Zobacz pełną wersję : Problem z dmuchawą
Daniello87
08-02-11, 14:45
Witam Was,
Od razu napiszę, iż przejrzałem trochę wątków ale żaden tak naprawdę nie pasuje to mojego problemu. Otóż dzisiaj jadąc sobie spokojnie z włączonym nawiewem na I biegu nagle poczułem zapach jakby coś się spaliło. Spojrzałem na dmuchawę i słyszę, że przestała chodzić. Kompletnie na każdym biegu brak jakiekolwiek reakcji. Od razu spojrzałem na bezpiecznik nr 6 30A pod maska i widzę, że jest spalony. Odkręciłem także rezystory i wszytko jest w porządku. Po zakupie nowego bezpiecznika włączyłem dmuchawę i kompletnie nic nie było słychać dopiero na IV biegu dosłownie przez 2 sekundy słuchać było działający silnik dmuchawy po czym znowu smród i wywalony bezpiecznik pod maską ten sam który przed chwilą wymieniłem. Wydaję mi się, że silnik się skończył tylko kupić używkę aby pochodziła znowu trochę lub co gorsza od razu się przepaliła :/ macie może jakieś rady bądź sugestie?
P.S. nie wiem czy to mogło mieć wpływ ale ostatnio rozbierałem dmuchawę celem wyczyszczenia i do środka smarnołem olejem do maszyn może to było przyczyną :/
Jak chcesz to ja mam sprawną dmuchawę, mogę Ci w dobrej cenie ją oddać.
Ogólnie to łożysk w silnikach elektrycznych nie powinno traktować się żadnymi olejami. Jak juz to smar stały. Ogólnie wszelkiego rodzaju smarowanie nie przynosi długotrwałego efektu.
Nie wiem jakie łożysko jest w silniku dmuchawy, ale olejem mogłeś wypłukać właściwy smar. Nie wydaje mi się jednak żeby to wpłynęło na spalenie się silnika w niedługim odstępie czasu.
heh a ja własnie sie przymierzałem do takiego smarowania dmuchawy, miałem psiknąć wd-40 i jakiegoś smaru w spreju, ale po przeczytaniu tego tematu se chyba odpuszcze...
Daniello87
08-02-11, 17:02
odpuść odpuść, wyjmij ją i dokładnie wyczyść z syfu. Tylko Panowie potrzebuje rady czy to aby na pewno według Was wygląda na spalenie się silnika?
Daniel, sprawdź silnik podłączając go bezpośrednio pod 12V (bo chyba jest on na 12V). Ale wcześniej obadaj czy w miarę lekko się kręci. Jeśli to nie silnik to szukaj przyczyny w aucie. Najlepiej miernik w dłoń i posprawdzać;)
Jeżeli to silnik powoduje przepalanie się bezpiecznika, to lepiej nie podłączaj go bezpośrednio pod aku bo możesz narobić sobie więcej szkód. Zrobisz zwarcie i ugotujesz elektrolit w aku i kto wie co jeszcze. Jak już chcesz próbować to najlepiej na prostowniku albo jakimś zasilaczu. Miernikiem możesz posprawdzać uzwojenia silnika.
Daniello87
09-02-11, 10:17
Dziękuje za pomoc, będą musiał działać z tym jednak wydaje mi się, że to właśnie przez ten smar co dałem silnik się zepsuł i spalił. Tylko teraz pytanie odnośnie tego czy kupić używany wentylator czy nowy :/
Daj silnik do przezwojenia. Koszt coś kolo 100zł a masz pewność, że masz nowe uzwojenie a czasem i komutator ci wymienią. Z używką różnie bywa. Nowy pewnie kosztuje chore pieniądze.
Ja bym podjechal do zakladu ktory zrobi nowe zwoje. Onie siedza w tym i sa kumaci wiec powiedza czy faktycznie dmuchawa pali bezpiecznik. Bedziesz madrzejszy znajac przyczyne.
Daniello87
09-02-11, 14:12
nowy kosztuje 400 zł firmy valeo, zamówiłem używkę od tygryska zobaczymy co z tego wyjdzie.
Daniello87
10-02-11, 14:34
Panowie właśnie wróciłem z garażu i podłączyłem nowy silnik dmuchawy i bezpiecznika nie wywala natomiast dmuchawa działa tylko i wyłącznie na 4 biegu :/ winowajcom może być płytka z rezystorami?
Panowie właśnie wróciłem z garażu i podłączyłem nowy silnik dmuchawy i bezpiecznika nie wywala natomiast dmuchawa działa tylko i wyłącznie na 4 biegu :/ winowajcom może być płytka z rezystorami?
objaw na to wskazuje. Sprawdz rezystor wg procedury z manuala albo tego wątku (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?15002-Instrukcja-naprawy-rezystora-dmuchawy-w-Honda-Civic.).
Ja po naprawie rezystora przez chwile mialem cieplo bo nie dzialalo nic, ale okazalo sie, ze wtyczka nie zaskoczyla do konca :cool:
Daniello87
11-02-11, 14:41
Generalnie problem został rozwiązany. Stary silnik został podłączony w jakimś warsztacie w celu sprawdzenia czy chodzi to same iskry szły :/ oczywiście uszkodzeniu uległy również wszystkie rezystory na płytce. Zmuszony byłem kupić nową płytkę bo stara do niczego się nie nadawała, zamontowałem używany sprawny silnik dmuchawy i wszystko pięknie działa. Generalnie nie mam pojęcia jak Wy czyścicie te silniki. Swój stary próbowałem rozkręcić to zdjąłem tylko ten walcowaty koszyk który wychodzi razem z wirnikiem i tyle. Nie widzę za bardzo nawet jak to można rozebrać dalej. Ale grunt, że dmuchawa działa :)