Zobacz pełną wersję : letnie oponki
które z tych oponek polecacie, a może jeszcze jeszcze coś innego jest dobre:
1. Goodyear Eagle F1 GS D3 (http://www.opony.com/opony/47589_goodyear_eagle_f1_gsd3.html)
2. Dunlop SP sport 9000 (http://www.opony.com/opony/46612_dunlop_sp_sport_9000.html)
3. Yokohama AVS V102 (http://www.opony.com/opony/50016_yokohama_avs_sport_v102.html)
Jak do tej pory gdzie się nie spytałem to twierdzą, że najlepsze są Goodyeary, ale czytałem też, że dość szybko się zużywają.
Zastanawiam się też czy teraz są tańsze letnie opony czy jednak lepiej poczekać do końca zimy i wtedy kupić?
Osobiście nie moge odżałować, że zmieniłem swoje Bridgestone Potenza RE720E przy zakładaniu alusów. Są to bezwzględnie najlepsze opony na jakich jeździłem, najlepsza przyczepność na suchym i mokrym, ciche i trwałe - Cena około 340 zł/szt. Używałem Goodyear Eagle 2 - troche głośne, Continentale jakieś letnie - kompletny brak przyczepności na mokrym, Dunlop Sp Sport 200 - badziew dostaje guzów, Michelin jakieś letnie - szybko się ścierają, teraz Falken jakieś letnie - narazie bez zarzutów, ale Bridgestone ciut cichsze.
/OT
hrhr :D niedawno jeszcze byly tematy zimowe opony a teraz juz sie pojawiaja przeblyski letnich opon hrhr :D
//koniec OT
osobiscie poprzedni sezon jezdzilem na bridiżach (po niemcu) i stwierdzam ze bardo dobre gumki :)
ja się dołącze do pytanka o opony
zastanawiam się nad wyborem letnich opon pomiędzy
toyo Proxes T1R (http://opony.pl/opony.asp?idb=1440&rozmiar=103)
oraz
fulda Carat Exelero (http://opony.pl/opony.asp?idb=1414&rozmiar=103)
w poprzednim autku miałem fuldę / zimówki/ i byłem z nich bardzo zadowolony
o toyo już troche opinii słyszałem
a o tej fuldzie nie / mam nadzieje ze ktoś ją używa i siępodzieli swoimi spostrzeżeniami /
Ja mam bodajże w swoim coupeku Toyo PROXES T1-R, bardzo sobie chwale, tylko na zime nie są dobre :hinczyk:
Dolanczam sie do ww pytania.
Na 90% jestem zdecydowany na fuldy, w rozmiarze 205/45/r16 chyba nie znajde nic rozsadniejszego w tej cenie.
Chyba ze macie inne propozycje:)
Pozdrawiam
polecam toyo t1r
chyba najlepsze opony na sychy asfalt(na mokrym tez w sumie moze byc), troche tylko szybko sie scieraja przy ostrej jezdzie.
no i kutwa toyo jest lansiarskie :lol:
Dobrze mowisz Sadam. Toyo wymiataja...
a ja polecam bridgestone turanza.. a co do gy to sie strasznie szybko scieraja.. pzdr
Turanza ER300 - super oponka od Bridgestone'a. Oczywiście RE720 jest lepsza :)
A Uniroyal Rain Sport 1?
Kupiłem na podstawie znalezionych w sieci recenzji...
Na suchym super, a na mokrym nie ma lepszych (podobno... ;) )
Nie wiem czy adres moge podać, ale jest taka strona - sklep on-line z oponami :)
i masa wypowiedzi ludzi którzy mają poszczególne modele.
Ja z opinią co do w/w opon poczekam, bo dwa tygodnie na nich jeździłem i zmieniłem na zimówki :( Ale inni może coś powiedzą, widziałem w "Nasze Hondy", że parę osób jeździ na nich.
pzdr
http://www.opony.pl/opony.asp?idb=1440&rozmiar=104
POLECAM !!
te uniroyale to super opona za male pieniadze.. pzdr
szpulek, małe jak małe, ja 300 zl za sztukę płaciłem z montażem i wyważeniem...
zauwaz, ze z "markowych" gum to ten uniroyal jest serio tani.. poza tym dales sie wkopac, jesli kupujac opony zaplaciles jeszcze za montaz i wywazenie..
pzdr
szpulek, 300 za całość od sztuki z (nie "plus") montażem i wyważeniem...
