PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne szarpanie przy ruszaniu EG5

wkostek
13-02-11, 09:33
Witam. Przeszukałem forum pod kątem uszkodzonego przegubu wewnętrznego, ale u mnie objawy są inne niż ludzie opisują. Mianowicie przy ruszaniu z niskich obrotów, a zwłaszcza na wstecznym szarpie samochodem, ale jak już tylko zwolnię całkowicie pedał sprzęgła to już podczas przyspieszania nie szarpie. Wczoraj wymieniłem oba zewnętrzne przeguby i mechanik mi powiedział, że muszę szukać przegubów wewnętrznych. I tu moje pytanie: czy to co opisałem jest przyczyną uszkodzonego któregoś z przegubów wewnętrznych? Czy może wina leży po stronie sprzęgła i lekkiego koła zamachowego? Pomysł sprzęgła i lekkiego koła wziął się stąd, że problem zacząłem zauważać po zmianie sprzęgła (XTD stage 2) i lekkiego koła (by Otoczak), czyli już prawie 1,5 roku temu. Dodam, że przy wyższych prędkościach podczas przyspieszania nic nie szarpie.
Aha i jeszcze jedno: gdzie oprócz ASO kupiłbym ewentualnie przeguby wewnętrzne do eg5?

Ksawi
13-02-11, 11:31
A jak drążki? sprawdzałeś? u brata podobnie było i drążki były wysypane ;)

wkostek
13-02-11, 11:56
Jęśli chodzi o drążki to raczej to odpada, bo w czasie jazdy nie słychać żadnych niepokojących odgłosów. Jedynie przy ruszaniu z niewielką ilością "gazu", a najbardziej jak cofam.

sivy
13-02-11, 12:18
wojtek a może róznicówka szaleje powoli?

adi6262
13-02-11, 16:43
mialem identyczna sytuacje kazdy twierdzil ze przegub wewnetrzny(ale jednak nie mal luzow) to na 100% kazdy mowil ze mechanizm roznicowy sie juz konczy ma luzy i podczas ruszania jest pukniecie ,czasami szarpnie i dopiero samochod jedzie...wczoraj puklo mi raz a dobrze i jak sie okazalo nie rozlecial sie mechanizm roznicowy tylko pekla półoś i wyskoczyla z przeguby a reszta półosi wpadla do przegubu zewnetrznego...mam tylko nadzieje ze pukala ta półoś i po jej wymianie juz nie bd tego pukania;)

reaktor
13-02-11, 16:54
właśnie jestem po wymianie wewnętrzengo przegubu i bynajmniej żadnego szarpania nie było więc nie wiem skąd takie diagnozy u "wszytskich" raczej objawią się to wibracjami w początkowej fazie podczas pałowania a pożniej jak jest juź spory luz to jakby koła były niedokręcone i latały podczas dodawania gazu albo dojeżdznia na biegu . I to raczej przy większych prędkościach a nie przy ruszaniu . Ja bym stawił na to koło zamachowe

acha i zmień miechanika

mój mechanior wyjął obudowę i wymienił kamienie

adi6262
13-02-11, 17:08
po pierwsze u mnie po sprawdzeniu bylo widac ze przegub wewnetrzny jest ok a po drugie co ma kola zamachowe do tego ze byl luz na półosiach i stuki ??
wkostek sprawdz luzy na półosiach jezeli nie ma duzych i nic ne puka to stawial bym na sprzeglo..

reaktor
13-02-11, 17:11
nie do ciebie

wkostek
13-02-11, 17:27
Luzów na półosi nie ma i nie słychać żadnych stuków czy pukania. Po prostu przy niskich obrotach szarpie przy ruszaniu, zwłaszcza jak cofam.