PDA

Zobacz pełną wersję : civic 1,7 cdti + militec

psotek86
11-02-11, 00:18
Witam,
czy stosował ktoś kiedyś do tego silnika dodatki typu: militec-1 itp przy wymianie oleju? i czy polecacie przy tym silniku takie coś?

CM Punk
12-02-11, 09:35
Nie polecamy.
Wlej dobrą oliwę i zapomnij o tych specyfikach :).

psotek86
12-02-11, 12:50
kupiłem motul 8100 x-cess i filtr oleju KNECHT. Dużo osób mówi ze taki militec poprawia smarowanie itp i to lepiej dla turbinki?

radekkaras
12-02-11, 18:40
Witam jeżeli chodzi o ten militek co jest do diesle,benzyny i tez podobno do skrzyń biegów to napisze tak JAK COŚ JEST DO WSZYSTKIEGO TO JEST DO NICZEGO.nie polecam tego specyfiku to wlewasz jak masz problem z autem i chcesz się go pozbyć.Jak nic się z hondziną nie dzieje dobry olej i wszystko gra i dłuuuuuugo posłuży.

Jest dużo takich magów; Modyfikator ,Ceramizer, Carbu9000 ale to wszystko to tylko jak się coś dzieje i chcesz się pozbyć strupa tzw ostateczność

bunkerites
12-02-11, 19:06
te magiczne srodki dolewa sie jak silnik nie trzyma kompresji a auto chce sie sprzedac...ochydna praktyka stosowana przez handlarzy!....ow srodki zageszczaja olej,omijac z daleka

rafal86
12-02-11, 19:18
moze ja sie wypowiem bo stosowałem ten srodek w....polonezie;) biegi cięzko wchodziły zimą i po wlaniu tego cuda do skrzyni była duza poprawa. Ale poldek to nie Honda i do niej juz bym nie wlał tego typu dobrodziejstw.

CM Punk
12-02-11, 22:51
kupiłem motul 8100 x-cess i filtr oleju KNECHT. Dużo osób mówi ze taki militec poprawia smarowanie itp i to lepiej dla turbinki?

I na tym bym poprzestał,dokonałeś dobrego wyboru :).

bunkerites
13-02-11, 09:34
Znam przypadek Fiata Bravo ktory mial kompresje po 6 atm na cylinder i olej bral w ilosciach do 1 L na 500km....po dolaniu motodoktora w ilosciu 2 dwoch puszek auto stalo sie jak nowe:)...poszlo odrazu do zyda

skull
14-02-11, 17:35
ja stosowałem w ostatnim swoim aucie dodatek do oleju Ceramizer,w aucie strasznie hałasowały popychacze hydrauliczne zaworów i ten środek wyciszał je idealnie do zera.Tylko poprzednie auto to była benzyna a ten środek Ceramizer sprzedawany jest w opakowaniu 5ml strzykawka,dlatego też zaryzykowałem bo taka ilość jak nie pomoże to też nie zaszkodzi;) Teraz w Civicu 1,7 CTDi wszystko gra jak trzeba żadnego spalania oleju,ładnie chodzi dlatego właśnie taki zestaw motul 8100 x-cess i filtr oleju KNECHT właśnie zastosowałem i jest malina;) Troszkę przetestowałem dodatków do oleju na poprzednim aucie ze względu właśnie na hałaśliwe zawory,których koszt naprawy był drogi i nie zawsze podobno przynosił efekty.Przetestowałem liqui moly,Xeramic,Ceramizer i tylko po tym ostatnim wyciszyło hałas zaworów i co śmieszne 5ml preparatu załatwiało sprawę a nie jak w konkurencyjnych markach najczęściej jest to 250ml:) Po tych testach z dodatkami już nie mam takiego sceptycznego podejścia do sprawy,uważam że są też dobre preparaty,które działają.Żeby nie być posądzony o jakąś reklamę danej firmy bo nie handluję tym tylko dziele się spostrzeżeniami ze stosowania danych środków,miałem jeszcze styczność z chemią motoryzacyjną firmy PRO-TEC i też mogę polecić dodatki do paliw przykładowo.Ogólnie jestem zdania,że jeżeli dla samochodu nic nie dolega to nie ma potrzeby lać jakiś środków.Warto jedynie w dieslach raz na jakiś czas dodać dobrego preparatu do paliwa,który oczyszcza układ zasilania paliwem z wody i innych micro syfów które źle robią dla naszych "gruźlików":D

bunkerites
14-02-11, 20:56
jestem tego zdania ze zaden magiczny srodek nie zastapi mechanika:) jesli masz wystrzelone pierscienie i silnik bierze olej w duzych ilosciach to magiczny srodek pomoze ale na krotki okres czasu ( zagesci olej) ...wystraczajacy zeby sprzedac auto :)

