PDA

Zobacz pełną wersję : wycieraczki!

jawa75
09-02-11, 13:24
czy ktos moze wie co jest grane?otoz mam problem z wycieraczkami w trybie automat(mam na mysli dzialajacy sensor)gdy sa w ruchu jest ok ale gdy przesteja dzialac to zatrzymuja sie czasami w polowie szyby czasami lekko odchylone a znowu czasami na dole tzn.w prawidlowej pozycji i gdy przelacze na off to zaczynaja dzialac przez okolo 5 sekund non stop ,problem ten wystepuje od czasu do czasu...

galagalicki
10-02-11, 12:36
Miałem a właściwie mam to samo, gdy auto było na gwarancji wymieniali nawet cały ecu i nic nie pomogło. Przyczyne odnalazłem sam. Zjawisko to zdarza się bardzo rzadko i własciwie tylko w okresie zimowym. Problem tkwi nie w elektronice ale w połączeniach przy silniku wycieraczek (spróbuj tam wysuszyć), aha jeszcze jedno tanie płyny do spryskiwacza zimowe działają jak elektrolit niestety, który się tam właśnie dostaje. Tej zimy używam dobrych płynów i problem ustąpił.
Pozdrawiam

jawa75
10-02-11, 13:49
dzieki.moze tak byc bo mam jeden z tanszych plynow kupionych w tesco,zmienie- zobaczymy...

galagalicki
14-02-11, 10:38
Najpierw przepłukaj wodą okolice silnika wycieraczek a następnie dobrze wysusz.

ga_cex
16-02-11, 15:03
Ja ZAWSZE leje tani płyn i nie mam tego problemu. Powiem więcej w tej chwili mam zalany z BP za 29.99(5l) - płyn jest gorszy niż z marketu po 10zł gdyż przy lekko oszronionej szybie wolniej rozpuszcza lód niż taki za dychę. Szyb staram się nie drapać bo są słabe że szok (podatne za zarysowania).
Jak kolega gagalicki zauważył - trzeba sprawdzić styki, jeśli na gwarancji to zgłoś niech sprawdzają, a jeśli po to trzeba się samemu przyglądnąć.
Pozdrawiam

Dzida
16-02-11, 15:15
To jak płyn do szyb rozpuszcza lód wyznacznikiem jego jakości.

Ludzie, powariowaliście?

galagalicki
22-02-11, 10:54
tańsze płyny też będą ok rozpuszczać lód, problem polega na tym, że zawierają chlorki metali czyli potocznie mówiąc sól, czy to KCl czy NaCl lub inne, a jak pewnie wszyscy wiedzą każde sole metali są wspaniałymi elektrolitami i przewodza prąd elektryczny.
Pozdrawiam

ga_cex
25-02-11, 20:51
@Dzida
Czym ty sie kierujesz wybierając płyn - chyba nie zapachem- i jakiego używasz z - ciekawości ?

@galagalicki
Wszystkie płyny mają bardzo zbliżony skład, droższe mają więcej chemii zabezpieczające gumy gdyż to najbardziej narażone części na działanie płynu.
Nie jestem pewnien czy tam są sole - NaCl to swykła sól jak w kuchni lub sypana na asfalt, więc z pewnością nie może jej być w składzie a przynajmniej nie powinno . Jednak w porównaniu z tym ile jest sypane na ulice w zimie to nawet jak by była to kropla w morzu pośniegowego błota na szybie :D

Swoją drogą macie jakieś ulubione płyny i te najbardziej znienawidzone ?
Pozdrawiam

TeeS1975
25-02-11, 21:38
ja używam sonax-a
zimowy około 13 PLN za banke 4 l.
letni około 8 PLN

Dzida
25-02-11, 21:44
ZłotyCH, błagam.

hmmm, no nie wiem.
Wyznacznikiem jest wszystko. Nie skupiam się co prawda kupując płyn, to jedna z tych rzeczy, którą leję "pierwszą z brzegu" - tymbardziej do samochodu, którym się obecnie poruszam - a nie jest to mojda Honda. Płyn nie jest od rozpuszczania lodu - to na pewno. Przecież nie psikamy płynem na skutą lodem szybę. Płyn najlepiej, żeby jak najmniej gęstniał na mrozie, i nie był "wodnisty", oraz dobrze tą szybę mył... Od rozpuszczania lodu są wszystkie odmrażacze...

ga_cex
25-02-11, 22:21
Kolego Dzida,

Chyba nie rozumiesz że w VIII gen są bardzo słabe szyby- większość z nas ma już widoczne rysy a skrobanie tego nie naprawi - raczej pogorszy.
Dodatkowo jeśli na dworku jest powiedzmy -5-10 'C i masz zmarznięty szron a płyn będący do -22 'C nie rozpuszcza go a kosztuje 30 PLN (taka mamy walutę) to jest gówniany i niewarty dodatkowej kasy.
Jeśli wolisz stać i marznąć z drapaczką to proszę bardzo, odmrażacze są do -50'C np autoland którego używam i stosuje go głównie jak przymarzną wycieraczki(i też trzeba chwilkę odczekać) - RESZTA TO ROBOTA PŁYNU.
Dodam że odmrażacz kosztuje chyba 7-8 zl za butle bodajże 0,7.Więc nie opłaca się lać drogich płynów - co dopiero powiedzą koledzy z xenonami ...