Zobacz pełną wersję : Gdy wilgotno słabo pali i przerywa
Witam, w.w problem co prawda występuje cały czas natomiast znacznie nasila się gdy jest bardzo wilgotno na dworzu, samochód odpali ale ma nierówne obroty, chodzi jak by palił na 3 cylindry i dopiero powyżej 3 tys obrotów problem znika. Gdy po odpaleniu i próbie ruszenia zgaśnie to trzeba odczekać około 15 sekund i dopiero zapali, inaczej będę mógł kręcić bez końca. Świece są wymienione, kopułka i palec przeczyszczone.
Co może być przyczyną ? Sonda, moduł ? Mechnicy załamują ręce..
Muzyk-Grzes
11-02-11, 13:18
Kable , jeśli w trakcie wilgoci ,jak już ciemno na dworze podniesiesz maskę i na pracującym silniku zobaczysz na kablach "autostradę świateł" to znaczy że kable czas wymienić.
no faktycznie jest to jedyna rzecz której nie ruszaliśmy, ale wyglądają na nowe..
wyglądać mogą :) a działanie to inna sprawa
zobacz w jakim stanie jest uszczelka między kopułką a aparatem. Po latach robi się twarda i nie uszczelnia dobrze. Sprawdź też czy śruby którymi przykręcasz kopułkę do aparatu. Łatwo się urywają i mechanicy mogli coś nakombinować.
Zmień mechaników bo cie kiedyś z torbami puszczą z taką wiedzą.
Witam, w.w problem co prawda występuje cały czas natomiast znacznie nasila się gdy jest bardzo wilgotno na dworzu, samochód odpali ale ma nierówne obroty, chodzi jak by palił na 3 cylindry i dopiero powyżej 3 tys obrotów problem znika. Gdy po odpaleniu i próbie ruszenia zgaśnie to trzeba odczekać około 15 sekund i dopiero zapali, inaczej będę mógł kręcić bez końca. Świece są wymienione, kopułka i palec przeczyszczone.
Co może być przyczyną ? Sonda, moduł ? Mechnicy załamują ręce..
Zaklej taśmą na styku plastikowe i metalowej części apratu jak pomoże , to wtedy albo moto-uszczelka w tubce albo z aso (25zł)
Wpadnij do mnie to podmienimy kable, mam zapasowe to sobie sprawdzisz;)
jakie polecacie kable, sumitomo. ngk, drogo, czy jak wymienie na JPN (uzywa ktos?) to nie bede musial za rok znowu robic tego samego?
ja kupiłem jakieś niebieskie w sklepie, były najtańsze (ok 150 zł), kupiłem półtora roku temu i jeżdżę do dziś i jest wszystko okej
ale ngk są dobre chyba
mi niestety wpadł pod maskę bosch bo miałem wymianę w trasie, zobaczymy ile pociągnie bo podobno bosch to już tylko marka ale licze na farta
jeżeli autor nie rozwiazal problemu to radze wymienic kopulke (u mnie iskra przez nia przebijala) chyba ze uszczelnienie pomoglo