Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kontrolka Check Engine zapaliła się podczas jazdy

Marcin1792
10-02-11, 18:44
Witam, szukałem nie znalazłem. Podczas jazdy ok w 10-tym km drogi zapaliła się kontrolka check engine i tak aż nie dojechałem do domu i nie zgasiłem silnika(d15b2). Wiecie co jest nie tak?:( Pozdrawiam

zakit
10-02-11, 18:49
moze warto najpierw zrobic samodiagnostyke zmiast pisac posty odrazu?

pablo_020
10-02-11, 18:51
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?27707-Samodiagnostyka-w-5-gen&highlight=samodiagnostyka%20eg5

Marcin1792
10-02-11, 18:52
Civica mam pierwszy raz:) Więc wybaczcie:) Myślałem, że od razu otrzymam odpowiedź typu zrób to zrób tamto, z tym i z tamtym jest może coś nie tak:)

pablo_020
10-02-11, 18:55
Takim błędem może objawiać sie uszkodzona sonda. Jak spalanie?
Może jak nam kupisz karty do tarota to Ci wywróżymy

Marcin1792
10-02-11, 19:05
W spalaniu nie zauważyłem różnicy, samodiagnostykę przeprowadzę w weekend. Koledzy równie dobrze możemy rozmawiać bez docinek typu daj nam karty to Ci wywróżymy:) Od tego jest forum, żeby rozwiązywać problemy:)

pablo_020
10-02-11, 19:10
Od tego jest forum, żeby rozwiązywać problemy:)
A nie zgadywać.

Zrób samodiagnostyke odczytaj błąd będziesz wiedział.
Na forum na twoje pytanie jest już odpowiedz więc nie wiem po co zakładać nowe tematy !
Wystarczy poszukać.

Marcin1792
10-02-11, 19:13
Wyszukiwarka działa na zasadzie tagów, a nie każdy je dodaje co utrudnia odnajdowanie tematów.:)

Muzyk-Grzes
10-02-11, 19:51
Chyba problem polega na tym że nie ma tematu ,który by naprowadzał jak np: wpisac w wyszukiwarke chceck engine i wyskakuje link do Samodiagnostyki, w sumie to nie ma się co Marcinowi dziwić, skąd miał wiedzieć że jak błąd się pojawia to trzeba go sczytać i sprawdzić jaki to błąd.

Marcin1792
10-02-11, 20:03
Jak już pisałem mam Civic'a pierwszy raz od ok miesiąca:) Wcześniej była VB, dlatego spokojnie, sprawdzę samodiagnostykę i napisze kod błędu o ile uda mi się go odczytać i mam nadzieje, że pomożecie:)

pablo_020
10-02-11, 23:19
nie ma tematu ,który by naprowadzał jak np: wpisac w wyszukiwarke chceck engine i wyskakuje link do Samodiagnostyki,

Nie ma? Wpisałem tylko "check"
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?98972-Zapala-sie-CHECK-ENGINE-(&highlight=check
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?18225-Swieciacy-check-engine&highlight=check
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?71941-Problem-check-engine!!!!-V-Gen&highlight=check
Każdy z tych tematów naprowadza na samodiagnostyke.

skąd miał wiedzieć że jak błąd się pojawia to trzeba go sczytać i sprawdzić jaki to błąd.
Jak by użył szukajki wpisując wyrazy Check Engine to by wiedział

piaty5element
10-02-11, 23:24
Gruba awantura widze

Saiti
10-02-11, 23:45
Lejemy! Co to VB? Variatowskie BMW? :D

jacente
11-02-11, 00:30
Veyron od Bugatti ;) ;) tam samodiagnostyki nie ma a tutaj jest a wiecie jak to jest z nowinkami technicznymi, człowiek się gubi :)

a tak na poważnie to na pewno sobie poradzisz z odczytem błędu, jest to prosta sprawa i nie ma się co bać. Jak coś to nagraj filmik z mrugania i wrzuć ale to ostateczność :)
No i prawdopodobnie to sonda lambda.

