Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co się bardziej opłaca wg was? swap czy remont

wasilas
07-02-11, 14:46
Witam,
zastanawiam się co jest bardziej opłacalne. Wymiana całego d15b2 czy wymiana uszczelki pod głowicą?
Zadzwoniłem do serwisu i gościu zaśpiewał że wymiana uszczelki ok 1000zł. Na allegro kompletny silnik za 400zł można znaleźć. Z tego co mi się wydaje to jak kupię taki sam silnik to wystarczy go wsadzić i działa :)
No chyba że się mylę...

Sugestie? z góry dzięki

Yotomeczek86
07-02-11, 15:07
Kup uszczelkę od np. od Dzidy (TYLKO OEM), podjedź do warsztatu jakiegoś normalnego (pewnie w regionalnym forum jak poszukasz to znajdziesz taki co ludzie polecają) . Jeśli twój silnik nie bierze hektolitrów oleju itp to nie warto nawet patrzeć na nowy bo często może być w gorszym stanie niż sprzedawca wskazuje.

zakit
07-02-11, 15:25
jesli chcesz robic uszczelke w serwisie to sie nie dziw ze takie ceny spiewaja...

skolopendra
07-02-11, 15:43
Z tego co mi się wydaje to jak kupię taki sam silnik to wystarczy go wsadzić i działa

działać on może tylko jak? :rolleyes:

majson
07-02-11, 17:35
ja takie cos razem z obrobka glowicy robie za 400-450zl + twoje czesci. Wiec tysiac zl to lekka przesada.
Znajdz w polecanych z Twojego regionu i powninno byc ok
przy okazji mozesz zamienic glowice i zrobic mini me na z6 ;) ale to dodatkowe koszta.

wasilas
07-02-11, 22:34
z tego co piszecie to rzeczywiście nie wiadomo co może być z tym nowym silnikiem..
co do tego gdzie warto robić to właśnie przeglądałem forum i zadzwoniłem w miejsce które miało być podobno tanie ( automax wrocław )
jeżeli ma to kosztować ok 500zł to jeszcze warto zainwestować.. jeżeli więcej to moim zdaniem nie warto bo ok. czerwca chce auto pogonić i jakiegoś młodszego mocniejszego civica kupić.. pytanie tylko czy do czerwca dojeździ

dR.LasCa
07-02-11, 22:56
planowanie głowicy i docieranie zaworów u mnie 150zł, do tego uszczelka, kupuj metalową oem od d16y8- ok 150zł ( nie jestem pewny) robota ok 200zł

wasilas
08-02-11, 12:30
dzięki wszystkim za pomoc.. przekonaliście mnie do naprawy i poszukania jakiegoś warsztatu w rozsądnej cenie ( dzięki za odniesienia )
pozdrawiam ;)

skolopendra
09-02-11, 10:54
i poszukania jakiegoś warsztatu w rozsądne

to nie wróży sukcesu

popytaj lepiej o zakład na "regionalnym"

wasilas
09-02-11, 14:27
znalazłem w Żmigrodzie ( 50km od Wrocka ) po 300zł + materiały ... akurat w Żmigrodzie będę często więc pasuje

poza tematem dziś po zrobionych 100km stałem w sznureczku na wjeździe do wrocka i zaczął mi się grzać aż się wentylator załączył... to latem stał równo wskaźnik a nie w zimie!
w wyrównawczym płyn, węże gorące ( ciężko dające się ugnieść ), chłodnica na dole ciepła a u góry tam gdzie dmucha to wiadomo chłodna.. odkręciłem korek i trochę płynu wybulgotało ( ok 5sekund )... wg was instalacja zapchana ? termostat a może po prostu za mało płynu bo silnik przepala i nie wiem czemu nie pobiera z wyrównawczego...