btw..rekalma Ceramizera mowi o przejechaniu 500 km bez oleju :) cuda na kiju :)

psotek86
16-02-11, 00:03
u mnie silnik suuper nic nie bierze itp więc wymieniam na motul 8100 x-cess i filtr oleju KNECHT - bez żadnych wynalazków . Dzięki za porady :)

a do paliwa dolewaliście kiedyś STP (czyszczenie wtryskiwaczy) i czy to daje coś? jak tak, to jak często to stosować? 2 razy w roku?
http://www.autoamigo.pl/_var/gfx/517b96222f4b29f6c067ec0b1141463d.jpg

LemonR
16-02-11, 07:54
Ja wlewam czasami w zimie. W jego super właściwości czyszczące nie wierzę ale że wiąże wodę tak, a tej zimą w zbiorniku nie brakuje.

bunkerites
16-02-11, 18:19
a do paliwa dolewaliście kiedyś STP (czyszczenie wtryskiwaczy) i czy to daje coś? jak tak, to jak często to stosować? 2 razy w roku?
http://www.autoamigo.pl/_var/gfx/517b96222f4b29f6c067ec0b1141463d.jpg

Kiedys dolalem ten specyfik i powiem Ci ze pomoglo...ale autko mialo 17 lat z czego na gazie przejechal 6 lat...po dolaniu STP do beny i wyjechaniu jednego baku,silnik lepiej reagowal na pedal gazu...takze moge Ci polecic jak masz przytkane wtryskiwacze.

A stosuje sie co pelne tankowanie..wlewasz cala zawartosc butelki

rafal86
16-02-11, 18:39
STP stosowałem w Polonezie i w d13b2. Czy cos odczułem? Jakby ciut lepiej silnik pracował a moze mi sie wydawało:D

ridley
22-02-11, 09:29
Co innego dodatek do paliwa dobrej firmy, ktory w zaleznosci od przeznaczenia cos tam moze pomoc a na pewno nie zaszkodzi, czy chodzi o czyszczenie ukladu paliwowego, czy np zapobieganie wytracaniu sie wody/parafiny w zbiorniku. Natomiast zadnego patentu do oleju bym nie dolewal, chyba ze jak juz bylo mowione auto idzie do zyda ;)

Loloss
26-02-11, 19:18
A ja prawdę powiedziawszy, trochę się zastanawiam nad niektórymi tego typu środkami - konktretnie, oryginalnym! Militec-1. I nie chodzi mi o uszczelnienie (zagęszczenie oleju itp.), czy wyciszenie silnika. Zastanawia mnie natomiast redukcja współczynnika tarcia el. w jego wnętrzu.

bunkerites
26-02-11, 22:43
no wiesz na stronie ceramizera napisali ze ich honda przejechala 500 km bez oleju :)

rafal
27-02-11, 12:24
Uważam, że każda honda powinna przejechać 500km bez oleju oraz bez wspomagania jakimiś ceramizerami. Fakt, że szkoda silnika, ponieważ trudno by było go odratować w pełni po takiej podróży :)

LemonR
27-02-11, 17:39
no wiesz na stronie ceramizera napisali ze ich honda przejechała 500 km bez oleju :)

Ściema! Nikt kto jest świadomym jaką rolę w silniku pełni olej nie da się nabrać.

zbych123
13-11-11, 13:25
hmm ceramizer chyba nie zagęszcza oleju chyba ma działać na innej zasadzie

Loloss
17-06-12, 23:24
jestem tego zdania ze zaden magiczny srodek nie zastapi mechanika:) jesli masz wystrzelone pierscienie i silnik bierze olej w duzych ilosciach to magiczny srodek pomoze ale na krotki okres czasu ( zagesci olej) ...wystraczajacy zeby sprzedac auto :)

btw..rekalma Ceramizera mowi o przejechaniu 500 km bez oleju :) cuda na kiju :)

Oczywiście, że nie zastąpi, a zagęszczając czynnik smarny może trochę pomóc. Ale... Nie wszystkie dodatki do olejów, to zagęszczacze! I nie każdy producent twierdzi, że jego "magiczny środek" "naprawi" silnik - choć w jakimś tam stopniu może pomóc.
W grę wchodzi jeszcze zmniejszenie współczynnika tarcia. Osobiście jezdziłem autem (nie swoim), do którego wlany był "zwykły MotoDoktor" (nie żaden tam Militec 1) - tani badziew - który to miał zredukować zużycie oleju w starej Corolli 1.3. Środek się z tego zadania nie wywiązał, ale silnik pracuje o wiele "lżej"!