Skoti
11-02-11, 05:52
robiłem w paru autach samodiagnostykę i wiedz że w H jest najłatwiejsza do odczytania.
jak odcyztasz kody najpierw uzyj szukajki później pytaj :)

Marcin1792
11-02-11, 08:29
VB to skrót od Vectry B, ludzie ja tu chcę normalnie rozwiązywać problemy a tu widzę, że cały czas się ktoś czepia, wiem już co mam zrobić, najwyżej wrzucę filmik i mi pomożecie (o ile pomożecie). Jeśli dalej mają być jakieś zaczepki to proszę moda o usunięcie tematu nie będzie sprawy. Po to chyba jesteście żeby pomagać a nie jechać po kimś, chyba, że na takie forum trafiłem? Mam nadzieje, że NIE! Dzięki chłopaki za pomoc

jacente
11-02-11, 13:40
Tak jesteśmy tutaj żeby pomagać ale pomagamy tylko wtedy gdy ktoś kto szuka pomocy włoży chociaż odrobinę pracy w odnalezienie przyczyn usterki. Tutaj nie ma wróżek. Codziennie odpowiadać na te same pytania to się każdemu nudzi i dlatego niektórzy muszą sobie odreagować ;)
Czekamy na kod usterki

Marcin1792
11-02-11, 16:53
Rozumiem, jestem tu nowy, zrozumcie... Kod usterki będzie jutro w południe, o ile nic mi nie wypadnie, dzięki za zainteresowanie chłopaki:):)

Marcin1792
12-02-11, 11:22
Witam Was ponownie, nagrałem kod błędu (jednak coś jest:((((( ). Pomożecie? (d15b2):)

http://www.youtube.com/watch?v=hSJ4vNth9kY

Kod nr 16?

pablo_020
12-02-11, 11:37
Google prawde Ci powiedzą:
Tabela kodów usterek

Kod Usterka
0 Elektroniczne urządzenie sterujące lub jego obwód
1 Sonda lambda lub jej obwód (z wyjątkiem silnika D16A9)
3 Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym, lub jego obwód
4 Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód
5 Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
6 Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
7 Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
8 Czujnik GMP lub jego obwód
9 Czujnik identyfikujący 1-szy cylinder
10 Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
11 Potencjometr CO lub jego obwód
12 Układ recyrkulacji gazów wydechowych lub jego obwód
13 Czujnik ciśnienia atmosferycznego lub jego obwód
14 Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód
15 Sygnał wyjściowy układu zasilania
16 Wtryskiwacz paliwa lub jego obwód (silnik D15B2)
17 Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
18 Ustawienie zapłonu
19 Zawór elektromagnetyczny blokady automatycznej skrzyni biegów
20 Elektroniczny czujnik obciążenia lub jego obwód
21 Zawór elektromagnetyczny rozdzielacza (w ABS) lub jego obwód
22 Wyłącznik ciśnieniowy oleju ustawienia zaworów
30 Sygnał "A" z automatycznej skrzyni biegów
31 Sygnał "B" z automatycznej skrzyni biegów
41 Grzałka sondy lambda lub jej obwód (silniki D16Z6, D16Z7, B16A2)
41 Grzałka czujnika liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1)
43 Układ paliwa lub obwód (silniki D16Z6, D16Z7, B16Z2)
48 Czujnik liniowego przepływu powietrza lub jego obwód

Marcin1792
12-02-11, 11:55
Tabele znalazłem, nie wiem tylko czy dobrze odczytałem kod, mógłbyś sprawdzić? Filmik powyżej:)

Nowakman85
12-02-11, 11:59
1 i 16

pablo_020
12-02-11, 12:05
j.w

Może zrób reset kompa, pojeżdzij i jak wyskoczy to zrób samodiagnostyke, bo możliwe że któryś błąd jest starym nie skasowanym błędem.

