Zobacz pełną wersję : zepsuty czujnik temperatury ?
W moim eg3 w ogóle nie rośnie mi temp silnika. Wskazówka CIĄGLE jest w 1/3 skali i nawet po 30minutach jazdy ( 10min do 2,5k obrotów każdy bieg i 20min praktycznie ciągle na 5 biegu i 3 tys obrotów) wskazówka się nie rusza... miał ktoś taki problem? bo nie wiem co może być nie tak i jak to sprawdzić..? moze włozyc karton za zderzak zeby silnika nie chłodzic powietrzem?
teraz w zimie w moim d13 tez wskazówka jest w 1/3 i to raczej normalne. Jak sie nagrzeje to podskoczy Ci powyżej połowy i włączy sie wentylator. Raczej nie masz co sie martwić:)
szczypior88
06-02-11, 10:04
Termostat masz sprawny? Bo silnik powinien nabrać swojej normalnej temperatury pracy. Trochę długo to trwa u Ciebie. Jak miałem 1.5 to u mnie takie coś skonczyło sie wymianą termostatu.
wymien termostat i po sprawie :D
eg3 to jest 1.3 z tymi duzymi zegarami ;P? bo jak tak to tam zawsze tak jest ze wskazówka od temp. jest w 1/3 skali przynormalnej temperaturze
ta, wymień i po sprawie;d
pierwsze musze na to odłożyć trochę kasy;d
Więc jeśli na tej 1/3 bede jezdził i nie bede deptał to nic złego sie nie powinno stac?
Będzie Ci więcej palić i to najbardziej boli. jeździj na wyłączonym ogrzewaniu początkowy kawałek drogi a tak poza tym to termostat z zamiennika kosztuje 40 zł więc może uśmiechnij się do kogoś z rodziny bo szkoda paliwa
młodyBogdan
06-02-11, 22:01
a ja mam taki problem, ze moj wskaznik temperatury w ogole sie nie podnosi, czy to rowniez termostat do wymiany?
jeśli nagrzewają się oba węże jednocześnie to tak
Ja na tym i na starym silniku mam tak samo 1/3 wysokosci i stoi. sprawdzane w kompie to temp sie zmienia. teraz mam kupiony nowy termostat i dodatkowy zegar od temp wody. co powinno rozwiazac sprawe.
mi zawsze działa prawidłowo, nie ważne czy jest -20 czy +40