Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup CIVICa 3 gen. 1.3 - pytania

bl
20-01-07, 20:19
Witam.
To moj pierwszy post, więc przy okazji się przedstawiam - bartek gliwice, fan ale nie posiadacz civica;)

Szukając taniego auta, trafiłem na civica bodaj z 86 roku 1.3
Z pierwszego oglądu auto wygląda ładnie, było lakierowane, z opisu sprzedającego, a raczej przedstawiciela osoby sprzedającej wynika że o auto dbano.

Jescze go "nie badałem", ale właśnie dlatego pisze:

1: czy warto? wchodzic w ten model? moja alternatywa to golf 1.6 diesel [raczej przymus, nie lubie tego auta:(] albo 205/309 itp
2: jak i co sprawdzić w tym aucie? prosze o praktyczne informacje co pada, co jest drogie, jak to sprawdzić, gdzie są elementy awaryjne itp.
3: szukam informacji jakich kolwiek na temat tego silnika 1.3 co to za wynalazek, jakie ma parametry, jak jest zbudowany... nie znalazlem takich informacji:(
4: silnik jest zasilany gazem, 2 lub 3 letnia inst. gazowa. co warto sprawdzić i jak?

5: w silniku coś stuka. najprawdopodobniej łożysko na panewce. podjade przed zakupem ewentualnym do mechanika, ale jak sądzicie, droga naprawa? trodna? gdzies slyszalem ze dostep tam jest łatwy, ale sie na tym nie znam.

I ogolnie co radzicie? czy warto czy nie? jak z dostępnością części do tego modelu, i jak z cenami? auto moge kupić za niewielkie pieniądze, dlatego pchce go mocno przetestować, no i licze na wszystkie informacje lub linki do wątków gdzie czegos sie dowiem lub do innych stron w tym temacie.
niestety o tej generacji jakoś nie wiele moge znaleść a o tym silniku jescze mniej. silnik to chyba 12 zaworowa jednostka?:-)

jednym słowem co mi radzicie?!?:)
dość pilna sprawa...

Dodano: Nie 21 Sty, 2007
witam ponownie,
przepraszam za nowy watek, zapytalem rowniez w już istniejacym, ale strasznie malo informacji na temat 3 gen. z tąd moja desperacja.
prosze o wybaczenie;)

novak
21-01-07, 13:46
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=312570&sid=ccde032e89f1c5e749f9b6000a2a8bc4#312570

Tu masz link , żeby się zapytać czy warto kupić Hanie. A co do tego silnika (na gaźniku 75KM oznaczenie silnika EV2) i modelu , to dużo zależy od zadbania jak w każdym starszym samochodzie. Popatrz napewno na tylne nadkola i w tym przypadku też na dół drzwi i progi. Pozdrawiam.

b_giant
21-01-07, 16:24
Szczerze się przyznam,że Civica III widziałęm tylko raz w życiu przez krótką chwilę.Pierwsza myśl to:"Civic 4 taki jak mój.O kur*a to ja jeżdże takim paskudnym autem??A nie to chyba 3.Całe szczęście :) " I coś mi się wydaje,że III to w ogóle nie była oferowana na rynek europejski,a dopiero 4 była ogólnodostępna.Przemyśl sprawę.Przy takich razdkospotykanych autach to różnie może być.Nie znam się na trójkach ale ja bym chyba brał tego golfa w dieslu.Polecam modele 1.6 TD (a już TDI to w ogóle fajna sprawa),1.3 benzyna ale na wtrysku (podobno lepiej jeździ niż 1.6 benzyna-tak twierdzi kolega).Odradzam 1.6 diesel bez turbiny i w ogóle silniki diesla bez turbin,bo to muły straszne.No i do takiego golfa to masz wszystko co tylko chcesz (choć części do silników dieslowskich są podobno droższe niż do benzyn-teoria mojego kolegi,który zrobił już 1.6TD koło 100tyś).Taka moja rada.Sam co prawda jeżdże civiciem IV i golfa nigdy nie miałem,ale golf to było jedno z dwóch aut jakie brałem pod uwagę przy kupnie auta.Pozdrawiam ;-)

bl
21-01-07, 18:39
wyglad to sprawa subiektywna. mnie sieszczeze mowiac bardziej podoba civic kazdy niz golf jaki kolwiek;) hehje. a tu akurat trafilo mi sie auto we wmiare dobrym stanie [jutro sie okaze co jest nie tak po za tym co wiem], i bardzo intensywnie mysle o tym aucie. oczywiscie mecanik powie co i jak i na jego podstawie podejme decyzje, ale... bardziej chodzi mi o konkrety takie jak czesci do tych modeli, czy są dostępne, czy pasują może z następnej wersji itp itd.
akurat to auto moge mieć od osoby znajomej, więc cena jest tak okazyjna, że warto o tym pomyśleć.

b_giant
21-01-07, 20:47
Wg książki silnik 1.3 montowany w civicu IV ma oznaczenie D13B1.Sprawdź na tabliczce jak otworzysz klapę w tej trójce.Jak ma takie oznaczenie to znaczy,że to ten sam silnik co był w IV.

bl
21-01-07, 21:08
Cześć Bartek,
wiesz, tu kolega z forum mi podał że to ma być silnik EV2, czyli bodaj EV2 - CDM 1.3 12-valve, carb jak znalazlem. to chyba to, bo więcej 1.3 12 zaworowych nie było chyba?