Marcin1792
12-02-11, 13:06
Jak zresetować kompa?

pablo_020
12-02-11, 13:34
Wpisać w szukajkę "reset kompa" i oto wyniki:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?88775-reset-kompa!-szybkie-pytanie!-wazne!!&highlight=reset+kompa
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?84607-reset-kompa&highlight=reset+kompa
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?71948-reset-kompa&highlight=reset+kompa
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?57357-Wyj%EAcie-akumulatora-reset-kompa&highlight=reset+kompa
i wiele, wiele innych.

Mirek82
12-02-11, 18:52
mam tak samo problem :(

Marcin1792
12-02-11, 20:38
Taki sam problem?

Nowakman85
12-02-11, 21:00
male pytanko masz gaz zalozony? jesli nie to zresetuj odkrecasz zacisk minusowy na akumulatorze czekasz powiedzmy te pare min przykrecasz znowu i po sprawie mozesz sie bawic w te nauki wl wiatrakow chlodnicy ale tak naprawde nikt nie wie czy to cos daje najlepiej poprostu autem jezdzic gorzej jak znowu check zacznie sie palic ale to szukanie igly w stogu siana ogolnie auto jezdzi pali w normie;olej jest; hamulce dzialaja to nie ma co robic paniki tylko jedzic bo po to jest auto a jak sie zacznie szukac wad awari to sie je znajdzie w 1 letnim aucie i to tyle w temacie pozdrawiam

Marcin1792
13-02-11, 14:42
male pytanko masz gaz zalozony? jesli nie to zresetuj odkrecasz zacisk minusowy na akumulatorze czekasz powiedzmy te pare min przykrecasz znowu i po sprawie mozesz sie bawic w te nauki wl wiatrakow chlodnicy ale tak naprawde nikt nie wie czy to cos daje najlepiej poprostu autem jezdzic gorzej jak znowu check zacznie sie palic ale to szukanie igly w stogu siana ogolnie auto jezdzi pali w normie;olej jest; hamulce dzialaja to nie ma co robic paniki tylko jedzic bo po to jest auto a jak sie zacznie szukac wad awari to sie je znajdzie w 1 letnim aucie i to tyle w temacie pozdrawiam
Nie nie mam gazu, zresetuję i napisze jakie są tego efekty, na razie dzięki za pomoc:)

jacente
13-02-11, 15:32
No zresetuj ale błąd pewnie znowu się pojawi skoro nie usunąłeś przyczyny usterki. Zapewne zapalał będzie się w trasie jak jedziesz ze stałą prędkością bo wtedy ECU pracuje w zamkniętej pętli i koryguje wartość paliwa za pomocą odczytów z sondy. Jak znowu go złapiesz to musisz przyjrzeć się na początek sondzie. Ile kilometrów zrobiłeś z tym błędem, że napisałeś ze nie zauważyłeś różnicy w spalaniu? Jak padnie sonda to zacznie palić 30-50% więcej :D

Marcin1792
14-02-11, 01:10
No zresetuj ale błąd pewnie znowu się pojawi skoro nie usunąłeś przyczyny usterki. Zapewne zapalał będzie się w trasie jak jedziesz ze stałą prędkością bo wtedy ECU pracuje w zamkniętej pętli i koryguje wartość paliwa za pomocą odczytów z sondy. Jak znowu go złapiesz to musisz przyjrzeć się na początek sondzie. Ile kilometrów zrobiłeś z tym błędem, że napisałeś ze nie zauważyłeś różnicy w spalaniu? Jak padnie sonda to zacznie palić 30-50% więcej :D

Wydaje mi się, że sonda pokazuje błąd dlatego, że mam jeden wtrysk zasyfiony, (szarpie do 2,5tys rpm) a właśnie gdy jechałem na ok 2tys rpm po kilku km zapalił sie check:)

jacente
14-02-11, 17:02
Jest to możliwe, więc wymień wtrysk albo oddaj do czyszczenia.

Marcin1792
14-02-11, 17:10
Jest to możliwe, więc wymień wtrysk albo oddaj do czyszczenia.

Sam przeczyszczę, przynajmniej spróbuje:)