Gdzieś widzialem na sieci po 270 więc jak dodasz montaż, wyważenie i ew. wysyłkę to na to samo wyjdzie. Biorąc pod uwagę profil i podatność na uszkodzenia wolałem nie ryzykować zakupem gdzieś gdzie musaiłbym oponę odsyłać i czekać...
pzdr
a o jakim wogole rozmiarze mowimy :aloha: ??
Ja mam bodajże w swoim coupeku Toyo PROXES T1-R, bardzo sobie chwale
polecam toyo t1r
też posiadam...
też polecam...
tez moge załatwić...
jakikolwiek rozmiar...
nowe :)
polecam toyo t1r
też posiadam...
też polecam...
tez moge załatwić...
jakikolwiek rozmiar...
w jakiej cenie za 195/45/16
polecam toyo t1r
też posiadam...
też polecam...
tez moge załatwić...
jakikolwiek rozmiar...
również poproszę o cenę rozmiaru w.w :agent:
ceny odnosilem do 195/50/15, ale i tak ten model uniroyala jest jedna z tanszych opon w kazdym rozmiarze :) a do tego jest calkiem niezla :) pzdr
poczekajcie kilka dni, mam teraz wielkie remonty w nowym mieszkaniu i praktycznie mnie nie ma, a musze znaleść cennik i porównać ceny, czy się nie zmieniły.
polecam toyo t1r
też posiadam...
też polecam...
tez moge załatwić...
jakikolwiek rozmiar...
również poproszę o cenę rozmiaru w.w :agent:
ja ostatnio w jakims serwisie sprawdzalem.k.... ponad 400zl za sztuke.
czemu jet taka rozbieznosc?bo np 195/50 15 kosztuja juz tylko 217 czyli o polowe taniej :kirczak:
PROXES T1-R 195/45 R16 80V na oponytanio.pl kosztują 277,20 zł :d
róznica w cenie juz była omawiana , chodzi o popularność rozmiaru
witam,
ja przejezdzilem dwa sezony na dunlop sp sport 9000 , zuzylem w sumie 6 opon : )- dosc mocno sie scieraja, teraz kupuje dwie nowe opony i tez beda to te wlasnie dunlopy. bardzo dobrze prowadza sie na suchej jak i na mokrej nawierzchni. wczesniej stosowalem michelin exalto 2, dobre,ale jak popadalo to jakbym jezdzil zima na sankach. strasznie sie slizgaly.
spotkalem sie z opinia,ze dunlop sie wybijaja, ze pojawiają sie guzy. przednie opony poszly do wymiany, z racji zdaracia,natomiast tylne po przejechaniu ok.60tysiecy km.(2 sezony) sa nadal dobre. byly sprawdzane czy sa proste, czy sie wlasnie nie wybily i zostaja, praktycznie nie widac sladów zuzycia.
zastanawialem sie nad toyo.ale sprawdzilem uzytkujac dunlop i przy tych zostane.
rozmiar to 195/50/15, michelin uzywalem 195/45/15- z takimi kupilem samochod.
mam civica 6gen, bez abs. (tak swoją drogą, czy panowie z rota wheels p zyją? ktoś miał styczność? wykazałem chęć zakupu kompletu felg i cisza od dość dawna)
(tak swoją drogą, czy panowie z rota wheels p zyją? ktoś miał styczność? wykazałem chęć zakupu kompletu felg i cisza od dość dawna)
żyją żyją, musiałbyś zadzwonić.
tak swoją drogą, czy panowie z rota wheels p zyją? ktoś miał styczność? wykazałem chęć zakupu kompletu felg i cisza od dość dawna)
Nie wiem, jak z finalizacją transakcji, ale z kontaktem nie ma problemów, na odpowiedź
via e-mail nie trzeba długo czekać ...
