kto Ci powiedział taką hipoteze ale chyba coś mu sie pośmigało.Prawda jest taka że na zimnym silniku płynu może być ok.a naprzykład po nocy na zimnym może być min.Kontroluj płyn i zdawaj relacje.Ew.możesz zrobić płukanke układu chłodzenia,jeżeli układ jest zasyfiony.

martawroc
14-02-11, 18:39
nie ma bąbelków, zero objawow uszczelki tylko te tłuste plamy w płynie. MOze to pozostałosc po starym plynie? bo z tego co czytalam to wchodzi ok 3l.Ja spuscilam go do konca i wlalam nowy a wlało sie tylko 2.5l. Wiec gdzies te 0.5 starego tam zostalo. Taka moja teoria:)

janusz188
14-02-11, 19:16
może przy wymianie płynu Miałaś zamknięta nagrzewnice dlatego weszło tylko 2,5l

jasiek09
14-02-11, 19:22
albo nie spuściłaś z bloku ;]

martawroc
14-02-11, 19:42
odkreciłam tą srubena dole i wszystko zleciało pod silnik,nagrzewnica byla otwarta

lar
14-02-11, 20:06
nie wszystko zlecialo bo płyn jeszcze jest w bloku, zeby go spuścić trzeba odkręcić śrubę kolo filtra oleju, lub odpalić silnik kilka razy zeby pompa przezucila plyn do chłodnicy. u mnie wprzy wymianie weszlo coś ponad 4l jak dobrze pamietam.
jak z chłodzeniem auta jest wszystko w porządku to nie ma sie co przejmować ze troche starego plynu zostalo,

martawroc
15-02-11, 09:19
no oki to bede obserwowac i zobaczymy co sie bedzie dzialo dzieki:)

PIMPEK_EJ2
15-02-11, 21:30
to co pisałaś to wszystko sama robiłaś??