ogolnie mysle nad tym autem bo jest 1: dobrze wmiare utrzymane [wszystko wyjdzie u mechaniora]

2: tanio [bo sie spieszy],
3: ma instalacje gazową,
4: po przeglądzie i z oc do konca roku.
jedyny problem to panewka, najprawdopodobniej - napisalem o tym w innym wątku, nie wiem czy ktos mi cos powie w tym temacie, ale licze na to.
jutro podjade do mechanika i sie wyjasni co tu robic z tym cudem. czy warto czy nie.
dzieki za pomoc i jak by co to pisz, chetnie poczytam

novak
22-01-07, 02:55
To tak na wypadek gdyby było , że nie sprawdzone informacje o silniku podaje :
http://db.japanparts.it/cat_japan/eng/prova.jsp?fr=0&id=SI-404 <- tu jest spis silników po kolei w danych modelach
nie moge znaleźć innych linków , ale dosyć sporo szukałem i wszystko wskazuje , że ten silnik to EV2. Mam nadzieje że zakup się uda , tylko ten dźwięk silnika jest nie wesoły. Rozrusznik ładnie pracuje i później tylko słychać stukot najprawdopodobniej panewki:/.

bl
22-01-07, 10:34
witaj
Radek, zgadza sie, ja nawet znaazlem polską wersje opisu tego modelu:
http://www.automotoserwis.com.pl/karty/honda.htm
jedyne co mi sie nie zgadza tak na szybko patrząc to wedle jednego katalogu pojemnosc 1342 a drugiego 1332.
ale innej 12 zaworowej jednostki ja nigdzie nie znalazlem.

zaraz jade do mechanika. zobaczymy co sie wyjasni,. napewno dam znac

b_giant
23-01-07, 19:09
W takim razie to na pewno nie jest silnik montowany w civicu IV,tylko jakiś jeszcze inny wynalazek skośnookich inżynierów :hinczyk: .Również życzę udanego zakupu i sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie.W miarę możliwości pisz czasem co tam słychać u Twojej trójki jeśli możesz,bo to rzadko spotykane autko.Pozdrawiam ;)

Lcfr
23-01-07, 21:08
ciff 3 gen to bardzo fajne autko...
tylko troszke stare...
zrobilem takim kilka setek km w wersji 1,5 carb 12V

auto moze sie sparwowac dobrze jak ktos o nie dbal do tej pory.
z czesciami jest raczej lepiej niz sie mozna spodziewac
martwilbym sie tymi panewkami....

bl
23-01-07, 23:31
witajcie.
No narazie nic nie wiem... jescze... o autoo "raczej" dbano, wskazuje na to chioc by wymieniony caly wydech za kilka setek, oryginalny wachacz wyieniony, zalozenie instalacji gazowej 2 lata temu... jedynie te panewki, no i cos wlasciciel mi zniknol nagle;) ale chorowal wiec...
dzwonilem do firm pytajac o czesci, no to podobno problemu nie ma, natomiast mowie o czesciach w zakladach typu "japan motors":) wiec nie wiem jak ceny.

autko stare, ale ja szukam czegos taniego.. nie mam zabardzo kaski, wiec stac mnie na 205-ke, albo golfa, ewentualnie ax'a, ale civica uwielbiam, kazdego, ten mi sie bardzo podoba, jak na stare auta. no i czuje sie wnim prawde mowiac nowoczesniej niż w wielu inych starych autach. to auto wygladalo dosc dobrze. blacha byla robiona pare lat temu, i dosc solidnie. ladny lakier, podloga byla tez chyba robiona, dobrze za konserwowana, nawet bardzo dobrze, no i tak troche licze na to że udalo by mi sie go kupic w dobrej cenie, takiej, że będzie jescze sie oplacalo ten silnik robic.
odpalił jak slychac w tym drugim poscie od "kopa", i to byl chyba odpalany na lpg, bo sie dopiero potem pokapowalem... eh, z jednej strony bardzo bym chcial z drugiej musze byc realistą... na tej uszkodzonej panewce jak mniemam przejechal doslownie kilka kilometrow, wiec moze sprawa do uratowania. no ale.. puki co nic nie wiem a sporo mysle o tym aucie wiec jak tylko zakupie, zrobie nawet jakieś fotki i sie pochwale.
chociaz panowie nie cieszcie sie zaardzo, bo jak już kupie to bede meczyl was o wsparcie przy naprawach itp;-)))

Ryszard Kalisz
07-02-07, 23:42
Witam wszystkich.
Również jestem tu nowy, ale mam hondę civic 3 generacji. Rocznik 85, silnik 1,5 l. Niestety, nie posiadam żadnej literatury do tego auta, nie znam oznaczeń kodowych. Zepsuła mi się wczoraj uszczelka pod głowicą, jutro sprawdzę zasoby intercarsu, bhmd, nipponauto, jcauto i tych, których polecicie. Mam zamiar bowiem tym autem pojeździć jeszcze długo, bo moim zdaniem jest bardzo ładne i trwałe.Proszę o pomoc w zakresie literatury. Pozdrawiam!

tomay
08-02-07, 00:11
1 link http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565

2 link http://www.hondahookup.com/manuals/ aby pobrać z tej strony należy sie zarejestrować
:hinczyk:

Ryszard Kalisz
08-02-07, 10:42
dzięki