PDA

Zobacz pełną wersję : opór podczas toczenia się... cos z przednimi hamulcami

Deiv1990
05-02-11, 18:27
Witam. Wczoraj jechałem trase 10 km i wyczulem ze podczas dotaczania sie na sprzegle do swiatel auto zwalnia i nie buja sie tak jak zawsze tylko ewidentnie cos go hamuje ;/ przednia prawa felga byla strasznie gorąca co sugeruje ze tam sie hamulec zakleszczyl, w drodze powrotnej tak jakby mniej hamowało ale dzis jak podnioslem autko na podnosniku to przednie prawe kolo bardzo ciezko sie obraca w powietrzu, z kilkunast tematów przeczytanych na forum podejrzewam ze to ten tłoczek cos niedomaga, dam rady to sam zrobic ? jakoś wyczyścic nasmarować czy cos ? problem w tym ze nawet nie wiem jak sie za to zabrac ;/ gdzie ten tloczek wogole jest ;/ macie moze jakąś instrukcje ? ;/

jerzyk
05-02-11, 20:10
Cześc! Raczej to będzie zapieczony tłoczek w zacisku tak jak piszesz. Będziesz się musiał liczyc z tym że tłoczek będzie miał wżery i konieczna bedzie jego wymiana no i dodatkowo uszczelek też. No ale nie uprzedzam faktów musisz ściągnąc cały zacisk tak żeby Ci było wygodnie pracowac: odkręcasz przwód który doprowadza płyn hamulcowy, no i dwie śruby którymi przykrcony jest zacisk. Z tego co piszesz to musi byc dobrze zapieprzony w zacisku takze pewnie będą małe problemy ale myśle że to ogarniesz:) Najlepiej kupic nowy tłoczek, założyc i miec świety spokój:) Aha i jeszcze po wszystkim będziesz musiał odpowietrzyc hamulce....Powodzenia Kolego!

kgawin
05-02-11, 23:28
siema, jak nie pomoże wymiana tłoczka, sprawdz przewody hamulcowe(moze jakis syf w srodku?)

Simon_ses
06-02-11, 01:18
Problemów nie powinieneś mieć, za reperaturki do zacisków na tarczę 242 mm ja płaciłem 25 zł + smar do zacisków/tłoczków (tłoczków wymieniać nie musiałem). Przy takiej operacji warto od razu wymienić płyn hamulcowy, ja jeszcze postanowiłem odświeżyć zaciski i pomalować je farbą VHT. Z tym, że ja byłem w dosyć dogodnej sytuacji ponieważ, zaciski które regenerowałem miałem z zalegających części po swapie hamulcy w Hondzie brata, więc miałem samochód cały czas do dyspozycji. W twoim przypadku mogą jeszcze dojść ewentualne koszty tłoczków oraz klocków.