Troche odkopię...
Lepiej późno niż wcale, wiec zabieram sie za zmiane opon na letnie... :D
Civica EJ2 d15b7 kupiłem na zimach 185x60x14...
Teraz potrzebuje letnie kapcie.
Jaki razmiar i co kupić?
Wiem, ze standard to 195x50x15, ale poki co felgi muszą zostac te same, wiec i nowe opony będą 14... :/
Ktos zechce coś polecić?
Załóż takie same, tylko letnie :) Duży wybór.
Załóż takie same, tylko letnie :) Duży wybór.
Hehe... Wujek dobra rada! :D
Zastanawiam sie czy szersze nie zmulą delikatnie silnika, a z kolei iny profil nie spowoduje przekłamania licznika... :]
to ja zapytam jaka najgrubsza oponka wejdzie na 16 przy 195 i przy 205??bo juz mam dosyc 215/40/16, kazdy kamyk czuc :/
Grzesieklodz
30-05-07, 01:24
[/quote]
... a z kolei iny profil nie spowoduje przekłamania licznika... :][/quote]
http://opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
:agent:
dziękowac za tabelka! :hinczyk:
KOWAL ziom
31-05-07, 00:06
ja mam 205/50/16 i jest bardzo ok!
Ktoś tutaj miał świeże Uniroyale RainSport 1....jak sie sprawują?
I czy ktoś kupował te Toyo T1R z oponytanio.pl za 271zł (195/45/16) ?
Skąd oni je tak tanio biorą? Wszędzie ceny około 400zł za sztukę...
To są nowe opony? :D
Ktoś tutaj miał świeże Uniroyale RainSport 1....jak sie sprawują
Ma znajomy, i chwali sobie raczej.
Skąd oni je tak tanio biorą? Wszędzie ceny około 400zł za sztukę
No właśnie, cena katalogowa to 447zł za szt. Przeważnie sprzedawcy daja rabaty 10 - 12% i wtedy chodza te opony niecałe 400zł ale po 271zł to nie wiem skąd taka cena, to 39% nizej od katalogowej. Na pewno oficjalny dystrybutor Toyo nie daje takich zniżek, nawet największemu odbiorcy...
To są nowe opony?zamowilem kumho i otrzymalem opony wyprodukowane miesiac przed sprzedaza, znajomy zamawial toyo i data produkcji tez byla bardzo swieza
Ktoś tutaj miał świeże Uniroyale RainSport 1....jak sie sprawują?
Mam je od zeszłego lata. Jak są gorące dni to na suchym trochę nie dają rady, bo są dość mięciutkie i szerokość rowków itd jest dość duża jak na letnią oponkę. Natomiast jak leje deszczyk to powiem szczerze że mój B18 startując z miejsca na pedale prawie w podłodze nie ma ochoty stracić przyczepności, że o hamowaniu i winklach nie wspomne - rewelacja.
Oczywiście że są oponki lepsze na deszcz ale na pewno nie za takie pieniążki. Polecam.
Pozdroofka
SitekHP
Witam odświeżę temat, chce kupiś letnie oponki co moglibyście mi doradzić z tych dwóch które byłyby lepsze i ogólnie kto ma jakie doświadczenia z nimi:
http://allegro.pl/item930645226_falken_sportowa_ze912_195_50r15_195_ 50_15_mfs.html
http://allegro.pl/item926170916_195_50_15_kumho_ecsta_spt_ku31_82h_n owa.html
bardziej jestem skłonny ku oponom Falken...
Chyba nie zauważyłes,ze te falkeny są z 2007 roku. Ja wlasnie dzisiaj dostalem opony ze stajni Michelina, rozmiar ten sam za 689zł z przesyłka z konca 2009roku. W ogole jak chcesz to napisz na PW to podam link do strony tego sklepu,bo ceny maja przyzwoite. Np za te same opony w innym sklepie chcieli 804zł,a na allegro za duzego wyboru tez nie ma.