PDA

Zobacz pełną wersję : Samopoziomowanie reflektów

Wojtec12345678
10-02-11, 21:37
Mam kilka pytań odnośnie tego użądzenia :)
Poniważ na allegro jest mozliwość kupienia takiego cuda :
http://allegro.pl/zestaw-samopoziomowanie-xenonu-czujnik-poznan-i1453681578.html
a działa to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=RHDopCGiOBs

Zastanawia mnie kilka rzeczy:

Mianowicie jak działa samopoziomowanie w autach które maja to w standardzie? Tzn chdzi mi o to czy też jest to podłączane pod silniczki od reflektorów jak to cudo z allegro?
Czy działa to jakos inaczej?

Nie wiem właśnie jak w oryginalnym samopoziomowaiu ale jeżeli ktoś wrzuciłby to do civica to,to podejrzewam że silniczki długo by nie wytrzymały na naszych drogach ponieważ na okrągło by *******zielały góra/dół no i druga sprawa to na silniczkach wg mnie działa to bardzo powoli...i czy w seryjnym samopozi.. też działa to tak powoli?
Jeżeli tak to nie widzę sensu takiego czegoś na naszych drogach z tego względu że silniczki nie nadążą

lopi83
11-02-11, 12:05
fabryczne samopoziomowanie dziala dosc szybko, duzo szybciej niz elektryczna regulacja i to dziala tylko po wlaczeniu swiatel, jak sie wypoziomuje to juz w czasie jazdy nie przestawia az do nastepnego wlaczenia swiatel

Wojtec12345678
11-02-11, 16:07
i to dziala tylko po wlaczeniu swiatel, jak sie wypoziomuje to juz w czasie jazdy nie przestawia az do nastepnego wlaczenia swiatel

Jesteś tego pewien? Gdzieś wyczytałem że powinno działać przez cały czas,bo np jadąc pod górkę to mimo tego że jest soczewka to można oślepić tych co jadą z naprzeciwka i np są akurat na "szczycie"

Czyli można w civicu mieć 100 % dozwolone xenony?
Ponieważ widziałem zapożyczone soczewki z innych aut+spryski+to samopoziomowanie = można jeździć na xenonach bez konsekwencji?

lopi83
11-02-11, 16:18
jakos nie zauwazylem zeby jadac pod gorke swiatla sie przestawialy
100% legalnie to nie bedziesz mial bo lampa nie ma homologacji pod xenon ale na przegladzie nie powinni sie wtedy czepiac, stare auta nie mialy samopoziomowania i bylo...
ja jestem na etapie skladania soczewki bi-xenon do seryjnej lampy :)

Wojtec12345678
11-02-11, 16:52
100% legalnie to nie bedziesz mial bo lampa nie ma homologacji pod xenon ale na przegladzie nie powinni sie wtedy czepiac, stare auta nie mialy samopoziomowania i bylo...
ja jestem na etapie skladania soczewki bi-xenon do seryjnej lampy :)

Skoro wezmę bi-xenon-soczewkę z auta w którym jest lampa dostosowana do xenona to czemu niby będzie źle?
kolsz nie ma wpływu na światło

Więc jeżeli to poziomuje tylko na strcie to jest to kompletnie bez sensu...

Jeżeli auto zaparkujesz na górce przodem do dołu to w momencie włączenia świateł reflektor się podniesie i po ruszeniu nie opadnie i będziesz oślepiał innych...

lopi83
11-02-11, 17:19
czemu niby będzie źle?
nie mowie ze zle ale nie bedziesz mial homologacji na lampe, na kloszu masz wybita homologacje i tego nie zmienisz
a jak by to mialo dzialac caly czas to pod duza gorke zabraklo by Ci regulacji

Wojtec12345678
11-02-11, 17:23
nie mowie ze zle ale nie bedziesz mial homologacji na lampe, na kloszu masz wybita homologacje i tego nie zmienisz
a jak by to mialo dzialac caly czas to pod duza gorke zabraklo by Ci regulacji

Tak ale soczewka jest dostosowana...hmmm ale racja takie coś może powiedzieć każdy nikt nie ma możliwości spr tego np policja

Co do regulacji pod dużą górkę to soczewki podniosą się lub opadną ile mogą...poza tym nie wiem jaka to by musiała być góra aby nie było regulacji

P.s. przyznaj że to ma sens--->Jeżeli auto zaparkujesz na górce przodem do dołu to w momencie włączenia świateł reflektor się podniesie i po ruszeniu nie opadnie i będziesz oślepiał innych...

lopi83
11-02-11, 20:34
teoretycznie tak ale samopoziomowanie jakos inaczej dziala bo jak zaparkujesz z gorki to nie wyrowna Ci do poziomu, sprawdzalem to w firmowym pasacie

ppm702
11-02-11, 21:09
Samopoziomowanie dziala tylko po wlaczeniu swiatel. Ustawia si? nie wzgledem zyroskopu (poziom bezwzgledny) a na podstawie odczytow wysokosci przedniego zawieszenia wzgledem tylnego. Ot i cala filozofia.

