Zobacz pełną wersję : brak hamulców:(
wojtus1199
21-01-07, 09:19
witam
wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Wyjechałem sobie autkiem i swieciła mi sie kontrolka od ręcznego(czyli pewnie cos z hamulcami). Przejechałem z 1 km ale wszystko wporzadku. Po dojechaniu do celu postanowilem jednak je sprawdzic. NAciskam hamulec hamujeok, ale gdy wcisnolem go o oporu to pedał hamulca doszedł do podlogi i zaczol latac luzno no i po moich hamulcach;/ Traz pytanie:
Czy zdarzyła sie komus taka usterka?
pewnie jakas nieszczelnosc w ukladzie. Szukac w przewodach czy gdzie indziej?
Jaki moze byc ewentualny koszt naprawy? To trzeba jakos polutowac czy wymiana przewodow? Jaka jest ich cena? bo na allegro nie moge ich znalesc? Ile wchodzi plynu hamulcoego do ukladu?
najpierw sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku, pod maską. a potem zerknąłbym na okolice hamulców (przód i tył), jeżeli tak szybciutko hamulce Ci zniknęły (zakładam ze kontrolka nie świeci się od np: 1 m-ca) to musi być to spory wyciek, widoczny gołym okiem.
wojtus1199
21-01-07, 09:30
kontrolka zaswiecila mi sie wczoraj. jak pisalem dojehcalem ten odcinek hamulec był. ale jak mocnooooo nacisołem hamulec to wpadł w podłoge i tak juz zostalo;/
kontrolka zapala sie jak w zbiorniku z plynem nie ma plynu, a jesli miales go malo to po wcisniecu do oporu moglo ci zassac powietrze i dlatego teraz nie masz hebli... sprawdz czy masz plyn. jak masz malo ale cos jest, to dolej jakiegos DOT4; jak nie ma w zbiorniczku to po dolaniu musisz odpowietrzyc uklad.(zreszta tak czy siak warto to zrobic)
to ze ci ubylo plynu raczej oznacza jakis wyciek, najlatwiej bedzie jak staniesz gdzies na suchym, przy wlaczonym silniku popompujesz pare razy hamulec, potem odjedz zobacz czy gdzies wycieklo, pod maska tez zajzyj w okolicach pompy hamulcowej. a najlepiej jedz do mehanika bo hamulce to nie zarty!
powiedz masz ten plyn w zbiorniczku, czy nie??
mi wysiadly przed krzyzowka, jechalem 70km/h, przejechalem na waleta, obrocilem sie na recznym, plyn sie wylal, wizyta u wuja i po problemie ;-)
wojtus1199
21-01-07, 22:04
nie sprawdziłem ile płynu bo to było w nocy, a dzis nie mialem czasu. Pedał hamulca lata sobei teraz luźno bez oporow;/
Zwróć uwage na cylinderki - prawdopodobnie ze starości sie wysrał
No i NAJWAŻNIEJSZE, sprawdź stan przewodów hamulcowych! Wymieniałem swoje w poniedziałek. Sczególy tutaj: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=313142#313142 Sprawdź poziom w zbiorniczku! To nie żarty!
wojtus1199
22-01-07, 18:56
no ja dizsiaj byłem u mechanika, przewody jak u ciebie a nwet gorzej bo jeden puscił. facio mi przeczyscił je szczotka zeby było widac gdzie odpaliłem auto i paliwowy puscił;/ rewelka. musz ewymienic pewnie wszystie przewody. w czwartek odstawie chyba auto do mechanika. a dzisiaj adrenalinka i jazda po miescie z hamulcem tylko recznym. zamawial ktos przewody na necie?
Nie zamawiaj na necie. Mechanik wszystko ogarnie. Mnie to kosztowało 400 z przewodami. Fotek jeszcze nie mam nowych bo jeszcze stoi w warsztacie (uszczelka pod głowica przy okazji wymiany przewodów hamulcowych) Wymień wszystko od razu! A nie mówiłem! K...WA chłopaki! Zajrzyjcie pod spód swoich ślicznotek i zbadajcie im przewody!!! Strach się bać! O matko!
wojtus1199
23-01-07, 09:35
powiedzcie mi jeszcze co czego śa te wezyki pod osloną co ida pod autem? są 4 przewody.
2 cieńsze potem 1 gribszy i znowu w cieńsze. wiem ze jeden jest napewno do hamulców i jeden do paliwa bo one mi ciekna. a do czego reszta jest?
2 hamulcowe i 2 paliwowe. Ale wymień wszystkie. Bedziesz miał spokój do końca życia.
wojtus1199
23-01-07, 09:54
a ten piąty? ten najgrubszy?
Zapytam jutro mechanika i postaram sie odpowiedzieć. Pozdro!
a ten piąty? ten najgrubszy?
To rura wydechowa.
wojtus1199
23-01-07, 15:30
sodaone, hmm moze u ciebei ma ona 7mm średnicy ale u mnie to raczej ona biegnie w innym miejscu:P i jest ciutke grubsza. a a za glupie odpowiedzi to dziekuje. uwazaj zebys sie sam bez hamulców nie przejechal
wojtus1199, nie denerwuj się brachu, to było tak na rozladowanie emocji. A jeśli chodzi o hamulce to nie bój, w swojej musiałem wymienić, szczęki (bo mam bębny z tyłu), linkę od ręcznego i płyn bo już się gotował. A poza tym to nie ładnie ,że tak źle życzysz innym.
wojtus1199
23-01-07, 18:35
nie zycze tylko ostrzegam:P
No juz! Przestańcie! :)
Jest 5 rurek:
- 2 o średnicy 5 mm to przewody hamulcowe,
- 2 o średnicy 6 mm to paliwowe,
- 1 o średnicy 8 mm to tez paliwowy. Ponoć to jakiś przewód zwrotny.
Tyle informacji na dziś. jutro odbieram swoją H z warsztatu i może w końcu zobaczę te nowe i błyszczące przewody hamulcowe. Jak je zobaczę, to zrobie foto i może wrzucę na forum...
wojtus1199
23-01-07, 22:50
tomiek, dzieki wielkie:)