Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wlany zły olej szybka pomoc.

Goode
05-02-11, 20:16
Cześć,
Mam problem hondka zawsze jeździła na oleju syntetycznym mobil 1 5w50. I teraz ponieważ nie mieli takiego wlali mi Mobil Super 3000 5W30 twierdząc że to nie ma znaczenia bo można tak wlewać ważne żeby nie inny czy syntetyczny czy nie. Teraz patrzyłem to ten olej jest do silników disla. Ja mam 1.4 benzynę. I potrzebuję szybkiej pomocy co teraz powinienem zrobić. Czy to jest przez przypadek tak że do disli są lepsze oleje i ten może zostać i nic się nie będzie działo. Czy muszę go natychmiast zmienić. Na razie przejechałem na nim jakieś 30km ale problem jest taki że jutro wieczorem muszę przejechać kolejnych 200km i bardzo bym chciał żeby to nie zaszkodziło silnikowi. Proszę o szybką odpowiedz bo jutro muszę coś wykombinować jak coś.
Pozdrawiam
Jasiek

qureku.
05-02-11, 20:28
Jeżeli to ich pomyłka, to domagaj się wymiany na ich koszt.

Info ze strony mobila

Opis produktu

Mobil Super 3000 XE 5W-30 jest syntetycznym, wysokowydajnym i nisko-popiołowym olejem silnikowym opracowanym z myślą o przedłużeniu żywotności i utrzymaniu wydajności systemu redukcji emisji spalin w pojazdach napędzanych zarówno benzyną jak i olejem napędowym

Goode
05-02-11, 20:47
Problem w tym że jutro niedziela a muszę do Wawy wracać. Patrzyłem dużo na stronach o tych oznaczeniach itd. To wychodzi mi że 5W50 byłby lepszy do Hani bo on niby na wyższe temperatury a wiadomo że te silniki się mocno kręci. Ale ogólnie wyszło że olej jest tej samej klasy tylko niby bardziej na zimę i też znalazłem że jest uniwersalny.
Ten mobil co był ma takie oznaczenia: ACEA A3,B3,B4 API SM,SL,SJ,CF a ten co teraz wlali: API: SM/SL/CF ACEA: A3/B3, A3/B4; C3. Więc chyba ważne jest tylko to 5W30 a z tego co widziałem chodzi o temperaturę. Na pewno nie jest to lepiej ale jako że jest zima to chyba nie ma to znaczenia. Wymienię go może jak się będzie cieplej robić już sam na taki jaki miałem bo tak jak widzę powinno być ok. Jeśli ktoś by mnie utwierdził w tym przekonaniu to bym był spokojniejszy :)

Myślałem że jest gorzej że to trochę tak jak bym olej napędowy wlał zamiast benzyny ;)

qureku. dzieki za szybką odpowiedz :)

skolopendra
05-02-11, 21:01
Czy muszę go natychmiast zmienić.

nie ma potrzeby ,możesz spokojnie na nim jeździć

karas
05-02-11, 22:29
jezdzij i sie nie martw. 5w50 mobila jest rowniez olejem do diesli jezeli cie to bardziej uspokoi :)