Zobacz pełną wersję : Lambda D16Y3
Czy orientuje się ktoś może ilu żyłowa powinna być lambda w D16Y3 ? Mam jedno żyłową. Samochód pali mi sporo. A w innym Cifie D16Y3 widziałem 4 żyłową. Może mieć to jakiś wpływ ?
W D16Y3 ma być 4 żyłowa - taka sama jak w D16Z6/D16Z9 z 5 gena
Dlaczego komp nie wyrzuca mi żadnego błędu ani nic ? Ma to jakiś wpływ na spalanie ?
Odepnij wtyczkę od lambdy i zobacz wtedy czy wywala błąd ;)
Spalanie spore to znaczy jakie?
Taki D16Y3 powinien palić 9-10 litrów po mieście przy w miarę normalnej jeździe...
Jak pałujesz, to i 12 spali :]
Mam lpg, niedawno był regulowany. Także tutaj powinno być wszystko ok. Pali mi 13,4 lpg. Zazwyczaj jeżdżę do 3 tys obrotów ale czasem lubię przycisnąć. Jeżdżę niestety na krótkich odcinkach zazwyczaj nie przekraczających 8km.
Mam ten sam silnik. Ja mam sondę 4 żyłową i jeździłem przez 3 lata ze spaloną grzałką, spalał tyle samo co po wymianie sondy, czyli ok.8-8.5l, przy spokojnej jeździe.
One różnią się tylko grzałką ?
Odepnij wtyczkę od lambdy i zobacz wtedy czy wywala błąd ;)
Spalanie spore to znaczy jakie?
Taki D16Y3 powinien palić 9-10 litrów po mieście przy w miarę normalnej jeździe...
Jak pałujesz, to i 12 spali :]
az tyle to nie spali max 9 litrow ale to max
a sonda 4 zylowa sam wymienialem niedawno
Czym sie dokladnie rozni 4 zylowa od 1 ?
i jeszcze kwestia jaką masz tą instalację gazową, bo możliwe że sonda w ogóle nie bierze udziału w dawkowaniu gazu.
Brak błędu na desce, może być też spowodowany przez emulator sondy z inst. lpg.
4 żyłowa ma grzałkę. Jedno żyłowa nie ma. Czym jeszcze nie wiem..
Mam II gena. Także lambda chyba ma znaczenie.
Czyli masz krokowy na lpg tak? A instalacja jest wpięta fizycznie w szereg z tą lambdą?
Może gaziarze coś namieszali, bo złącze sondy masz pewnie 4-pinowe?
Tak złącze jest bodajże 4 pinowe. Tak jest krokowy. Wiem że jak się podpina komputer gazu pod komputer ten do odczytywania to pokazuje wskazania sondy.
d16y3 ze sterownikiem P1K ma sonde 1 żyłową!
skolopendra
15-02-11, 13:06
ilość żył zależy od zastosowanego kompa
1-4
hmm ciekawe a ma ktos inny komp niż P1K? ja miałem P1K i 1 żyłową rocznik 95
Nie mam pojecia jaki mam komp ale MB1 D16Y3 z 1996r. ma 4 zyly.
tak jak pisalem wczesniej moje MB1 z 1996 D16Y3 ma 4 zyly
Ja mam 95 rok. Nie mam pojęcia jaki mam komputer. To jest jakoś końcówka 95'. Kolor ten zielony nie wiem czy to ma jakies znaczenia w rocznikach czy w modelach komputera.
U mnie w D16Y3 MB1 też są 4 żyłki, ale ASO twierdzi, że siedzi w tym aucie 1 żyłka.
I ASO chce za sonde 900 pln. NGK pod silnik 320
balek881008
28-02-11, 21:33
Ja mam kompa P1K i mam jedno żyłowa 95 rok. A przy odłączeniu sondy bez grzałki podobno wywali błąd dopiero na ciepłym silniku.