PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny odgłos przy dodawaniu gazu na rozgrzanym silniku EK3 D15Z6

Hubert Multana
12-02-11, 20:01
Witam,

Kilka dni temu kupiłem EK3 z silnikiem D15Z6 i zaobserwowałem niepokojące zjawisko. Gdy silnik się już nagrzeje (pierwsze włączenie się trybu econo) po dodaniu gazu słychać coś na wzór cykania zegarka. Im więcej doda się gazu, tym częstotliwość cyknięć się nasila. Jest to odgłos stosunkowo cichy i dobiega gdzieś spod kierownicy. Dla pasażera jest w zasadzie ledwo słyszalny.

Objawy nie występują na zimnym silniku i gdy pedał gazu nie jest wciśnięty (nie ma znaczenia czy auto stoi w miejscu, czy akurat puszczam gaz w czasie jazdy).

Co to może być?

lar
12-02-11, 20:08
ja stawiam na zawory, wyreguluj i biedzie git

mirasek
12-02-11, 21:26
Mam dokładnie to samo już kilka lat, występuje tylko zimą i to nie są zawory. Nie ma tego na zimnym silniku ale i na dobrze rozgrzanym też się wycisza. Pojawia się wraz za zapaleniem kontrolki econo, jak się depnie głębiej to przestaje.

Zgaduje że to wtryski sobie tak pracują w trybie econo gdy jeszcze wszystko nie jest naprawdę dobrze rozgrzane, taką teorię wymyśliłem, raczej nic to groźnego lub tak mam być, bo już dawno by się u mnie to "coś" wysypało.

Hubert Multana
12-02-11, 21:37
Nawet po kilku bardzo solidnych startach spod świateł dźwięk powraca - a wtedy silnik jest już przecież nagrzany. Najzabawniejsze jest to, że zaczyna się to od pierwszego odpalenia trybu econo - potem już nie ma znaczenia, czy dodajemy lekko gazu w trybie econo, czy upalamy na maxa - cyka po dodaniu gazu.

mirasek
12-02-11, 21:56
To jednak u mnie jest inaczej albo słabo się przysłuc****. Zwrócę na to uwagę w najbliższym czasie.

mirasek
21-03-11, 20:08
Hubercie, znajdź w swoim aucie zawór podciśnieniowy sterujący EGR, u mnie to on cyka - również po dobrym nagrzaniu jak się okazało.