Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie szybka odp mam nadzieje
tomekpoznan
22-01-07, 14:00
na wstepie maly opis, honda d14a4 ej9 po wypadku, kierownica podczas jazdy na wprost jest skrecona, auta nie sciaga na boki w zadna strone. i teraz pytanie jak ustawic geometrie, jedni polecaja na plycie laserowej a inni chca to robic jakos inaczej (dadam ze druga metoda jest o polowe tansza od plyty laserowej) jaki sposob na ustawienie geometri polecacie? z gory dzieki za szybka odp
ps. abs wywala mi blad 71. co to za blad (Right hand front modulator solenoid valve) i czy moze byc zwiazane to ze mam do wytmaina drazek kierowniczy od strony kierowcy. jaki kupic drazek (zamiennik, zamiennik japonski czy oryginal)?
kierownica podczas jazdy na wprost jest skrecona
odkręcasz śrubę i przestawiasz na frezie i masz prosto :) jak nie ściąga na boki i jedzie prosto to po co ustawiać geometrie ??
ja ustawialem geometrie laserowo zaplacilem 50zl roboty bylo chyba ze 2 godz. tez mialem krzywo kiere i teraz mam prosto. zakladaja takie cos na kiere i ustawiaja do niej galki od razu ustawiajac zbierznosc. dowiesz sie przy okazji czy katy padania kola z przodu sa prawidlowe i czy jest prosta. 50zl to nie tak duzo mysle zwlaszcza ze zakladalem 4 nowe oponki. teraz wiem ze jest looz i nic nie sciaga... taka jest moja sugestia
tomekpoznan
22-01-07, 18:11
w poznaniu za ustawienie laserowa chca od 120 do 150 zl ale i tak mysle ze warto a na dodatek mam znajomy zaklad kawalek za poznaniem gdzie robia za 70zl . a ktos wiec co oznacza blad nr 71 od abs-u
hm... a miales wymieniany czujnik abs???? jak mialesto pewnie dlatego.... sprawdz czy sie zalacza abs albo podjedz do elektryka niech rzuci okiem.... znajomy tak mial w toyocie, zmienial czujnik i zawsze wyskakiwal mu blad a abs dzialal ale co na to poradzil.. nie mam pojecia :(
tomekpoznan
23-01-07, 08:35
abs dziala a czujnik nie byl wymieniony??
Wg takiej magicznej tabeli którą mam kod 71 oznacza:
Rodzaj nisporawności - Niesprawny Elektromagnes (otwarty)
Możliwe przyczyny niesprawności - Bezpiecznik B1 układu ABS (koło przednie prawe)
Pozdrawiam
tomekpoznan
23-01-07, 15:14
no i wlasnie w kole od kierowcy mam drazek do wymiant bo ma luzy i cos tam puka, wiec moze to bedzie to??
banan_24 napisal: "teraz wiem ze jest looz i nic nie sciaga..."
hehe, masz looz i nie sciága? :D