Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : hamulec a radio ... dziwna przypadłość

slop
11-02-11, 15:21
Witam.
Zauwazylem ze czasami dzieje sie cos dziwnego, jak zwalniam i hamuje naciskajac pedal hamulca okolo do polowy wlacza sie "mute" w radiu, dzieje sie tak tylko od czasu do czasu, nie wiem od czego jest to zalezne, jak delikatnie depcze hamulec nic takiego sie nie dzieje, dopiero jak nadepne go mniej wiecej do polowy. Ma ktos jakis pomysl co to moze sie dziac? Jaki w ogole moze miec zwiazek hamulec z radiem ? :/ dziwna sprawa i troche denerwujaca.
Aha, moze to bedzie mialo jakis zwiazek... kiedys, ale chyba tylko raz zdazylo sie cos takiego ze nie gral mi glosnik od strony pasazera, jak pstryknalem przycisk ogrzewania tylnej szyby to zaczelo grac, i tak kilka razy... pstrykalem - nie bylo slychac, znowu pstryknalem - zaczelo grac.... mowie tu tylko o glosniku od strony pasazera, od strony kierowcy bylo ok. Tylko ze ta sytuacja z glosnikiem zdazylo sie raz.
Nie wiem czy to moze w ogole miec zwiazek z pierwszym problemem ale wolalem napisac.
Czy mogli mi cos skopac przy zakladaniu alarmu i silownikow w drzwiach? No ale jaki zwiazek moze miec hamulec z radiem i alarmem? Poza tym wczesniej nic takiego sie nie dzialo, powiedzmy ze w zime dopiero jakies cyrki sie zdazyly.
Czy ogolnie elektryka jest do przejrzenia?

rafal86
11-02-11, 15:42
historie z zycia wzięte aut francuskich:p kiedys w Clio koleżanki sie podobnie działo i samo ustało.

ppm702
11-02-11, 21:28
Niepoprawnie wykonany montaz radia. Zakladam, ze samodzielnie albo przez lewego fachowca. Glosnik prawdopodobnie polaczony na skretke s izolacja slabej jakosci tasma. Utlenily si? kable, a jak pstrykales to na skutek wibracji zlapaly kontakt. Taka moja diagnoza i hipoteza.

Z "mute" jest jeszcze prosciej. Je?li powyzsza diagnoza jest sluszna to na 100% ten kabel nie jest zaizolowany. Przy hamowaniu przesuwa si? i zwiera do masy wyciszajac radio.

Instalacja do poprawy i podziekuj instalatorowi/elektrykowi z "Bozej laski"

slop
11-02-11, 23:56
hmm no niby jest taka mozliwosc ...
a dodam jeszcze jedna rzecz :) jak naciskam ten przycisk od ogrzewania szyb to w glosnikach slychac "pstryk" za kazdym razem :)

ppm702
12-02-11, 10:30
To tylko potwierza hipoteze

slop
13-02-11, 14:06
czyli co... wyjąć radio i sprawdzać połączenie kabli?

ppm702
13-02-11, 14:18
Jak umiesz bez wyciagania radia to nie musisz tego robic ;) ja nie potrafie :D

Polutuj ksiazkowo kabelki i zaizoluj dobra izolacja albo jeszcze lepiej koszulkami termokurczliwymi

kott
15-02-11, 12:57
U nie w pioneerku jest parametr ASL czyli regulacja poziomu dźwięku w zależności od poziomu hałasu Sprawdź czy nie masz tego bądź podobnego gówna włączonego Jeśli radio nie ma takiej opcji to tak jak pisze ppm702
Jeśli masz możliwość to wrzuć na próbę jakiekolwiek inne radyjko i spr czy sytuacja się powtarza żeby nie pruć instalacji na darmo ;)

JulekCIVIC
15-02-11, 17:10
jak kable źle zaizolowane, lub kabel mute dotyka masy to bedzie widzial po wyjeciu swojego radia :)