Uklad "samopoziomowania" dzialajacego na zasadzie roznicy wysokosci osi zkozylem sobie jakies 4 lata temu i mimo spryskiwaczy nie oznacza to, ze mam legalny ksenon.

Swiatla zmieniaja poziom przy zmianie obciazenia samochodu, a nie przy jezdzie po gorkach

Wojtec12345678
11-02-11, 21:33
więc to na allegro to lipa?

Jest możliwość zaadoptowania czegoś takiego z jakiegoś innego auta?
Tak jak się to robi z soczewkami?

ppm702
11-02-11, 21:43
Tak, allegrowy wynalazek to lipa.

Adaptacje z innego auta mozna wykonac tylko wraz z silniczkami i ukladem sterowania wypozazonym w komparator. W rzeczywistosci nierealne. Wymagaloby tylu przerobek, ze chyba lepiej i taniej zbudowac swój uklad. Chocia? taniej w tym przypadku nie oznacza tanio. A ju? na pewno nie kwote zblizona do allegrowej.

Wojtec12345678
11-02-11, 21:55
Chociaż z drugiej strony gdyby było założone to cudo z allegro, można by np na przeglądzie bądź kontroli przez policje udowodnić że to jest i już pewnie by patrzeli na to inaczej...
A że z allegro to nie sprawdzą...(jedynie na przeglądzie) bo policja bardzo wątpie

Chipsy2
12-02-11, 00:22
A czy to za przeproszeniem g....no z allegro ma homologację ? Wątpię więc nie kombinuj bo szkoda twojej kasy no chyba że chcesz z siebie zrobić d.... przed policjantem albo diagnostą.

spychu
12-02-11, 01:33
Ja powiem tak.

Mając soczewkę, która nie rozprasza światła i żarniki o barwie wziętej nie z kosmosu typu 6-12k nawet jadąc z daleka xeny wygladają jak najzwyczajniejszy w świecie OEMowy xenon.

Ja odkąd w Civicku mam soczewkę bixena z E60 + żarniki Philipsa 4300K nie mam absolutnie żadnych problemów z policją i żadne samopoziomowanie nie jest mi potrzebne. Podczas kontroli policjanta bardziej interesowało to "jak to jest zrobione, że widzi pierwszy nieseryjny xenon, który nie oślepia i normalnie świeci, niż to czy to ma homologację czy nie", tak wiem, że jakbym trafił na innego to by się czepiał.

Inny po zatrzymaniu mnie za przekroczenie prędkości gdzie waliłem na niego w mieście w nocy, podczas kontroli nawet na lampy nie spojrzał.

Dla mnie kluczem do sukcesu jest włożenie xenonu w soczewkę i żarników 4300, 5000K. 6000K i wszystko powyżej już wygląda nienaturalnie i mimo soczewki z daleka widać, że to nie jest seryjny xenon.

W Audi mam OEMowy xenon, który nie różni się niczym poza poziomowaniem, które jest automatyczne a w civicku mam zachowane z przełącznika ze środka auta. Dla mnie szkoda kasy na wszelkiego rodzaju wynalazki, które miałyby być imitacją samopoziomowania, dobra soczewka, normalny żarnik, spryskiwacze i tyle.

Jak trafisz na upartego służbistę to nawet samopoziomowanie za worek kasy Ci nie pomoże, bo każda jedna lampa w civicku 5/6gen czy to OEMowa czy tjuningowa jest przystosowana do źródła światła halogenowego a nie xenonowegoi takie też ma ewentualne homologacje,

Wojtec12345678
13-02-11, 14:28
A czy to za przeproszeniem g....no z allegro ma homologację ? Wątpię więc nie kombinuj bo szkoda twojej kasy no chyba że chcesz z siebie zrobić d.... przed policjantem albo diagnostą.

Nic nie piszą, więc wątpie

Ja powiem tak.
Mając soczewkę, która nie rozprasza światła i żarniki o barwie wziętej nie z kosmosu typu 6-12k nawet jadąc z daleka xeny wygladają jak najzwyczajniejszy w świecie OEMowy xenon.

Mam żarnik 5000k a planuję nawet 4300k bo widać lekką poświatę niebieskiego...tyle że mam angelsy, które plauję latem wymienić i zastanawia mnie właśnie przróbka lamp bądź kupna lamp denji II generacji... tylko że ta przróbka nie jest tania :mad:

embargo
14-02-11, 22:52
Popieram w 100% Spycha.

O matko a wiesz (Wojtec) ,że żarnik potrzebuje 100 godzin na nabranie swojej nominalnej barwy ? chyba nie...
Na początku każdy żarnik świeci trochę niebiesko z czasem mija.

Wojtec12345678
15-02-11, 12:42
O matko a wiesz (Wojtec) ,że żarnik potrzebuje 100 godzin na nabranie swojej nominalnej barwy ? chyba nie...
Na początku każdy żarnik świeci trochę niebiesko z czasem mija.

Tak wiem o tym bardzo dobrze i u mnie żarniki święcą już dłużej niż 100 godzin i jest niebieska poświata